Νέα παρέμβαση Ιλχάν Αχμέτ για την καπνοκαλλιέργεια

"Αν δεν ενισχυθεί γενναία ο καπνός, δεν θα πρόκειται περί αφανισμού απλά μιας καλλιέργειας, αλλά μιας κοινωνικής ομάδας".
IMG_20181015_122349_1

Για “τελευταία ευκαιρία για τη κυβέρνηση και τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να απαντήσουν θετικά αν σκοπεύουν να ασχοληθούν σοβαρά με την επαπειλούμενη κοινωνική καταστροφή στη Ροδόπη και στη Θράκη συνολικά από την τεράστια μείωση του εισοδήματος χιλιάδων καπνοκαλλιεργητών”, κάνει λόγο ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ με αφορμή νέα κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσε (με αριθμό πρωτοκόλλου 2844/29.10.2018).

Η ερώτηση, κατά τον βουλευτή, “αποτελεί το απαύγασμα όλων των θέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις δυνατότητες ενισχύσεων στον αγροτικό τομέα με την τρέχουσα αλλά και τη σχεδιαζόμενη νέα ΚΑΠ μετά το 2020”, που προέκυψε από την πρόσφατη (δεύτερη μέσα σε δύο χρόνια) επίσκεψη του ιδίου στις Βρυξέλλες.

“Από εδώ και πέρα όλα είναι στο χέρι της κυβέρνησης και του υπουργείου. Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση, άρνηση απαντήσεων, υπεκφυγή, σιωπή, θα συνιστούν ομολογία πολιτικής αδυναμίας, αδιαφορίας και εγκατάλειψης ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος της Θράκης από τους ΣΥΡΖΑ-ΑΝΕΛ”, τονίζει ο Ιλχάν Αχμέτ.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησής του προς τον Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Αραχωβίτη:

“Όπως σας είναι γνωστό, υπάρχει δυνατότητα στήριξης του εισοδήματος για αγρότες μειονεκτικών, ορεινών και ημιορεινών περιοχών, ακόμα και όταν καλλιέργειες όπως είναι τα καπνά, έχουν τεθεί εκτός του πλαισίου ενισχύσεων από την εφαρμοζόμενη ΚΑΠ.

Ο επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε., Φιλ Χόγκαν, μετά από σχετική ερώτηση που του υπεβλήθη στο ευρωκοινοβούλιο, κατέστησε σαφές ότι ο τρόπος της διανομής των ενισχύσεων από την ΚΑΠ για κάθε κράτος-μέλος, είναι ευθύνη του κράτους-μέλους.

Ειδικότερα, ο κ. Χόγκαν στην απάντησή τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Tα κράτη-μέλη μπορούν να αποφασίσουν να χορηγήσουν πρόσθετη ενίσχυση στους γεωργούς των οποίων οι εκμεταλλεύσεις βρίσκονται σε περιοχές με φυσικά μειονεκτήματα που ορίζονται στο κεφάλαιο IV – άρθρα 48 και 49 του εν λόγω κανονισμού. Τέλος, ο κανονισμός (Ε.Ε.) αριθμ. 1305/2013 για την αγροτική ανάπτυξη, επιτρέπει επίσης στα κράτη-μέλη να χορηγούν ενισχύσεις σε περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα. Αυτό που μετράει είναι τα στοιχεία της εισοδηματικής ανισότητας και το επίπεδο φτώχειας στην κάθε περιοχή. Δεύτερο στοιχείο είναι ο μικρός κλήρος που δίνει τη δυνατότητα μεγαλύτερης διανομής, τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά είναι εκείνα που μπορούν να στηρίξουν τις ενισχύσεις».

Κύριε υπουργέ.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για τη νέα ΚΑΠ, ξεκάθαρα δίνει τη δυνατότητα στη χώρα-μέλος να κάνει διανομή με μια σειρά κριτήρια.

Τονίζεται εδώ το γεγονός ότι χρειάζεται αναδιανομή προς τους μικρότερους παραγωγούς, και μεγαλύτερη ενίσχυση στις περιοχές που η γεωργία έχει θετική επίδραση στο περιβάλλον, στην κοινωνική συνοχή και στο εισόδημα.

Παράλληλα, η στρεμματική ενίσχυση θα πρέπει να είναι υψηλότερη στις φτωχότερες περιοχές, ώστε να αντισταθμίζει τις μεγάλες εισοδηματικές ανισότητες που καταγράφονται σε επίπεδο ελληνικών περιφερειών και ανάλογα με την εκάστοτε καλλιέργεια. Η σημερινή μέση στρεμματική ενίσχυση στην Ελλάδα ανέρχεται στα 55 ευρώ ανά στρέμμα, γεγονός που σημαίνει ότι για τις φτωχότερες αγροτικές περιοχές όπως αποδεδειγμένα είναι η Θράκη, οφείλει να είναι σημαντική ανώτερη.

Πέραν αυτών, στον νομό Ροδόπης περίπου 6.800 οικογένειες ασχολούνται αποκλειστικά με την καλλιέργεια του καπνού, διότι αυτή αποτελεί μονοκαλλιέργεια.

Αν δεν ενισχυθεί γενναία ο καπνός ως προϊόν που καλλιεργείται ως επί το πλείστον σε εδάφη άγονα και ξερικά, δεν θα πρόκειται περί αφανισμού απλά μιας καλλιέργειας, αλλά μιας κοινωνικής ομάδας, με ό,τι συνέπειες μπορεί να επιφέρει το γεγονός αυτό στην κοινωνική ισορροπία και την ευημερία της περιοχής μου.

Παράλληλα ο καπνός αποτελεί ένα εξαγωγικό προϊόν που συμβάλει στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, και ειδικά ο Μπασμάς που καλλιεργείται στη Θράκη, αποτελεί μια ποικιλία που χρησιμοποιείται στα χαρμάνια των τσιγάρων από τις μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως.

Μετά τα παραπάνω, ερωτάσθε:

1) Σκοπεύετε εν τέλει να ενισχύσετε, να στηρίξετε, να εκπονήσετε πολιτικές που θα στοχεύουν στη διατήρηση των σημερινών θέσεων απασχόλησης στον αγροτικό τομέα της περιοχής μας – και αν ναι – με ποιον τρόπο;
2) Θα κάνετε χρήση της δυνατότητας που έχετε, και πότε, προκειμένου να προβείτε σε αναδιανομή προς τους μικρότερους παραγωγούς με έμφαση στη μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση σε περιοχές που η γεωργία έχει θετική επίδραση στο περιβάλλον, στην κοινωνική συνοχή και στο εισόδημα, όπως είναι ακριβώς η περίπτωση των καπνοπαραγωγών της Θράκης;
3) Θα αποδώσετε τη μέγιστη δυνατή στρεμματική ενίσχυση, όπως έχετε το δικαίωμα να πράξετε, στο σύνολο των καπνοπαραγωγών της Θράκης, που διαθέτουν μικρό κλήρο εβρισκόμενο συνήθως σε ορεινές, ημιορεινές και μειονεκτικές περιοχές;”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood