Καλό μήνα! Και του χρόνου με υγεία…

Πρωταπριλιά ήταν και πέρασε, και μαζί της πέρασε και η «χαρά του ψεύτη»!

Ως εκ τούτου, όλοι όσοι είπαν ψέματα – τουλάχιστον εκείνοι που τα είπαν κατ’ επιταγήν του εθίμου – οφείλουν το συντομότερο δυνατό να αποκαταστήσουν την αλήθεια.

Στο πλαίσιο αυτό, το Inkomotini.gr αποκαλύπτει στους αναγνώστες του ότι το δημοσίευμα «Gumulccino»: Ένας καφές με «σφραγίδα» Κομοτηνής» ήταν προϊόν επινόησης και το περιεχόμενό του δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Μετά λύπης μας, λοιπόν – καθότι οι αντιδράσεις του κοινού ήταν ένθερμες ως προς τη συγκεκριμένη ιδέα – κάνουμε γνωστό ότι ουδέποτε συστάθηκε συνεταιρισμός καφεπαραγωγών με την επωνυμία «Θρακόκοκκος», ουδέποτε καλλιεργήθηκαν καφεόδεντρα στον τόπο μας και κατ’ επέκταση ουδέποτε παρασκευάστηκε καφές με «σφραγίδα» Κομοτηνής, ονόματι «Gumulccino»! Εξάλλου, τα καφεόδεντρα ευδοκιμούν κυρίως σε τροπικά κλίματα, σε περιοχές που βρίσκονται γύρω από τον ισημερινό κύκλο, και στη χώρα μας δεν υπάρχουν εκείνες οι κλιματολογικές συνθήκες που θα ευνοούσαν τη συστηματική καλλιέργεια καφεόδεντρων. Πόσο μάλλον στη βόρεια Ελλάδα, με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και με τους συχνούς παγετούς.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι ως Έλληνες είμαστε «καταδικασμένοι» να καταναλώνουμε αποκλειστικά εισαγόμενο καφέ. Αυτό βέβαια δεν υποβαθμίζει καθόλου την ένταση της απόλαυσης που μπορεί να μας προσφέρει. Το ευτύχημα, δε, για τους Έλληνες, και ειδικότερα για τους Κομοτηναίους λάτρεις του καφέ, είναι ότι η αγαπημένη τους καθημερινή συνήθεια βρίσκεται στα χέρια επαγγελματιών που κατά κανόνα γνωρίζουν καλά τα μυστικά της παρασκευής του.

Και ποιος ξέρει; Κάποιος barista, κάπως, κάποτε, μπορεί να εμπνευστεί έναν νέο τρόπο παρασκευής καφέ και να επιλέξει να του δώσει όνομα… Κομοτηνής!