Μια καινοτόμα πρόταση: Ανάδειξη δημοτικών/περιφερειακών συμβούλων με κλήρωση

Και δυνατότητα ανάκλησης των αιρετών από τα εκτελεστικά αξιώματα του δημάρχου/περιφερειάρχη και του αντιδημάρχου/αντιπεριφερειάρχη, με λαϊκή πρωτοβουλία.
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2

Καινοτόμες σκέψεις για την Αυτοδιοίκηση, ενόψει της σχετικής διαβούλευσης για τη διαμόρφωση του νέου νομοσχεδίου, καταθέτει ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος οικονομικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Θεόδωρος Κουτρούκης.

Μια καινοτόμα πρόταση: Ανάδειξη δημοτικών/περιφερειακών συμβούλων με κλήρωση“Με τις παρακάτω σκέψεις επιχειρώ να συμβάλλω στη δημόσια συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου για την αυτοδιοίκηση, σε μια κατεύθυνση που θα αποθαρρύνει την ανάδειξη μιας «αυτοδιοικητικής αριστοκρατίας», απόμακρης από το εκλογικό σώμα. Μια ανάλογη αλλαγή ενδέχεται να τροφοδοτήσει το ενδιαφέρον των πολιτών για τη συμμετοχή στα κοινά σε τοπικό/περιφερειακό επίπεδο”, σημειώνει, και απαριθμεί τις ενδιαφέρουσες προτάσεις του:

  • Θέσπιση ορίου δύο θητειών κατ’ ανώτατο όριο για κάθε αιρετό αυτοδιοικητικό αξίωμα. Η μονοπώληση της αντιπροσώπευσης των πολιτών από μια στενή κάστα επαγγελματιών πολιτικών, είναι πηγή κακοδαιμονίας, διαφθοράς και πελατειακών σχέσεων. Η εναλλαγή προσώπων θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.
  • Καθιέρωση ασυμβίβαστου μεταξύ εκτελεστικών και μη οργάνων. Οι αντιδήμαρχοι/αντιπεριφερειάρχες δεν θα πρέπει να είναι μέλη του δημοτικού/περιφερειακού συμβουλίου που ελέγχει της πράξεις τους. Συναφής είναι και η ιδέα να απαγορευτεί σε αντιδημάρχους/αντιπεριφερειάρχες να θέτουν υποψηφιότητα στις επόμενες από τη θητεία τους αυτοδιοικητικές εκλογές.
  • Ανάδειξη μέρους των δημοτικών/περιφερειακών συμβούλων με κλήρωση, μια τακτική ανάδειξης πολιτών σε αξιώματα που έχει τις ρίζες της στην αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία. Το σημερινό σύστημα δεν οδηγεί στην εκλογή των αξιότερων ή πιο καταρτισμένων πολιτών, αλλα εκείνων που υπόσχονται την εξυπηρέτηση των άμεσα προσωπικών/συντεχνιακών συμφερόντων κάθε ψηφοφόρου. Η κλήρωση ενδυναμώνει την ισότητα των πολιτών, δεν επιτρέπει τη διάκριση των διάσημων ή επιφανών, και ακυρώνει τα πλεονεκτήματα του πλούτου, της ευγλωττίας, της ωραίας εμφάνισης.
  • Δυνατότητα ανάκλησης των αιρετών από τα εκτελεστικά αξιώματα του δημάρχου/περιφερειάρχη και του αντιδημάρχου/αντιπεριφερειάρχη, με λαϊκή πρωτοβουλία. Πρόκειται για μια διαδικασία αφαίρεσης της εξουσίας (recall) από τους επικεφαλής των αυτοδιοικητικών αρχών. Με αυτόν τον τρόπο ασκείται το δικαίωμα των πολιτών να εκλέγουν αντιπροσώπους αλλά επίσης και να τους ανακαλούν οποτεδήποτε εκείνοι το επιθυμούν.
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood