ΝΕΚΡΑ ΑΡΝΙΑ

– Νέο κρούσμα ευλογιάς των αιγοπροβάτων καταγράφηκε στον οικισμό της Γρατινής Κομοτηνής, με συνέπεια τη θανάτωση 373 ζώων – εννέα μήνες μετά την τελευταία θανάτωση στην περιοχή της Ροδόπης (26/2/2014).

Με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, επισημαίνει:

1. Η Ζώνη Προστασίας τριών χιλιομέτρων, περιλαμβάνει τα χωριά Γρατινή, Λαμπρό, Ομηρικό, Καλλυντήριο και Στυλάριο, σε αυτήν εφαρμόζονται τα ακόλουθα μέτρα:

– τα αιγοπρόβατα παραμένουν μέσα στις εκμεταλλεύσεις και απαγορεύεται η έξοδός τους για βοσκή.

– όλες οι εκμεταλλεύσεις  των αιγοπροβάτων υποβάλλονται σε τακτική  κτηνιατρική επιθεώρηση.

– τα μέτρα διατηρούνται για 21 ημέρες μετά τη θανάτωση όλων των ζώων της μολυσμένης εκτροφής, και υπό τον όρο ότι δεν θα υπάρξουν νέα κρούσματα.

2. Η Ζώνη Επιτήρησης δέκα χιλιομέτρων, περιλαμβάνει την πόλη της Κομοτηνής και τα χωριά Πάνδροσος, Καρυδιά, Κάλχας, Τυχηρό, Ιάμπολη, Σιδηράδες, Μεγάλη Άδα, Κικίδιο, Ροδίτης, Θρυλόριο, Ανθοχώρι, Αρχοντικά, Βάκος, Πάμφορο, Άρατος, Βραγιά, Αρίσβη, Πάσσος, Άμφια, Φιλλύρα, Άγρα, Νεύρα, Δοκός, Δειλινά, Σκιάδα, Δροσιά, Άνω Δροσινή, Δρύμη, Άρδεια και Πάτερμα και σε αυτήν εφαρμόζονται τα ακόλουθα μέτρα:

– απαγορεύεται η κυκλοφορία των αιγοπροβάτων στους δημόσιους δρόμους, εκτός αν οδηγούνται για βοσκή.

– η μεταφορά αιγοπροβάτων επιτρέπεται μόνο μετά από άδεια των Αγροτικών  Κτηνιατρείων.

3. Απαγορεύεται μέχρι νεωτέρας η σφαγή αιγοπροβάτων από τις Ζώνες Προστασίας και Επιτήρησης.

4. Τα αιγοπρόβατα που προέρχονται εκτός των Ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης, επιτρέπεται να οδηγηθούν για σφαγή ΜΟΝΟ στο Σφαγείο Κομοτηνής (ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ).

5. Παρακαλούνται όλοι οι κτηνοτρόφοι:

– να δηλώσουν άμεσα στο Αγροτικό Κτηνιατρείο της περιοχής τους τυχόν μετακινήσεις αιγοπροβάτων, υλικών και χορτονομών, που έγιναν από 19/09/2014 έως και 19/11/2014, από τις ζώνες προς τις κτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις.

– να πάρουν όλα τα μέτρα βιοαφάλειας (απαγόρευση επισκέψεων, σημεία και μέσα απολύμανσης στις εισόδους της εκτροφής, απολύμανση του βυτίου γάλακτος, κ.λπ.).