Έπεσαν οι υπογραφές για δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για την κατασκευή νέου κτιριακού συγκροτήματος στην Πανεπιστημιούπολη

Τρεις νέες χρηματοδοτικές συμβάσεις, ύψους 203 εκ. ευρώ συνολικά, υπέγραψε σήμερα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με σκοπό την ενίσχυση της οικονομίας, της γνώσης, της καινοτομίας, των επιχειρήσεων και της ανάπτυξης στην Ελλάδα. Η μία εκ των ανωτέρω συμβάσεων αφορά στη στήριξη 9 ελληνικών Πανεπιστημίων με δάνειο, ύψους 138 εκ. ευρώ, που θα κατευθυνθεί στη χρηματοδότηση της κατασκευής, της επέκτασης και της ανακαίνισης κτιρίων και εγκαταστάσεων των Ιδρυμάτων.

Το δάνειο της ΕΤΕπ έχει στόχο να συμβάλει στην κάλυψη της μεγάλης καθυστέρησης στη συντήρηση των εγκαταστάσεων, η οποία οφείλεται στο χρόνιο έλλειμμα επενδύσεων σε υποδομές για τα ελληνικά πανεπιστήμια, κυρίως λόγω της έλλειψης ρευστότητας στα χρόνια της κρίσης. Η χρηματοδότηση αφορά σε πανεπιστημιακές υποδομές στην Αθήνα, τα Χανιά, το Ηράκλειο, τη Μυτιλήνη, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο και την Κομοτηνή.

Τα υποέργα που θα χρηματοδοτηθούν από την ΕΤΕπ αφορούν κυρίως την κατασκευή, αλλά και την ολοκλήρωση της κατασκευής, κτιρίων που θα στεγάσουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες (αίθουσες διδασκαλίας και αμφιθέατρα), εργαστήρια και γραφεία, για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών των πανεπιστημίων, την πλήρωση ακαδημαϊκών απαιτήσεων όσον αφορά τις μεθόδους διδασκαλίας και την τεχνολογική πρόοδο, την καλύτερη κατανομή των χώρων φοιτητών και προσωπικού, καθώς και την αντικατάσταση πεπαλαιωμένων εγκαταστάσεων. Επιπλέον, από τα 17 υποέργα που έχουν επιλεγεί, ένα αφορά την κατασκευή μιας φοιτητικής εστίας εντός του πανεπιστημιακού χώρου και ένα άλλο την κατασκευή μιας μονάδας διάθεσης και ανακύκλωσης αποβλήτων.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην Κομοτηνή και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, η χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ θα κατευθυνθεί στην κατασκευή ενός νέου, σύγχρονου κτιριακού συγκροτήματος στην Πανεπιστημιούπολη, με σκοπό να μετεγκατασταθούν σε αυτό τα τμήματα που στεγάζονται στην Παλιά Νομική και το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, που στεγάζεται σε προκάτ εγκαταστάσεις, στην Πανεπιστημιούπολη.

Με αφορμή την υπογραφή των τριών συμφωνιών, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Werner Hoyer, τόνισε: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος που επέστρεψα στην Αθήνα σήμερα για την υπογραφή τριών επιπλέον συμφωνιών. Στον πυρήνα τους βρίσκεται η στήριξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Η νέα χρηματοδότηση, που ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ, αποσκοπεί στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και στην επίσπευση της επιστροφής της στην ανάπτυξη».

Στην ομιλία του, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ο κ. Κώστας Γαβρόγλου, έσπευσε να αναγνωρίσει ότι η συμφωνία για τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων «είναι αποτέλεσμα της επιτυχούς δραστηριοποίησης της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας προς την κατεύθυνση αυτή». «Μάλιστα, οι ενέργειες αυτές επιταχύνθηκαν και ευοδώθηκαν το τελευταίο διάστημα», σημείωσε, «παρά τις απολύτως αδικαιολόγητες εμμονές διαφόρων. Τέτοιου είδους εμμονές δεν βοηθούν στην πορεία που έχουμε ξεκινήσει».

Συνεχίζοντας ο κ. Γαβρόγλου υπογράμμισε: «πράγματι έχουν γίνει τεράστια βήματα, όσον αφορά την καινοτομία στα Ερευνητικά Κέντρα και τα Πανεπιστήμια. Εδώ όμως πρέπει να μας ακούσουν με τρόπο στοχαστικό οι επιχειρήσεις. Η καινοτομία δεν είναι κάτι που δημιουργείται στα εργαστήρια και που τα επωφελή αποτελέσματά της μπορούν να καρπώνονται οι επιχειρήσεις, χωρίς να έχουν προσφέρει κάτι στην πορεία. Θα πρέπει οι επιχειρήσεις να μπουν στη κουλτούρα της αξιοποίησης των καινοτομιών που θα υπάρξουν από τα Ερευνητικά Κέντρα και τα Πανεπιστήμιά μας».

Τέλος, ο Υπουργός Παιδείας προανήγγειλε την επίσκεψη, στο τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, μίας ειδικής σε εκπαιδευτικά θέματα ομάδας της ΕΤΕπ, με την οποία θα οριστούν τα επόμενα βήματα της συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας. «Ταυτόχρονα, σε λίγες μέρες ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τη σύσταση μιας επιτροπής», σημείωσε, «στην οποία ελπίζουμε να συμμετάσχουν εμπειρογνώμονες από όλο το πολιτικό και κοινωνικό φάσμα της χώρας. Ο σκοπός της θα είναι να μελετήσει τις οικονομικές ανάγκες της εκπαίδευσης, ώστε να αποκτήσουμε μια εμπεριστατωμένη εικόνα γι’ αυτές. Τέτοιου είδους έκθεση δεν έχει γίνει ποτέ, από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους. Αποτελεί πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα καταρτιστεί ένα πολύ συγκεκριμένο τριετές σχέδιο, που θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίζουμε τις οικονομικές ανάγκες της εκπαίδευσης σε ορίζοντα τριετίας, στο πλαίσιο προβλέψεων, και σε ρεαλιστικό επίπεδο σε ορίζοντα διετίας. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα ελπίζουμε να βοηθήσει ηθικά σε αυτό το εγχείρημα και να παίξει ένα, σχεδόν, αποφασιστικό ρόλο».