ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΘΡΑΚΗΣ– Σκληρή απάντηση των τεσσάρων Μητροπολιτών της Θράκης στους «Τουρκολόγους» και «Θρακολόγους».

– Τους κατηγορούν ότι έχουν αναγάγει σε επικίνδυνα προσοδοφόρο επάγγελμα την κινδυνολογία περί Θράκης.

Στην κοινή τους ανακοίνωση οι Ιεράρχες Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνός,  Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ.κ. Άνθιμος, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελήμων, και Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, αναφέρουν:

«Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν στον επαρχιακό και αθηναϊκό έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, άρθρα τουρκολόγων και “θρακολόγων” οι οποίοι με σκαιό και ανοίκειο τρόπο καταφέρονται κατά των τεσσάρων Μητροπολιτών των Ιερών Μητροπόλεων της Δυτικής Θράκης, εγκαλώντας τους ως συνεργούς στην  “εξόντωση του ελληνισμού και της ορθοδοξίας”, και μάλιστα με βαρείς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.

Οι τέσσερις Μητροπολίτες της Δυτικής Θράκης, “μηδέν από του χρέους μη κινούντες”, έχουμε πλήρη συναίσθηση των ποιμαντικών μας ευθυνών, καθώς και της κρισίμου ιστορικής συγκυρίας στην οποία βρισκόμαστε, και πιστεύουμε ακράδαντα πως κανείς δεν νοιάζεται για την περιοχή μας και τον λαό της περισσότερο από τους ποιμένες της.

Από την ασφάλεια της πρωτεύουσας μπορεί κανείς να απαξιώνει κόπους και προσπάθειες, να βλέπει παντού εχθρούς και να θεωρεί τους πάντες “προδότες”.

Η φράση “Η Θράκη κινδυνεύει”, έχει σίγουρα αναχθεί σε ένα προσοδοφόρο για πολλούς επάγγελμα, όμως αποτελεί ίσως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την  ευαίσθητη περιοχή μας.

Όπως προσφυέστατα έχει ειπωθεί, “στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται αλλά δε λέγονται”.

Αν μιλάμε συνεχώς κινδυνολογώντας, “ουδέν ωφελεί αλλά μάλλον θόρυβος γίνεται”.

Σε όσους αμφισβητούν τη φιλοπατρία και την ορθή πίστη των Μητροπολιτών της Θράκης, ένα μόνο έχουμε να πούμε: «έχουσι γνώσιν οι φύλακες».