Απαντώντας ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί σε Ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη για το αν η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί αποτελεί μέρος της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ξεκαθάρισε ότι η εν λόγω αύξηση του ΕΦΚ αποτελεί αποκλειστική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης και μόνο και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ«Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει οδηγήσει σε απόγνωση πολλές οινοποιητικές επιχειρήσεις καθώς σε πολλές περιπτώσεις ανεστάλησαν ή ματαιώθηκαν σημαντικές εμπορικές συμφωνίες», σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Κεφαλογιάννης.

Αναλυτικά η απάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιέρ Μοσκοβισί:

«Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις δημοσιονομικές προκλήσεις μέσω διάφορων μέτρων που ευνοούν την εξοικονόμηση πόρων. Τα ειδικά μέτρα που θέσπισε η κυβέρνηση, ενώ εξετάζονται ως μέρος των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, εξακολουθούν να υπάγονται στην αρμοδιότητα της κυβέρνησης.

ΜΟΣΚΟΒΙΣΙΤα κράτη – μέλη οφείλουν να τηρούν τους ελάχιστους συντελεστές του ειδικού φόρου κατανάλωσης που καθορίζονται στην οδηγία 92/84/ΕΟΚ του Συμβουλίου (οδηγία περί συντελεστών). Η οδηγία 92/84 ορίζει για τον οίνο μηδενικό ελάχιστο συντελεστή. Επιπλέον, η οδηγία 92/83 προβλέπει ότι τα κράτη – μέλη μπορούν να απαλλάσσουν από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης τον οίνο που παράγεται από ιδιώτη και καταναλώνεται από τον ίδιο τον παραγωγό, τα μέλη της οικογενείας του ή τους προσκεκλημένους του, εφόσον δεν μεσολαβεί πώληση».