Πατροπαράδοτο έθιμο τσουγκρίσματος αυγών, με … πάθος και χιούμορ!

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι Αυγομαχίες στο Θρυλόριο Κομοτηνής από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων «Η  Κερασούντα και το Γαρς».

Μικροί και μεγάλοι "Αυγομάχοι" τα ... τσούγκρισαν και φέτος στο Θρυλόριο ΚομοτηνήςΜικροί και μεγάλοι Αυγομάχοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συλλόγου, συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα της πρώην Κοινότητας Θρυλορίου, και συμμετείχαν στον διαγωνισμό τσουγκρίσματος αυγών, με δεκαπέντε αυγά ο καθένας, αποκλειστικά κότας.

Αρχικά διαγωνίστηκαν οι ενήλικες, οι οποίοι αφού ευχήθηκαν «Χριστός Ανέστη», τσούγκρισαν τα αυγά τους εν μέσω πειραγμάτων και προκλήσεων, όπως απαιτεί το έθιμο, προσφέροντας στο κοινό που τους παρακολούθησε αγωνία αλλά και άφθονο γέλιο.

Το ενδιαφέρον όμως κορυφώθηκε με τους μικρούς διαγωνιζόμενους που ακολούθησαν,  οι οποίοι ως άξιοι διάδοχοι, έδωσαν έναν συναρπαστικό αγώνα, γεμάτο πάθος και αγωνία.

Μικροί και μεγάλοι "Αυγομάχοι" τα ... τσούγκρισαν και φέτος στο Θρυλόριο ΚομοτηνήςΑπό τους μικρούς, νικητές αναδείχθηκαν οι:

1ος ο Λάζαρος Μακρίδης.

2ος ο Σάββας Νικολαΐδης.

3η   η Πελαγία Λαζαρίδου.

Νικητές στους ενήλικους αναδείχθηκαν οι:

1ος ο Ματθαίος Αποστολίδης.

2η η Ελένη Αποστολίδου.

3ος  ο Δημήτριος Αποστολίδης.

Μικροί και μεγάλοι "Αυγομάχοι" τα ... τσούγκρισαν και φέτος στο Θρυλόριο ΚομοτηνήςΤα έπαθλα των νικητών ήταν αναμνηστικά Κύπελλα και φυσικά η «δόξα» του πιο γερού αυγού, ενώ «ειδικό βραβείο» – ένα…τηγάνι – απονεμήθηκε και στην πρώτη αποχωρήσασα από τη διαδικασία, Κούλα Σιδηροπούλου.

Καθοριστική για μία ακόμη φορά στην πραγματοποίηση του εθίμου, ήταν η συμβολή του Θεόφιλου Παπαδόπουλου, κορυφαίου «Αυγομάχου».

Τις «Αυγομαχίες» παρακολούθησαν μεταξύ άλλων η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής Σοφία Μενεσελίδου και ο Δημοτικός Σύμβουλος Κομοτηνής Γιώργος Ναβροζίδης.

Η…ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΥΓΟΜΑΧΩΝ

Η αναζήτηση των γερών αυγών ξεκινά πολύ πριν το Πάσχα, ίσως και ολόκληρο χρόνο  πριν. Τα κοτέτσια … «αναστενάζουν» από τους «ειδικούς» των αυγών, οι οποίοι εκτός από το να αναγνωρίζουν τα γερά αυγά, ξέρουν και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μια κότα μπορεί να γεννήσει γερά αυγά (καιρικές συνθήκες, διατροφή, κ.ά.). Αφού εντοπιστεί η … «χρυσή» κότα, παρακολουθείται στενά και τυγχάνει ιδιαίτερης περιποίησης, γιατί τα αυγά της αναμένεται να φέρουν την πρωτιά στις Αυγομαχίες. Και όταν τα κοτέτσια των φίλων και γνωστών εξαντληθούν, τότε σειρά έχουν εκείνα … των γειτονικών χωριών και όχι μόνο. «Τρομάζει» ίσως κανείς με το κουράγιο των Αυγομάχων και την επιμονή τους στην αναζήτηση του νικητήριου αυγού. Τα δε δόντια τους είναι σχεδόν άξιο απορίας το πως αντέχουν τόσα χτυπήματα.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ

ΑΥΓΟΜΑΧΙΕΣ ΘΡΥΛΟΡΙΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ