Με αφορμή την ανακοίνωση εκ μέρους του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστου Μέτιου για την αδυναμία δημοπράτησης έργων, με την επίκληση της σχετικής γραφειοκρατίας, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Φώτης Καραλίδης, κατέθεσε επερώτηση στο περιφερειακό συμβούλιο (η οποία αναμένεται να συζητηθεί-απαντηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του οργάνου), η οποία έχει ως εξής:

«Τις τελευταίες μέρες εκδώσατε ανακοίνωση σχετικά με τη μη δημοπράτηση έργων εντός του 2017, επικαλούμενοι το νέο νομικό πλαίσιο των διαγωνισμών. Επερωτάσθε κύριοι της Διοίκησης: Σχετικά με την καθυστέρηση συνολικότερα εκτέλεσης των έργων, ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έργων και ιεράρχησης αυτών στο ΕΣΠΑ, ΠΑΑ (Αγροτικής Ανάπτυξης) και σε άλλα χρηματοδοτικά πρωτόκολλα;».

Εξάλλου, μιλώντας στο Ράδιο Χρόνος, ο κ. Καραλίδης κατήγγειλε: «Ο περιφερειάρχης επικαλείται διάφορα προσχήματα για να δείξει την αδράνεια και την ανικανότητα της διοίκησής του. Στις 31 Αυγούστου συμπληρώνει τρία χρόνια που ανέλαβε τη διοίκηση της περιφέρειας. Προκαλούμε τον κ. Μέτιο να μας πει τι έργα δημοπράτησε η περιφέρεια από το 2015 μέχρι και σήμερα, πριν τον Αύγουστο που προέκυψε το θέμα με τη νομοθεσία. Τον προκαλώ να μου δείξει μόνο ένα έργο, σε όλο το μήκος και πλάτος της περιφέρειας, με ανάδοχο την περιφέρεια που έχει ενταχθεί, σχεδιαστεί, δημοπρατηθεί και υλοποιείται από τη σημερινή διοίκηση. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο μεγάλο έργο! Δημοπρατήθηκαν μόνο έργα που σχεδιάστηκαν από την προηγούμενη διοίκηση και απλώς τα επανένταξαν οι κύριοι και τα εμφάνισαν ως νέα έργα. Τότε τους είπα ότι οικειοποιούνται τον ιδρώτα άλλων. Το ΕΣΠΑ είναι 503 εκ. ευρώ, κι άλλα 500 εκ. η περιφέρεια θα πάρει από τα τομεακά προγράμματα. Μιλάμε για 1 δισ. ευρώ! Κι από αυτό το 1 δισ. ευρώ, οι κύριοι δεν δημοπράτησαν τίποτα. Δε μπορώ να αντιληφθώ το μέγεθος της ανικανότητάς τους. Μέχρι και μελέτες υπήρχαν από την προηγούμενη διοίκηση. Οι άνθρωποι είχαν χρήματα, αυτό που δεν είχαν, ήταν σχέδιο, γι’ αυτό τώρα δεν ξέρουν τι να κάνουν. Από εδώ και στο εξής μπορώ να καταλάβω την αργοπορία, λόγω των ηλεκτρονικών δημοπρατήσεων, όμως δεν μπορώ να δικαιολογήσω την αργοπορία που συμβαίνει εδώ και τρία έτη.  Αυτή η αργοπορία είναι δική τους ευθύνη, στις πλάτες των πολιτών της περιφέρειας. Απλώς τώρα βρήκαν μια δικαιολογία να πουν στον κόσμο, αλλά δεν ισχύει για την τριετία που έχει περάσει. Φαίνεται ότι οι κύριοι έχουν τα εσωκομματικά τους σε προτεραιότητα».

Ο κ. Καραλίδης επιφυλάχθηκε να είναι ακόμη πιο αναλυτικός σε συνέντευξη Τύπου που όπως είπε θα παραχωρήσει ενόψει στις της τριετούς “επετείου” της διοίκησης Παυλίδη-Μέτιου.