Τα περίπτερα της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού προηγουμένως είχε συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο και εργαζομένους της ΔΕΘ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκίνησε την περιήγησή του από το περίπτερο της ομάδας ποδοσφαίρου του Άρη, όπου οι άνθρωποι του συλλόγου του δώρισαν και μια κιτρινόμαυρη φανέλα με το νούμερο “1” και το όνομά του. Στη συνέχεια πέρασε από τo «Hall of Games», το περίπτερο στο οποίο παρουσιάζεται η εξέλιξη των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, και συνέχισε στα περίπτερα των εφημερίδων όπου συνομίλησε με δημοσιογράφους της εφημερίδας «Μακεδονία» και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στο εγχείρημα επανέκδοσης της ιστορικής εφημερίδας της βορείου Ελλάδος. Ακολούθως πέρασε από το περίπτερο της Fraport, ενώ μίλησε και με τους ιθύνοντες του ποδοσφαιρικού Ηρακλή οι οποίοι επίσης του χάρισαν φανέλα της ομάδας. Κατόπιν επισκέφθηκε το περίπτερο των πανεπιστημίων στο οποίο παρουσιάζεται μεταξύ άλλων το πρωτοποριακό έργο φοιτητικών ομάδων, με τον ίδιο να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ομάδες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που κατασκευάζουν βενζινοκίνητα και ηλεκτροκίνητα μονοθέσια αυτοκίνητα τα οποία συμμετέχουν σε διεθνείς διαγωνισμούς έχοντας λάβει σημαντικές διακρίσεις. Παρουσία δε του Πρύτανη του πανεπιστημίου Περικλή Μήτκα, βράβευσε ομάδα φοιτητών που ανέπτυξαν την πρωτοποριακή εφαρμογή icry2talk η οποία και διακρίθηκε στον διεθνή διαγωνισμό καινοτομίας της Microsoft. Εν συνεχεία ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκε στο περίπτερο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής που είναι και η τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάϊατ, ο οποίος και τον συνόδευσε στην περιήγησή του στο περίπτερο κατά την οποία του έγινε ενημέρωση για σειρά νέων εφαρμογών διαφόρων αμερικανικών εταιρειών. Η επόμενη στάση του κ. Μητσοτάκη ήταν στο περίπτερο του ΠΑΟΚ όπου τον υποδέχθηκε ο ιστορικός παίκτης της ομάδας Γιώργος Κούδας και ο πρώην  πρόεδρός της και ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρής Ζαγοράκης. Ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε καλή δύναμη στους παίκτες και δήλωσε πως στηρίζει απόλυτα την κατασκευή του νέου γηπέδου του δικέφαλου του βορρά. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συνέχισε την περιήγησή του στην έκθεση επισκεπτόμενος το περίπτερο Digital Greece όπου και συνομίλησε σε πάνελ με εκπροσώπους της νεοφυούς επιχειρηματικότητας (start up). Την επίσκεψη του στη ΔΕΘ ολοκλήρωσε με την παρουσία του στο περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας όπου και συνομίλησε με τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα.

“Το σύνθημά μας φέτος στη ΔΕΘ είναι μια απλή λέξη: «Μπορούμε». Και πραγματικά το πιστεύω ότι μπορούμε”…

…τόνισε εμφατικά ο κ. Μητσοτάκης, και στις δηλώσεις του εστιάζοντας στη σύγχρονη επιχειρηματικότητα, επισήμανε:Είμαι χαρούμενος που για πρώτη φορά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης υπάρχει μια οργανωμένη και μαζική παρουσία όλου του οικοσυστήματος της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Είπα πολλές φορές ότι η κρίση μας πλήγωσε όλους πολύ. Αλλά αν κάτι θετικό προέκυψε από την κρίση, είναι μια πραγματική στροφή της κοινωνίας προς την επιχειρηματικότητα. Η επιχειρηματικότητα “νομιμοποιήθηκε” και πολλοί νέοι πια βλέπουν στη δημιουργία μιας νέας επιχειρηματικής δράσης, μια πραγματική διέξοδο για να φτιάξουν την καριέρα τους και να φτιάξουν την ζωή τους. Εγώ προέρχομαι από το οικοσύστημα της επιχειρηματικότητας. Πέρασα επτά χρόνια πριν μπω στην πολιτική, σε μια από τις πρώτες εταιρείες venture capital στην Ελλάδα. Σε μια εποχή όπου πασχίζαμε να πείσουμε νέους ανθρώπους ότι αξίζει τον κόπο να φτιάξεις τη δική σου επιχείρηση. Τα πράγματα όμως από τότε έχουν αλλάξει και έχουν αλλάξει δραστικά. Άρα πρέπει να επιτρέψουμε σε αυτόν τον σπόρο της επιχειρηματικότητας να ριζώσει και να δώσει καρπούς”. Ακόμη μίλησε για την ανάγκη να δοθούν φορολογικά κίνητρα αλλά και εργαλεία χρηματοδότησης για τις start up επιχειρήσεις, ενώ έδωσε έμφαση στη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την εκπαίδευση: “Πρέπει να προσεγγίσουμε τα πανεπιστήμιά μας και να γεφυρώσουμε το χάσμα που υπάρχει σήμερα μεταξύ έρευνας και παραγωγής”, ανέφερε χαρακτηριστικάΑπευθυνόμενος εξάλλου στους ιδρυτές start up επιχειρήσεων, είπε: “Πιστεύω σε εσάς, θέλω να μείνετε στην Ελλάδα. Κάποια στιγμή κάποιοι από εσάς ενδεχομένως να φύγετε αλλά κρατήστε πάντα στην καρδιά σας την Ελλάδα και κρατήστε και ένα κομμάτι της δουλειάς σας στην Ελλάδα. Αυτή είναι η πρόκληση και αυτό θα ήθελα να πετύχω”.

“Ενοποίηση όλων των δομών επιχειρηματικής εξωστρέφειας στο Υπουργείο Εξωτερικών”

Ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε και στην ανακοίνωση μιας δέσμευσης σχετικά με τις δομές επιχειρηματικής εξωστρέφειας. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε, “η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα προχωρήσει στην ενοποίηση όλων των δομών επιχειρηματικής εξωστρέφειας της χώρας στο Υπουργείο Εξωτερικών. Γιατί στο Υπουργείο Εξωτερικών; Διότι σκοπός της διπλωματίας δεν είναι μόνο τα γεωπολιτικά ζητήματα, αλλά η προώθηση των εμπορικών συμφερόντων της χώρας. Άρα θα δημιουργήσουμε μία δομή σε μία ειδική γενική διεύθυνση του Υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία θα συγκεντρωθούν αρμοδιότητες που σήμερα υπάρχουν διεσπαρμένες στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Όλα μία δομή. Και οι διπλωματικοί μας θα αξιολογούνται πια και με βάση την επιτυχία την οποία φέρνουν, σε μετρήσιμους δείκτες που έχουν να κάνουν με τις οικονομικές σχέσεις”.