Η ιστοσελίδα φιλοδοξεί να απαντήσει στις αγωνίες όσων αναζητούν «άκαπνη» διασκέδαση
Οδεύοντας προς την «καρδιά» του φθινοπώρου και με τον χειμώνα να βρίσκεται πλέον προ των πυλών, οι θαμώνες των καφέ και των εστιατορίων αρχίζουν να «μετακινούνται» προς το εσωτερικό των καταστημάτων, εγκαταλείποντας σταδιακά τα υπαίθρια τραπεζοκαθίσματα. Τούτο, αναπόφευκτα, σηματοδοτεί την (επαν)έναρξη της συζήτησης γύρω από το κάπνισμα στους εσωτερικούς χώρους, μιας συνήθειας που έχει απαγορευτεί με νόμο από το 2009, αλλά στην πράξη έχει τηρηθεί από ένα μικρό ποσοστό των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ανά τη χώρα.
Στην αγωνία όσων αναζητούν στέκι για διασκέδαση ή φαγητό με βασικό κριτήριο το να είναι «άκαπνο», φιλοδοξεί να απαντήσει η νεοσύστατη ιστοσελίδα akapnos.gr, η οποία δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία εθελοντών πριν λίγους μήνες. Στην ιστοσελίδα μπορεί κανείς να βρει καταστήματα στα οποία εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος πλήρως και μάλιστα να επιλέξει την περιοχή ανά την Ελλάδα στην οποία θέλει να κάνει την αναζήτηση.
Οι διαχειριστές του akapnos.gr έχουν αναλάβει το έργο της αναζήτησης των καταστημάτων που προσφέρουν «άκαπνη» διασκέδαση σε όλη την Ελλάδα και μέχρι στιγμής έχουν εντοπίσει 132 επιβεβαιωμένα καταστήματα, στα οποία οι καπνίζοντες πρέπει να περάσουν σε εξωτερικό χώρο για να ανάψουν τσιγάρο. Στη λίστα με τα 132 «άκαπνα» καταστήματα εντοπίζουμε μόνο ένα που βρίσκεται στην Κομοτηνή και συγκεκριμένα το «Μαρμελάδα Wine Bar». Δεν πρόκειται προφανώς για το μοναδικό μαγαζί της πόλης που τηρεί το μέτρο της απαγόρευσης καπνίσματος, αλλά είναι το μόνο καταχωρημένο προς το παρόν στη διαδικτυακή πλατφόρμα για τα «άκαπνα» μαγαζιά.
Εξάλλου, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εμπνευστής και επικεφαλής της πρωτοβουλίας, Γιώργος Μπαλαφούτη: «Υπάρχουν σίγουρα κι άλλα που μπορεί να μην τα έχουμε βρει ακόμη, μπορεί να έχουν μία μπλεγμένη κατάσταση, δηλαδή μία στις δέκα να επιτρέπει το κάπνισμα. Δεν είναι μηδέν πάντως». «Η ιδέα της πρωτοβουλίας», προσθέτει, «είναι να αποδείξουμε ότι υπάρχουν τέτοιου είδους μαγαζιά, είναι λίγα αλλά υπάρχουν και αυξάνονται διαρκώς. Και επειδή αυξάνονται διαρκώς, αυτά που βρίσκονται στο μεταίχμιο πρέπει να αρχίζουν να το σκέφτονται να γίνουν άκαπνα».
Σημειώνεται ότι για την καταχώρηση στο akapnos.gr οι εθελοντές έρχονται σε επικοινωνία με τα καταστήματα και στη συνέχεια περιμένουν από τους ιδιοκτήτες ή τους υπεύθυνους να τους στείλουν ηλεκτρονική επιβεβαίωση ότι στον εσωτερικό χώρο του καταστήματός τους δεν επιτρέπεται το κάπνισμα, η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα. Για να εντοπιστούν τα 132 επιβεβαιωμένα «άκαπνα» καταστήματα χρειάστηκε αναζήτηση πολλών μηνών, αλλά οι διαχειριστές της ιστοσελίδας προσδοκούν ότι όσο αυτή γίνεται περισσότερο γνωστή, τόσα περισσότερα καταστήματα θα έρχονται σε επικοινωνία μαζί τους και ταυτόχρονα ο κόσμος θα προτείνει καταστήματα. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο επισκέπτης της ιστοσελίδας έχει δικαίωμα, εκτός από να προτείνει «άκαπνα» εστιατόρια και μπαρ, να καταγγείλει «άκαπνα» καταστήματα που δεν είναι και τόσο… «άκαπνα».
«Θεωρούμε όλοι μας ότι συμμετέχουμε σε μία μη καπνιστική πρωτοβουλία. Δεν έχουμε στόχο να χωριστούμε σε στρατόπεδα, δεν έχουμε στο σκεπτικό μας να βρούμε ποιοι είναι καπνιστές και ποιοι είναι αντικαπνιστές. Αυτό δεν είναι δική μας μάχη. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε τον κόσμο που ψάχνει άκαπνα καταστήματα να τα βρει», τονίζει ο κ. Μπαλαφούτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ καταλήγει επισημαίνοντας ότι «Το όνειρό μας είναι να μην είμαστε πλέον απαραίτητοι, ο τελικός στόχος μας είναι να μην υπάρχει λόγος για να υπάρχει αυτή η ιστοσελίδα. Να είναι πλέον αυτονόητο ότι δεν καπνίζουμε μέσα στα καταστήματα».