Νέος πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είναι εδώ και λίγες μέρες ο Πρέσβης επί τιμή Αλέξης Αλεξανδρής.

Ο γνωστός πρώην διπλωμάτης έχει υπηρετήσει στη Θράκη για αρκετά χρόνια ως προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με την υπ’ αριθμ. 440/2018 απόφασή του, έπαυσε την προσωρινή διοίκηση του Αντώνη Αυγερινού που είχε αντικαταστήσει τον Ανδρέα Μαρτίνη ο οποίος με τη σειρά του είναι αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη, και όρισε νέα νέα προσωρινή διοίκηση αποτελούμενη από είκοσι ένα τακτικά μέλη, και η οποία συνήλθε στην έδρα του κοινωφελούς σωματείου όπου στις θέσεις του προέδρου, του γενικού γραμματέα και των δύο αντιπροέδρων, αναδείχθηκαν μετά από ψηφοφορία οι:
  • Πρόεδρος: Αλέξης Αλεξανδρής, Πρέσβης ε.τ.
  • Γενικός Γραμματέας: Παναγιώτης Σ. Ανδρικόπουλος, Δικηγόρος
  • Αντιπρόεδροι κατά σειρά:
  • Μαρία-Ντανιέλλα Μαρούδα, Επίκουρη Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου
  • Σεραφείμ Σεφεριάδης, Επίτιμος Πρόεδρος Εφετών
  • Χριστίνα Χαρατσάρη-Βαληνάκη, Δικηγόρος -Εθελόντρια Σαμαρείτισσα Ε.Ε.Σ.

Για εξελίξεις «ηθικής και θεσμικής δικαίωσης της παρέμβασης σωτηρίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από το ελληνικό δημόσιο» κάνει λόγο ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, προσθέτοντας ότι «είναι η πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια που δυνάμεις άφθαρτες και με θέληση αλλαγής της κατάστασης στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, μακριά από τα καθεστώτα Μαρτίνη και Αυγερινού, αναλαμβάνουν τα ηνία του ιστορικού οργανισμού».

Το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης, σημειώνει ο Γ. Μπασκόζος, «δικαιώνει την ανάγκη παρέμβασης του Δημοσίου ως έχοντος έννομο συμφέρον για την αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας και την αποτροπή αποπομπής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από τη διεθνή ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού», δεδομένου οτι όπως προσθέτει «εντοπίστηκαν υπερβάσεις του Αντ. Αυγερινού στα δικαιώματά του ως προέδρου».

Τούτων δοθέντων, “το νέο Διοικητικό Συμβούλιο δεσμεύτηκε πέραν των οριζομένων στην ανωτέρω απόφαση, να επαναφέρει την κανονικότητα στη λειτουργία του Οργανισμού και να αποκαταστήσει το κύρος του προς την ελληνική κοινωνία και τη διεθνή κοινότητα”.

πηγές: xanthi2.gr, efsyn.gr