Κυριάκος Κυριαζής και Εύα Τσουρπουδή: Οι άνθρωποι που τον Μάιο του 2011 άναψαν το σπίρτο και πρωτοστάτησαν για την καθιέρωση των εθελοντικών αιμοδοσιών

Τον Μάιο του 2011 ήταν ένα σπίρτο που άναβε δειλά. Στα εξίμισι χρόνια που μεσολάβησαν ως σήμερα, η φλόγα αυτή όχι απλώς κατάφερε να αντέξει, αλλά θέριεψε και μεταλαμπαδεύτηκε στις καρδιές των ανθρώπων ενός ολόκληρου οικισμού. Είναι η φλόγα της προσφοράς, η φλόγα της έμπρακτης συνδρομής στην ανάγκη του πάσχοντος συνανθρώπου. Αυτή τη φλόγα τη μοιράζονται καθημερινά και την αναζωπυρώνουν κάθε 6 μήνες, δίνοντας με συνέπεια ραντεβού για εθελοντική αιμοδοσία, οι κάτοικοι του Νέου Σιδηροχωρίου Ροδόπης.

Στον οικισμό, που δίκαια έχει καταστεί συνώνυμος της προσφοράς στην περιοχή μας, συμπληρώθηκαν την περασμένη Κυριακή αισίως 14 εθελοντικές αιμοδοσίες. Η προσφορά έχει παγιωθεί πλέον πάνω από τις 50 φιάλες αίματος (55 αυτή τη φορά), ενώ εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι οι κάτοικοι του χωριού έχουν κάνει κτήμα τους αυτόν τον θεσμό, κινητοποιούνται άνθρωποι όλων των ηλικιών για την επιτυχία, από την αρχή ως το τέλος, της όλης διοργάνωσης και η ιδέα της εθελοντικής προσφοράς αίματος έχει μπει σε κάθε νοικοκυριό. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η πρωτοβουλία έχει βγει πλέον από τα στενά όρια του Νέου Σιδηροχωρίου, προσελκύοντας και εθελοντές από τους γειτονικούς οικισμούς.

Ιδιαίτερη στιγμή στην προχθεσινή, 14η κατά σειρά εθελοντική αιμοδοσία ήταν η βράβευση των δύο πρωτεργατών της όλης πρωτοβουλίας, των ανθρώπων που εμπνεύστηκαν το άναμμα εκείνου του σπίρτου το 2011 και πρωτοστάτησαν για την καθιέρωση του θεσμού τα επόμενα χρόνια. Ο λόγος για τον κ. Κυριάκο Κυριαζή και για την κ. Εύα Τσουρπουδή.

Ο μεν κ. Κυριαζής, ενεργό μέλος επί σειρά ετών του Σωματείου Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης, βραβεύτηκε από τον Δήμαρχο Κομοτηνής για το γεγονός ότι, μόνο τα τελευταία αυτά χρόνια, έχει πραγματοποιήσει συνολικά 25 αιμοδοσίες.

Η δε κ. Τσουρπουδή, της οποίας η βράβευση ήταν μία έκπληξη που της επιφύλαξαν συντοπίτες της, παρότι ζει μόνιμα στην Αθήνα, καταφέρνει να είναι η «ψυχή» της οργάνωσης κάθε εθελοντικής αιμοδοσίας, επιδεικνύοντας εξαιρετικό ζήλο και αγάπη.

Στο βίντεο που ακολουθεί, η κ. Τσουρπουδή κάνει μία σύντομη αναδρομή στο ξεκίνημα της όλης προσπάθειας για καθιέρωση των εθελοντικών αιμοδοσιών στο Νέο Σιδηροχώρι, ενώ δεν παραλείπει να πλέξει το εγκώμιο του κ. Κυριαζή, ευχόμενη μάλιστα να βραβευτεί και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την προσφορά του, όπως έχει συμβεί και με εθελοντές στην Αθήνα. Εκείνος, με σεμνότητα αποκρίθηκε ότι ανάγκη για τον ίδιο δεν αποτελούν τα βραβεία, αλλά η προσφορά στον συνάνθρωπο και κυρίως το παράδειγμα που δίνεται στους συμπολίτες του ώστε να επεκταθεί το κίνημα της εθελοντικής προσφοράς αίματος.