Παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, υπεγράφη στο Μέγαρο Μαξίμου, Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Philip Morris International Management S.A. Η Συμφωνία υπεγράφη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Philip Morris International, Ανδρέα Καλαντζόπουλο.

«Με την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας ανάμεσα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Philip Morris επισφραγίζεται η πρόθεση της Διεθνούς αυτής εταιρείας να προμηθευτεί από τους Έλληνες καπνοκαλλιεργητές 30.000 τόνους καπνού στην τριετία 2016 – 2018, και από την άλλη, η δέσμευση που έχει αναλάβει το Υπουργείο να εφαρμόσει εκείνες τις πολιτικές που θα καταστήσουν ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο και υψηλής ποιότητας την παραγωγή ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου», τόνισε ο κ. Αποστόλου, και πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια χαρακτηριστική περίπτωση συνεργασίας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, που αποφέρει σημαντικά οφέλη σε όλους τους εμπλεκόμενους, ευνοεί την συλλογική δραστηριοποίηση και εκπροσώπηση των αγροτών, αλλά κυρίως προσθέτει αξία στο μόχθο του Έλληνα καπνοκαλλιεργητή».

Όπως επισήμανε ο Υπουργός, «η υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας δημιουργεί υψηλά standards για την παραγωγή των καπνών ανατολικού τύπου, και παράγει τεχνογνωσία στην καλλιέργεια ποιοτικού και ανταγωνιστικού προϊόντος, σύμφωνα με τα σύγχρονα καλλιεργητικά και περιβαλλοντικά πρότυπα». Συμπλήρωσε, δε, ότι «η εφαρμογή αντίστοιχης συμφωνίας την τριετία 2013 – 2015, συνέβαλλε αποφασιστικά στη βιωσιμότητα του κλάδου καλλιέργειας καπνού στην Ελλάδα, και έδωσε αποτελέσματα στο επίπεδο της τοπικής ανάπτυξης και της απασχόλησης».

Από την πλευρά του κ. Καλαντζόπουλος, σημείωσε: «Η Συμφωνία αυτή αυξάνει την προβλεψιμότητα του οικονομικού περιβάλλοντος για τους 30.000 καπνοκαλλιεργητές και εργάτες στη χώρα, και εξασφαλίζει επαρκείς ποσότητες εξαιρετικής ποιότητας καπνών για τη λειτουργία της ΡΜΙ παγκοσμίως. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς διατηρούμε ακλόνητη τη δέσμευσή μας για τη στήριξη της οικονομίας της χώρας και την αξιοποίηση επιπλέον επιχειρηματικών ευκαιριών. Εξίσου σημαντικό είναι ότι η Συμφωνία αυτή εγγυάται τη διαρκή βελτίωση της ελληνικής παραγωγής ανατολικών καπνών μέσω σύγχρονων αγρονομικών προγραμμάτων, ποικιλιών υψηλής παραγωγικότητας, εκμηχάνισης της συγκομιδής, καινοτόμων συστημάτων ξήρανσης, και κυρίως διαρκούς εκπαίδευσης των καλλιεργητών».

Η καλλιέργεια καπνών «ανατολικού τύπου» της Ελλάδας ανέρχεται σε 150.000  στρέμματα, και στον κλάδο απασχολούνται περίπου 13.000 καλλιεργητές, 12.000 εργάτες γης, καθώς και περίπου 3.000 εργαζόμενοι για την πρώτη φάση της επεξεργασίας και των συναφών με τον καπνό δραστηριοτήτων. Η καλλιέργεια καπνών συγκεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό σε ορισμένες ελληνικές επαρχίες, και για κάποιες από αυτές όπως η Ροδόπη αποτελεί μια από τις κυριότερες πηγές εισοδήματος και ταυτόχρονα μια σημαντική κληρονομιά της ελληνικής γεωργικής παράδοσης.