Για τουλάχιστον τρία χρόνια στην παραλιακή ζώνη της Αρωγής και της Μέσης και για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια στην παραλία του Φαναρίου, οι κάτοικοι της Ροδόπης και οι τουρίστες της θα απολαμβάνουν τα μπάνια τους απρόσκοπτα και με όλες τις ανέσεις που προσφέρουν οι οργανωμένες παραλίες.

Τούτο σηματοδοτείται από την επιτυχή ολοκλήρωση των δημοπρασιών που διενήργησαν ο Δήμος Κομοτηνής για τις μεν παραλιακές εκτάσεις της Αρωγής και της Μέσης, και η ΕΤΑΔ για τη δε παραλιακή έκταση του Φαναρίου.

Από τη δημοπρασία, που διενεργήθηκε στο δημοτικό κατάστημα Κομοτηνής, προέκυψαν μισθωτές για επτά θέσεις αναψυκτηρίων (καντίνες – ομπρελοξαπλώστρες) στην παραλία Αρωγής, για μία θέση αναψυκτηρίου στην παραλία Μέσης, και επιπλέον για μία θέση για θαλάσσια μέσα αναψυχής στην παραλία Αρωγής.

Το υψηλότερο μίσθωμα, όπως διαμορφώθηκε από τις προσφορές και τις αντιπροσφορές των συμμετεχόντων επιχειρηματιών, ανέρχεται στο ποσό των 45.600 ευρώ (38.000 ευρώ για χώρο ομπρελών και ξαπλωστρών + 7.600 για χώρο τροχήλατης καντίνας) και αφορά στη θέση 3 της παραλίας Αρωγής.

Για τις υπόλοιπες έξι θέσεις της ίδιας παραλίας δεν αναπτύχθηκε ιδιαίτερος ανταγωνισμός, και ως εκ τούτου τα ύψη των μισθωμάτων κυμάνθηκαν κοντά στο ποσό της τιμής εκκίνησης, ήτοι από 25.000 ευρώ έως 26.200 ευρώ.

Στη δε παραλία Μέσης, το μίσθωμα για τη μία θέση αναψυκτηρίου διαμορφώθηκε στο ποσό των 17.500 ευρώ (11.000 ευρώ για χώρο ομπρελών και ξαπλωστρών + 6.500 ευρώ για θέση τροχήλατης καντίνας).

Να σημειωθεί ότι τα ανωτέρω μισθώματα αντιστοιχούν σε τριετείς συμβάσεις μίσθωσης των αντίστοιχων θέσεων, δηλαδή με ημερομηνία λήξης την 31η Δεκεμβρίου του 2019.

Θετική σε μεγάλο βαθμό κατάληξη, είχε και η δημοπρασία – δεύτερη κατά σειρά που διενεργήθηκε φέτος από την Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου – για την εκμίσθωση των παραλιακών εκτάσεων που βρίσκονται πέριξ του οικισμού του Φαναρίου. Μολονότι η μεγάλη έκταση των 24.000 τ.μ. που εκτείνεται νοτιοδυτικά του οικισμού (πέριξ του πρώην Baracuda) έμεινε και πάλι στα αζήτητα, εντούτοις εμφανίστηκαν υποψήφιοι επενδυτές οι οποίοι κατοχύρωσαν τις τρεις από τις τέσσερις θέσεις αναψυκτηρίων που βρίσκονται στην πλευρά του κάμπινγκ. Ξεχωρίζει, δε, η σύμπραξη τριών επιχειρηματιών από την Κομοτηνή, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους με τη φιλοδοξία να αναβιώσουν την παλιά δόξα του Hacienda και κάτι παραπάνω…

Οι επίσημες ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα αμφότερων των δημοπρασιών αναμένονται εντός των επόμενων ημερών, με την επικύρωση των σχετικών πρακτικών, και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψουν τυχόν ενστάσεις ή γραφειοκρατικά εμπόδια για τους προσωρινούς μισθωτές.

Με δεδομένο πάντως ότι και στην περίπτωση των εκτάσεων της ΕΤΑΔ στο Φανάρι οι εκμισθώσεις θα είναι τετραετείς (με μονομερές για την εταιρία δικαίωμα διετούς παράτασης), όλα δείχνουν ότι για τα επόμενα δύο-τρία τουλάχιστον καλοκαίρια, οι Ροδοπίτες και οι τουρίστες της περιοχής θα μπορούν να… κολυμπάνε ήσυχοι, χωρίς την αγωνία που βιώνουν εδώ και αρκετά χρόνια για το αν θα είναι έτοιμες οι παραλίες να υποδεχτούν τις θερινές αποδράσεις τους…