Εκπαιδευτική επίσκεψη, στο πλαίσιο προγράμματος «Don’t Throw, make it Glow» για την ανακύκλωση

Αντιπροσωπεία του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής, αποτελούμενη από 7 μαθητές και 3 καθηγητές επισκέφθηκε το σχολείο Laura Lanza Baronessa στην πόλη Carini της Σικελίας, στα πλαίσια του διετούς ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο «Don’t Throw, make it Glow», του οποίου η υλοποίηση άρχισε την σχολική χρονιά 2015-16.

Το θέμα της συνάντησης ήταν η ανακύκλωση του πλαστικού με την συμμετοχή των μαθητών σε εργαστήρια κατασκευών.

Την Κυριακή, 20 Νοεμβρίου, την επομένη της άφιξής της στην πόλη Carini, η αντιπροσωπεία του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής ξεναγήθηκε στο ιστορικό κέντρο της πόλης, η οποία έχει μεσαιωνικό χαρακτήρα. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η προέλευση του ονόματος της πόλης, που κατά την μυθολογία ονομαζόταν ΙΚΑΡΑ, από το όνομα του Ίκαρου, γιου του Δαίδαλου, ο οποίος ίδρυσε την πόλη για τον Έλληνα Βασιλιά Κόκαλο.

Την επόμενη μέρα οι Ιταλοί μαθητές υποδέχτηκαν την αντιπροσωπεία του 4ου Γυμνασίου με εκδηλώσεις στο σχολείο τους, ενώ  το απόγευμα όλοι μαζί ακολούθησαν τρίωρα εργαστήρια κατασκευών με κύριο υλικό το πλαστικό.

Την Τρίτη 22 Νοεμβρίου το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη στο μεσαιωνικό κάστρο της πόλης, όπου υπήρχε έκθεση παραδοσιακών μαριονετών και άλλα εκθέματα σχετικά με την ιστορία του κάστρου. Την αντιπροσωπεία του σχολείου της Κομοτηνής υποδέχθηκε ο δήμαρχος της πόλης, με τον οποίο τα μέλη της αντιπροσωπείας αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα φιλίας, σταλμένα τα δικά τους από τον δήμαρχο της Κομοτηνής. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας συνεχίστηκαν τα τρίωρα εργαστήρια και ολοκληρώθηκαν τα έργα των μαθητών.

Την Τετάρτη το πρωί οι μαθητές και οι καθηγητές από την Κομοτηνή επισκέφτηκαν το κέντρο συλλογής και διαλογής χρησιμοποιημένων πλαστικών στην Bagheria και στο πάρκο ανακύκλωσης στο παραθαλάσσιο χωριό Isola delle femine, όπου εφαρμόστηκε ένα πρωτοπόρο μέτρο απαλλαγής φόρων με αντάλλαγμα την ανακύκλωση πλαστικών. Όπως ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους, γενικά στη Σικελία η ανακύκλωση είναι σε πρώιμα στάδια και η νοοτροπία των Σικελών είναι ακόμη πίσω σε σχέση με άλλες χώρες. Το απόγευμα της Τετάρτης ακολούθησαν αθλητικά παιχνίδια με σκοπό την γνωριμία και τη σύσφιξη σχέσεων ανάμεσα στους μαθητές των δύο αντιπροσωπειών.

Η Πέμπτη, προτελευταία μέρα της επίσκεψης, ήταν αφιερωμένη στην ξενάγηση στα σημαντικότερα αξιοθέατα και διαφόρων τεχνοτροπιών μνημεία της πρωτεύουσας της Σικελίας, Παλέρμο. Μεταξύ αυτών η Πλατεία Ανεξαρτησίας, το Βασιλικό Παλάτι, που χρονολογείται την περίοδο της εποχής των Φοινίκων, το θέατρο Garibaldi, τρίτο μεγαλύτερο της Ευρώπης, και η Νέα Πύλη, η οποία συμβόλιζε την νίκη των Χριστιανών κατά των Οθωμανών. Το απόγευμα της Πέμπτης διοργανώθηκε αποχαιρετιστήριο πάρτυ στο χώρο του σχολείου.

Το πρωί της Παρασκευής, 25 Νοεμβρίου, έγινε διαγωνισμός για την ανάδειξη των καλύτερων κατασκευών κατά την διάρκεια των εργαστηριών. Μάλιστα, οι μαθητές επέλεξαν να δώσουν το πρώτο βραβείο σε έργο μαθητή από το σχολείο της Κομοτηνής. Ακολούθησε δεντροφύτευση από όλους τους μαθητές στον αύλειο χώρο του σχολείου, με την ευκαιρία της Γιορτής του Δέντρου, ενώ πριν από την αναχώρηση της αντιπροσωπείας του 4ου Γυμνασίου για την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με οργανωτικά θέματα βασικά για την παραπέρα υλοποίηση του σχεδίου.

Γενικότερα, οι εντυπώσεις των μαθητών και των καθηγητών από την φιλοξενία και την οργάνωση της επίσκεψης υπήρξαν άριστες και η όλη συνάντηση θεωρήθηκε επιτυχημένη κα εποικοδομητική. Το πρόγραμμα αυτό έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να βιώσουν μία άλλη προοπτική της ευρωπαϊκής διάστασης της εκπαίδευσης και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω σε θέματα της ανακύκλωσης, με κεντρικό σύνθημα «Don’t throw, make it Glow!».