– Τι είναι η προηγμένη οδήγηση;

– Ενημέρωση, βελτίωση, εκπαίδευση, εξέλιξη, μοτοσικλετιστών.

– Πληροφορίες: 6937224333

  • Προηγμένη οδήγηση μοτοσικλέτας (advance riding) είναι η ικανότητα να ελέγχεις τη θέση και την ταχύτητα της μοτοσικλέτας με ασφάλεια, συστηματικά και ομαλά, να αξιοποιείς τις οδικές και τις κυκλοφοριακές συνθήκες για να κινηθείς ανεμπόδιστα, με δεξιότητα και υπευθυνότητα. Αυτή η ικανότητα απαιτεί μια θετική, ευγενική συμπεριφορά, και ένα υψηλό επίπεδο ικανότητας οδήγησης, το οποίο βασίζεται στη συγκέντρωση, στην αποτελεσματική παρατήρηση ολόγυρα, στην πρόβλεψη και στον σχεδιασμό. Επιπλέον, η ικανότητα αυτή πρέπει να συνδυάζεται με τον επιδέξιο χειρισμό της μοτοσικλέτας: Η μοτοσικλέτα πρέπει να είναι στη σωστή θέση στο δρόμο, τη σωστή στιγμή, να κινείται με τη σωστή ταχύτητα, να έχει τη σωστή σχέση στο κιβώτιο, και να είναι σε θέση να σταματήσει με ασφάλεια, πάντα στη δική της πλευρά του δρόμου και μέσα στην απόσταση που βλέπεις εμπρός ελεύθερη από εμπόδια.

ΜΟΤΟΔιήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο μοτοσικλετιστών, αλλά και νέων που πρόκειται να βγάλουν δίπλωμα οδήγησης μοτοσικλέτας, πρόκειται να υλοποιήσει στην Κομοτηνή, στις 16 και 17 Απριλίου, το  Ελληνικό Ινστιτούτο Μοτοσικλέτας «ΜΟΤΟΘΕΣΙΣ», σε συνεργασία με τον Μοτοσικλετιστικό Όμιλο Κομοτηνής, στο πλαίσιο εθελοντικών δράσεων εκπαίδευσης σε δεκατρείς νομούς της χώρας, με σαράντα πιστοποιημένους εκπαιδευτές.

Το  Ελληνικό Ινστιτούτο Μοτοσικλέτας «ΜΟΤΟΘΕΣΙΣ», έχει ως ιδρυτικό φορέα την Μοτοσικλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΜΟΤ.Ο.Ε. – www.motoe.gr) και τις Λέσχες της. Το Ινστιτούτο είναι φορέας κατάρτισης, ενημέρωσης και εκπαίδευσης σε θέματα που αφορούν το οδικό περιβάλλον και τη θέση του μοτοσικλετιστή σε αυτό. Αποσκοπεί, δε, στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας του μοτοσικλετιστή και των άλλων καθημερινών χρηστών του δρόμου.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Μοτοσικλέτας, από το 1996, μετά από έρευνα και εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, επέλεξε ως φορέα τεχνογνωσίας και πιστοποίησης, τη Βρετανική Βασιλική Εταιρεία για την Πρόληψη των Ατυχημάτων (RoSPA – The Royal Society for the Prevention of Accidents – www.rospa.com), που είναι ο σημαντικότερος φορέας στην πρόληψη των ατυχημάτων στη Μεγάλη Βρετανία, και ένας από τους καλύτερους παγκοσμίως.

Το Ινστιτούτο, με την ενεργή στήριξη της ΜΟΤ.Ο.Ε. και των ενδιαφερομένων Λεσχών της, αναπτύσσει σε όλη τη χώρα μέσω πιστοποιημένων παρατηρητών εκπαίδευσης, δράσεις ενημέρωσης, προετοιμασίας και εκπαίδευσης νέων ηλικίας 14-17 ετών που πρόκειται να αποκτήσουν τα προσεχή χρόνια άδεια ικανότητας οδήγησης, με σκοπό να παρουσιάσει τον τρόπο που οι μοτοσικλετιστές  βλέπουν τη μοτοσικλέτα, και τον ασφαλή τρόπο χρήσης της. Ωστόσο, οι δράσεις απευθύνονται και σε κάθε μοτοσικλετιστή ο οποίος επιθυμεί να βελτιώσει την ασφάλειά του. Οι δράσεις περιλαμβάνουν προσωπική αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο ήδη ο ενδιαφερόμενος οδηγεί, καθώς και συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και επιθυμεί να λύσει, και εφόσον ο μοτοσικλετιστής το επιθυμεί, μπορεί να μετέχει στις εξετάσεις πιστοποίησης.

Όπως σημειώνει ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου και Έφορος Εκπαίδευσης της ΜΟΤ.Ο.Ε. κ. Αλέξανδρος Τσαλούχας, «σαράντα πιστοποιημένοι παρατηρητές εκπαίδευσης, ύστερα από εκπαίδευση και επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις της RoSPA, είναι στη διάθεση  των φίλων μοτοσικλετιστών σε δεκατρείς νομούς της χώρας, έτοιμοι να φέρουν σε πέρας το δύσκολο εθελοντικό έργο. Το έργο προσφέρεται δωρεάν. Οι δράσεις γίνονται με τη στήριξη των τοπικών Λεσχών της ΜΟΤ.Ο.Ε., με τη συνεργασία φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και είναι στη διάθεση των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».