Με τους Ληξίαρχους των μεγαλύτερων Ληξιαρχείων της χώρας συναντήθηκε η Υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η ανταλλαγή απόψεων με στελέχη των Δήμων που έχουν την ευθύνη και διαχειρίζονται τα γραφεία ληξιαρχείων και δημοτολογίων, και που συνεπώς αντιμετωπίζουν καθημερινά τις ανάγκες των πολιτών και γνωρίζουν τα προβλήματα του χώρου.

Αξίζει να επισημανθεί πως είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται τέτοιου είδους συνάντηση όπως τα ίδια τα στελέχη των Ληξιαρχείων, τόνισαν.

Οι απόψεις τους καταγράφηκαν και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αποστείλουν και πρόσθετες προτάσεις, ώστε η ομάδα εργασίας που ήδη έχει συγκροτηθεί με πρωτοβουλία της Υφυπουργού, να τις επεξεργαστεί.

Το επόμενο βήμα θα είναι η παρουσίαση μιας πρότασης νομοθετικής παρέμβασης που θα επιλύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένες δημοτικές υπηρεσίες και η εξυπηρέτηση των πολιτών σε καθημερινές τους ανάγκες, όπως είναι οι γεννήσεις, οι γάμοι, οι θάνατοι, η επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τελικός στόχος είναι η μετάβαση στην πλήρη ψηφιακή λειτουργία των Ληξιαρχείων και των δημοτολογίων, ώστε οι πολίτες να μπορούν μόνοι τους να λαμβάνουν και να χρησιμοποιούν τα έγγραφα που τους ενδιαφέρουν από μία συσκευή (κινητό, υπολογιστή, κ.λπ.), μέσω διαδικτύου, με πρόσβαση στο σύστημα του υπάρχοντος ήδη «Μητρώου των Πολιτών».

Μετά το πέρας της συνάντησης η Υφυπουργός δήλωσε: «Κάθε μέρα που περνά μετά τον Αύγουστο του 2018 και την έξοδο από τα μνημόνια, οφείλουμε να επιστρέφουμε θετικό έργο στην κοινωνία έναντι της εμπιστοσύνης που έδειξαν οι Έλληνες πολίτες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα τελευταία χρόνια. Έχουμε καθήκον να ολοκληρώνουμε σχέδια και προγράμματα που δεν μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή νωρίτερα εξ αιτίας της επιτήρησης. Με τη βοήθεια των ληξίαρχων που συναντήσαμε σήμερα, των αρμόδιων στελεχών του Υπουργείου και της προϋπάρχουσας δουλειάς όπως το «Μητρώο Πολιτών», το επόμενο διάστημα θα καταθέσουμε νομοθετική παρέμβαση που θα δώσει τη δυνατότητα να μην υπάρχει καμία ταλαιπωρία των πολιτών, αλλά και των εργαζόμενων, στα ληξιαρχεία και τα δημοτολόγια της χώρας. Θα ανοίξουμε τον δρόμο για την εποχή που κάθε πολίτης θα μπορεί να εκτυπώνει και να χρησιμοποιεί από μόνος του τα δημόσια έγγραφα αυτού του είδους».

Στην συνάντηση συμμετείχαν:
1. ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: κ.κ. Δασκαλάκη, Δελλή, Καλφατζή, Φρανσέ, Μαυροφοράκης.
2. ΕΙΔΙΚΟ ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: κ.κ. Ξυλά-Παττακού, Μανούση.
3. ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: κ. Βασιλειάδης.
4. ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ: κ. Καράνταη.
5. ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: κ. Κούσσα.
6. ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ: κ. Γερασιμόπουλος.
7. ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ: κ. Κακαβά.

καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες από τις σχετικές διευθύνσεις του Υπουργείου.