ΠΑΜΕ“Να πληρωθούν εδώ και τώρα οι άνεργοι των προγραμμάτων! Να σταματήσει το αίσχος με το απαράδεκτο καθεστώς των ΚΕΚ!”, ζητά η γραμματεία του ΠΑΜΕ Ροδόπης, η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει:

«Δεκάδες προγράμματα ολιγόμηνης απασχόλησης κατακλύζουν καθημερινά τις ζωές των ανέργων. Σε αρκετά από αυτά τα προγράμματα θεωρητικής κατάρτισης, οι άνεργοι που χαρακτηρίζονται ως «ωφελούμενοι», παραμένουν απλήρωτοι για τρεις και πλέον μήνες. Είναι προγράμματα voucher με πιστοποίηση σε διάφορες ειδικότητες, τα οποία έχουν ολοκληρωθεί από τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Σε κάθε άνεργο αντιστοιχούν περίπου 600 ευρώ μεικτά και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το πότε θα πληρωθούν. Τα διάφορα ΚΕΚ που έχουν συσταθεί για να μασουλάνε απ’ όλες τις μπάντες τα χρήματα από τα διάφορα προγράμματα, μεταθέτουν τις ευθύνες στον ΟΑΕΔ. Οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ επιστρέφουν την ευθύνη στα ΚΕΚ, και οι άνεργοι σε όλο αυτό το τένις ευθυνών, παραμένουν εκτεθειμένοι και απλήρωτοι.

Αν ο άνεργος καθυστερήσει έστω και μία μέρα να ανανεώσει την κάρτα ανεργίας του, τιμωρείται αυτόματα χάνοντας όλο τον χρόνο ανεργίας, τα μόριά του, την επιδότηση του. Την ίδια στιγμή ο ΟΑΕΔ ως υλοποιητής των προγραμμάτων, παρουσιάζεται μόνιμα ασυνεπής στην έγκαιρη καταβολή των χρημάτων στους ανέργους, και αυτό θεωρείται φυσιολογικό, με μια λογική «ούτε κρύο ούτε ζέστη», αφού κάποια στιγμή τα ποσά θα δοθούν. Όμως οι ανάγκες επιβίωσης των ανέργων δεν μπορούν να περιμένουν.

Απαιτούμε από τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ και το Υπουργείο Εργασίας να βάλουν τέρμα στο συνεχές και απαράδεκτο φαινόμενο της καθυστέρησης των δεδουλευμένων και των οφειλόμενων.

Να πληρωθούν εδώ και τώρα οι άνεργοι των προγραμμάτων!

Να σταματήσει το αίσχος με το απαράδεκτο καθεστώς των ΚΕΚ!».