Η θέα του μοιάζει ονειρική. Είναι διατηρητέο μνημείο της φύσης και το μοναδικό παρθένο δάσος της χώρας. Βρίσκεται στην οροσειρά της Ροδόπης και εντυπωσιάζει με την άγρια ομορφιά του.

Θεωρείται παρθένο γιατί δεν υπήρξε ανθρώπινη παρέμβαση επί πέντε αιώνες. Οξιά, ερυθρελάτη, δασική πεύκη, σημύδα, σορβιά, ιτιά και σφένδαμο είναι μόνο μερικά από τα είδη που φύονται στο δάσος.

Στο βουνό Φρακτό, όπου βρίσκεται το ομώνυμο δάσος, η υψηλότερη κορυφή σε υψόμετρο τα 1.953 μέτρα.

Παλαιότερα ονομαζόταν Ζαγκραντένια που σημαίνει το φραγμένο μέρος όπως και η σημερινή του ονομασία.

H έκταση του Παρθένου Δάσους φτάνει τα 5.892 στρέμματα. Δεξιά το αγριόγιδο.

Ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση με τα πλατύφυλλα και κωνοφόρα δέντρα ζουν 32 είδη θηλαστικών, όπως η καφέ αρκούδα, ο λύκος, το αγριοκάτσικο, το ζαρκάδι, το ελάφι, το αγριογούρουνο, ο λαγός, η αλεπού και άλλα σπάνια προστατευόμενα είδη.

Εκεί βρίσκεται και η Χαράδρα του Αγριόγιδου, όπου σε απόκρημνες πλαγιές ζουν τα αγριόγιδα, με τα χαρακτηριστικά κυρτά κέρατα και το ιδιαίτερο τρίχωμα που αλλάζει χρώμα ανάλογα με την εποχή.

Το δάσος βρίσκεται σε απόσταση 100 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη της Δράμας

Πυκνή βλάστηση και τρεχούμενα νερά συμπληρώνουν την εικόνα του δάσους. Τα πιο γνωστά ρέματα είναι το Αχλαδόρεμα, το ρέμα της Λυκόλακκας, το ρέμα της Βαγγελίνας και το Στενόρεμα.

Στην καρδιά του δάσους τρέχουν οι τρεις εντυπωσιακοί καταρράκτες του Αχλαδορέματος.

Ο πρώτος καταρράκτης πέφτει από τα 7 μέτρα, ο δεύτερος βρίσκεται σε απόσταση 700 μέτρων και πέφτει από 18 μέτρα. Μερικά μέτρα πιο μακριά βρίσκεται ο τρίτος καταρράκτης που πέφτει σκαλωτά από ύψος 70 μέτρων και μαγεύει με την ομορφιά του.

Στα δέντρα ακούγονται τα κελαηδήματα από την σπάνια δασόκοτα, τη σπουργιτόγλαυκα, τον καρυοθραύστη και τον αιγωλιό. Στον ουρανό πετούν σε χαμηλές πτήσεις χρυσαετοί, σταυραετοί, φιδαετοί, τσίφτηδες, αετογερακίνες, γερακίνες και σαΐνια.

Πρόκειται για ένα σπάνιο φυσικό τοπίο που μοιάζει παραμυθένιο. Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν πεζοπορία στα στενά μονοπάτια, να θαυμάσουν τη θέα του βουνού από τον βραχόκηπο, να επισκεφθούν τους εγκαταλελειμμένους οικισμούς και να περπατήσουν πάνω στις σάρες, ένα γεωλογικό φαινόμενο.

Πηγή: mixanitouxronou.gr