«“Λευκές” μέρες και νύχτες για τους μεγάλους εργοδότες… “Μαύρες” για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και τους αυτοαπασχολούμενους…». Έτσι τιτλοφορείται η ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής, με αφορμή τη διοργάνωση της «Λευκής Νύχτας» την Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου.

«Κανένας εμποροϋπάλληλος δεν υποχρεώνεται από κανένα νόμο να δουλέψει μέχρι τα μεσάνυχτα», τονίζει το Σωματείο, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «Εμείς οι εργαζόμενοι δεν γίνεται να ξεχάσουμε την προσωπική, κοινωνική, οικογενειακή ζωή και να δουλεύουμε «ήλιο με ήλιο» χωρίς υπερωρίες, χωρίς συλλογική σύμβαση, χωρίς ωράριο και δια της διολισθήσεως να δουλεύουμε 7 μέρες την εβδομάδα. Δεν είμαστε, ούτε θέλουμε να γίνουμε δούλοι του 21ου αιώνα!».

Επιπλέον, το Σωματείο χαρακτηρίζει κάλπικο το επιχείρημα ότι η επέκταση του ωραρίου θα τονώσει την αγορά, εκτιμώντας ότι «κερδισμένοι θα βγουν μόνο οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων».

Δεν παραλείπει, επίσης, να υπογραμμίσει ότι «με τους επαγγελματίες, τους μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους όχι μόνο δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, αλλά αντίθετα πιστεύουμε ότι έχουμε πολλά κοινά προβλήματα (φορολογία και χαράτσια, Υγεία, Παιδεία, κ.λπ.), για τα οποία θα έπρεπε να είμαστε σε κοινό μέτωπο αντιμετώπισής τους και αυτό επιδιώκουμε».

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής:

«Συνάδελφε,

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝΣτις 5 του Οκτώβρη ο Εμπορικός Σύλλογος Ροδόπης, η ΟΕΒΕΣ, επιμελητήρια, η δημοτική αρχή Κομοτηνής ετοιμάζουν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά να δώσουν ένα ακόμη ισχυρό χτύπημα στο ωράριό σου με την φιέστα της «λευκής» νύχτας. Φέρουν όλοι τους βαρύτατες ευθύνες για τη μεθοδευμένη από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο απελευθέρωση του ωραρίου και την ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη. Επιπλέον, η Περιφέρεια – Αντιπεριφέρεια, ως το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας, εφαρμόζει όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο, που ψηφίζουν οι κυβερνήσεις, όπως την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

Μην πατήσεις την μπανανόφλουδα του «είμαστε όλοι κερδισμένοι» από τις «μαγικές» Λευκές νύχτες. «Μαγικά» εξαφανίζονται τα δικαιώματά μας και εξανεμίζονται οι μισθοί μας. Πρέπει να αντιδράσουμε μαζικά και οργανωμένα στη δουλειά μέχρι τα ξημερώματα. Κανένας εμποροϋπάλληλος δεν υποχρεώνεται από κανένα νόμο να δουλέψει μέχρι τα μεσάνυχτα.

Εμείς οι εργαζόμενοι δεν γίνεται να ξεχάσουμε την προσωπική, κοινωνική, οικογενειακή ζωή και να δουλεύουμε «ήλιο με ήλιο» χωρίς υπερωρίες, χωρίς συλλογική σύμβαση, χωρίς ωράριο και δια της διολισθήσεως να δουλεύουμε 7 μέρες την εβδομάδα. Δεν είμαστε, ούτε θέλουμε να γίνουμε δούλοι του 21ου αιώνα!

Είναι κάλπικο το επιχείρημα ότι τάχα η επέκταση του ωραρίου θα τονώσει την αγορά. «Εργατιά χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλειά», είναι το σύνθημα που εμπεριέχει την αιτία της αναδουλειάς. Η περικοπή μισθών και συντάξεων, η αύξηση της φορολογίας, η ανεργία είναι οι αιτίες και όχι το ωράριο. Αυτό άλλωστε αποδείχτηκε περίτρανα και από τους ίδιους τους αυτοαπασχολούμενους που δεν ανοίγουν όλοι τα καταστήματά τους, αφού και πέρυσι είδαν τον τζίρο τους στα ίδια επίπεδα ακόμη και την «λευκή» νύχτα. Γιατί έχουν αναδουλειές, γιατί δεν αντέχουν ούτε και οι ίδιοι τα εξαντλητικά ωράρια, γιατί δεν έχουν ούτε ασφάλιση, αφού αδυνατούν να πληρώσουν τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Κερδισμένοι θα βγουν μόνο οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων.

Σε άλλους κλάδους, όπως στον τουρισμό και επισιτισμό που γνωρίζει χρόνια την “ανάπτυξη” και κάθε χρόνο σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου θησαυρίζουν, ενώ οι εργαζόμενοι δουλεύουν ασταμάτητα έως και 6 μήνες χωρίς ρεπό με 14 διαφορετικές μορφές ελαστικής απασχόλησης και μισθούς πείνας.

Δεν θα σταματήσει η απληρωσιά, η «απασχολησιμότητα», η ανεργία, ούτε οι μικροί έμποροι θα σταματήσουν να χρεοκοπούν ο ένας μετά τον άλλον, αν γενικευτεί η ελαστικοποίηση του ωραρίου με τη δουλειά τις Κυριακές και τις «λευκές» νύχτες. Απεναντίας, με αυτό τον τρόπο, εντείνονται!

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής στέκεται και θα συνεχίζει να στέκεται και να παλεύει ενάντια σε όσους στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική. Αντιπαλεύει την κυβέρνηση που νομοθέτησε την κατάργηση της Κυριακής – αργίας με στόχο την οριστική κατάργησή της.

Με τους επαγγελματίες, τους μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους όχι μόνο δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτααλλά αντίθετα πιστεύουμε ότι έχουμε πολλά κοινά προβλήματα (φορολογία και χαράτσια, Υγεία, Παιδεία, κ.λπ.), για τα οποία θα έπρεπε να είμαστε σε κοινό μέτωπο αντιμετώπισής τους και αυτό επιδιώκουμε.

leukΔιεκδικούμε:

  • Κατάργηση όλων των νόμων και των διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.

Ταυτόχρονα, το Σωματείο μας πρωτοστατεί στην προετοιμασία απεργιακής αντεπίθεσης και καλεί τους εργαζόμενους να αντιδράσουν μαζικά και οργανωμένα, να συμμετέχουν στην Απεργία στις 8 Νοέμβρη και να απαιτήσουν:

  • Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου-Βρούτση που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όλους.
  • Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.
  • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.
  • Μέτρα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας.
  • Καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους».