ΑΛΩΣΗΕπετειακή εκδήλωση για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, με τίτλο «Μνείαν ποιούμεθα περί της Αλώσεως», διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, με την υποστήριξη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής, το Σάββατο 31 Μαΐου και ώρα 8:30 μ.μ., στον αύλειο χώρο του Εκκλησιαστικού Μουσείου (Ιμαρέτ).

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ύμνους και δημοτικά τραγούδια από την χορωδία του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής, δραματοποιημένο ιστορικό υλικό από έγκυρες πηγές για τα γεγονότα πριν την Άλωση, και θεατρική απόδοση των γενικότερων δραματικών εξελίξεων.

Βασικός θεματικός άξονας στην παρουσίαση των δρωμένων, είναι οι περιπέτειες που υπέστη η βυζαντινή αυτοκρατορία από τους Σταυροφόρους, και ειδικότερα ο διαμελισμός της κατά την τέταρτη Σταυροφορία, αλλά και η στάση των Χριστιανικών κρατών της Δύσης, τα οποία στην πραγματικότητα άφησαν αβοήθητη τη Ρωμανία των Παλαιολόγων.

Επίσης, θα φανεί ανάγλυφα η απώλεια ολίγον κατ’ ολίγον όλων των εδαφών της Θράκης, έτσι που ο θεατής θα καταλάβει ότι η πτώση της βασιλεύουσας Πόλης ήταν καθαρά θέμα χρόνου κι όχι ένα συμπτωματικό γεγονός.

Ακόμη, θα υπάρξει αναφορά στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία της μητέρας του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, στην αυτοκράτειρα Ελένη Δραγάτση –Παλαιολόγου, αφού θα αποδοθεί θεατρικά η αγωνία της για την τύχη της Ρωμανίας και η ουσιαστική παρέμβασή της στις δραματικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια πριν την Άλωση.

Η παράσταση θα πλαισιωθεί μουσικά από κλασικά και παραδοσιακά όργανα, και θα ακουστούν αποσπάσματα από γνωστά μουσικά έργα καταξιωμένων Ελλήνων συνθετών, που έχουν εμπνευστεί από τα συγκλονιστικά γεγονότα της Αλώσεως.

Στην εκδήλωση συμπράττουν μαθητές, φοιτητές, φορείς και πολιτιστικοί σύλλογοι, εθελοντές και συνεργάτες της Μητρόπολης, υπό την ευλογία του σεπτού Ποιμενάρχη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. κ. Παντελεήμονος.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.