Με αφορμή το υφιστάμενο και διαρκώς αναζωπυρούμενο φαινόμενο της προσφυγικής κρίσης, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης / Europe Direct Κομοτηνής και η εθελοντική του ομάδα «Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δικαιωμάτων του Παιδιού», σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και την ΑΡΣΙΣ / Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων «Φρίξος» στην Αλεξανδρούπολη,  θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή 27 Απριλίου:

– street action στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής στις 12 το μεσημέρι με τίτλο «Μονόλογοι του Αιγαίου», με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών μέσω ευφάνταστων δραστηριοτήτων. Στον χώρο της εκδήλωσης θα φιλοξενηθεί έκθεση φωτογραφιών που συλλέξανε οι ίδιοι οι εθελοντές από τη βάση δεδομένων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και απεικονίζουν ιστορίες ανθρώπων στην προσπάθειά τους να ξαναχτίσουν τη ζωή τους στην Ελλάδα. Επίσης οι εθελοντές του Κέντρου θα αναγνώσουν ιστορίες των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων τις οποίες αφηγήθηκαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες και καταγράφηκαν και εκδόθηκαν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση με τίτλο «Μονόλογοι από το Αιγαίο».

– ανοιχτή συζήτηση στα γραφεία του Κέντρου (Ν. Τσανακλή 15) στις 5 το απόγευμα όπου εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η συντονίστρια της Δομής Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Άρσις – Αλεξανδρούπολη, θα μιλήσουν για την ομαλή ένταξη των προσφύγων στο νέο περιβάλλον, την εκπαίδευση, τη μέριμνα και τις νέες συνθήκες διαβίωσης, για το ποια είναι η σημερινή κατάσταση και τι προβλέπεται για το μέλλον.

Απώτερος σκοπός των δραστηριοτήτων είναι η ολοκληρωμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης και η ανταλλαγή απόψεων.