Ο “μαγικός” κόσμος του μουσείου που βρίσκεται στο Θρυλόριο Κομοτηνής.

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται ο εμπλουτισμός της συλλογής του «παγκοσμιοποιημένου» Μουσείου Καλαθοπλεκτικής Κομοτηνής – το μοναδικό στην Ευρώπη.

Στις προθήκες του συναντώνται διαφορετικοί πολιτισμοί και εποχές της ανθρώπινης ιστορίας, πολύ πιο πέρα από τα όρια τους ελληνικού πολιτισμού. Καλάθια και πλεκτά σκεύη από περιοχές όπου λαοί δημιούργησαν τον δικό τους πολιτισμό και μας κληροδότησαν διαχρονικά με έργα της παν-ανθρώπινης ευρηματικότητας και της αισθητικής ευαισθησίας.

ΣΚΟΥΠΑ1) Αραβικό ριπίδι (βεντάλια) για «αέρα», αλλά και όργανο για την απομάκρυνση των μυγών πάνω από τα σκεύη με το φαγητό, από το σουλτανάτο του Ομάν και ειδικότερα από την περιοχή Σαλαλάχ.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως σκούπα για μικρές επιφάνειες. Ως σκούπα, διευρύνει τον καταπληκτικό κόσμο των σαρώθρων (σκουπών) που εκτίθενται στο Μουσείο, με πολυάριθμες και συχνά αναπάντεχες πρακτικές και συμβολικές χρήσεις.

ΠΛΕΚΤΟΣ ΔΙΣΚΟΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝ2) Πλεκτός δίσκος από το Πακιστάν, με έγχρωμο διάκοσμο (διάμετρος 40 εκ. και ύψος 7 εκ.), κατασκευασμένος με την πανάρχαια σπειροειδή πλέξη που τη συναντούσαμε μέχρι τη δεκαετία του 1960/70 στα νησιά του Αιγαίου και σήμερα στην Κύπρο (τσέστος). Είναι το πιο πρόσφατο απόκτημα, από την πρωτεύουσα του Πακιστάν, Καράτσι, όπου ταξίδεψε ο εκλεκτός φίλος του Μουσείου κ. Παναγιώτης Δημητρόγλου (Βέροια). Η απόκτησή του έγινε υπό την προστασία της πακιστανικής αστυνομίας λόγω της δράσης των τζιχαντιστών στοιχείο που συνιστά άλλη μια μικρή/αθέατη αλλά ενδιαφέρουσα σημείωση στο βιογραφικό του συγκεκριμένου εκθέματος. Ατέλειωτες γαρ οι περιπέτειες και οι κίνδυνοι που συνδέονται με την απόκτηση των εκθεμάτων.