Ο διαπρεπής χειρουργός ουρολόγος, Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής

του πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Βασίλης Πρωτογέρου.

Νέα δεδομένα στην αφαίρεση του προστάτη (προστατεκτομή), επί καλοήθους υπερπλασίας, δημιουργεί η εξέλιξη της τεχνολογίας με την πρωτοποριακή χειρουργική μέθοδο TURis, η οποία συνδυάζει  την κλασσική διουρηθρική με εξάχνωση, με πλάσμα!

Η μέθοδος είναι απόλυτα ασφαλής και προσφέρει θεαματικά αποτελέσματα, ενώ ο ασθενής μπορεί την επομένη να επιστρέψει σπίτι του.

«Η νέα μέθοδος έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενες τεχνικές, τόσο για τον ασθενή όσο και για τον γιατρό», αναφέρει ο διαπρεπής χειρουργός ουρολόγος, Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Βασίλης Πρωτογέρου.

Σύμφωνα με τους ουρολόγους, τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η νεα μέθοδος, είναι:

– Πλήρης αφαίρεση (εξάχνωση) του αδενώματος του προστάτη.

– Μικρότερη διάρκεια (περίπου 60 λεπτά).

– Δεν επηρεάζεται η στυτική λειτουργία.

– Ο ασθενής την επόμενη μέρα επιστρέφει σπίτι του συνήθως χωρίς καθετήρα, ή με καθετήρα ο οποίος αφαιρείται μετά από μία ημέρα.

– Πέντε ημέρες μετά επιστρέφει στη δουλειά του και στις καθημερινές του δραστηριότητες.

– Τριάντα ημέρες μετά (συχνά και νωρίτερα), ο ενεργός σεξουαλικά άνδρας μπορεί να έχει σεξουαλικές επαφές.

– Είναι σχεδόν αναίμακτη.

Σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Πρωτογέρου, που έχει στο ενεργητικό του μεγάλο αριθμό χειρουργικών επεμβάσεων, «τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα από την εφαρμογή της TURis, δείχνουν ότι τείνει να επισκιάσει τις μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενες τεχνικές, και να καθιερωθεί ως η πιο κατάλληλη τεχνική επιλογής  για την ολική αφαίρεση, τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους προστάτες».

Η νέα μέθοδος προσφέρεται για ασθενείς με πιο ειδικά προβλήματα, οι οποίοι δεν μπορούν να αντέξουν τη βαρύτητα μιας ανοικτής επέμβασης, όπως είναι κυρίως οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς με σοβαρές παθήσεις, οι ασθενείς που παίρνουν αντιπηκτικά, οι διαβητικοί, κ.ά.

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλούς άνδρες, καθώς με την πρόοδο της ηλικίας τα προβλήματα ούρησης γίνονται όλο και συχνότερα.

Σύμφωνα με τους ουρολόγους τα συμπτώματα που δείχνουν ότι  κάτι δεν πάει καλά με τον προστάτη, είναι:

– Δυσκολία στην ούρηση.

– Μειωμένη πίεση στη ροή των ούρων.

– Μικρότερη «ακτίνα» ροής.

– Επιτακτικότητα, δηλαδή πιο απότομη επιθυμία για ούρηση.

– Νυκτουρία (πολλές φορές ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας).

– Αιματουρία.

– Επώδυνη εκσπερμάτιση.

– Αιμοσπερμία και περινεϊκό άλγος.

Αν έχετε λοιπόν διαπιστώσει ότι εμφανίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, καλό είναι να επισκεφθείτε γιατρό!

ΧΙΛΙΑΔΕΣ  ΣΚΟΤΩΝΕΙ  Ο  ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η συχνότερη κακοήθεια στον άνδρα, και υπεύθυνος για τους περισσότερους θανάτους μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Εμφανίζεται συνήθως στις μεγάλες ηλικίες, και είναι ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στους άνδρες των δυτικών κοινωνιών, ενώ  αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από νεοπλασματική νόσο.

Για τον γενικό πληθυσμό, ένας άνδρας έχει 17% πιθανότητες να νοσήσει από καρκίνο του προστάτη στη διάρκεια της ζωής του, και 3% πιθανότητες να πεθάνει από αυτόν. Στην Ευρώπη o καρκίνος του προστάτη υπολογίζεται σε περισσότερα από 400.000 περιστατικά ανά έτος, και είναι υπεύθυνος για περισσότερους από 90.000 θανάτους. Συνολικά σε όλο τον κόσμο, από καρκίνο του προστάτη πεθαίνει ένας στους εκατό ασθενείς. Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, αντιστοιχεί στο 13% του συνόλου των καρκίνων.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια η συχνότητα του κλινικού καρκίνου έχει αυξηθεί πολύ λόγω των ευαίσθητων μεθόδων διάγνωσης, σε συνδυασμό με την αυξημένη ευαισθητοποίηση των ανδρών για προληπτικό έλεγχο.

Info: www.uroandrology.gr / 2107792949 – 6974 442 335