Ενημερωτική συνάντηση με τον Επίτιμο Πρόξενο της Ρωσίας κ. Κωνσταντίνο Καμπαερίδη, πραγματοποίησαν αγρότες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στα γραφεία του Αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής, με στόχο τη διεύρυνση των δυνατοτήτων προώθησης των αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στη ρωσική αγορά.

Η αδελφοποίηση των Επιμελητηρίων Έβρου και Αγίας Πετρούπολης τον περασμένο Νοέμβριο, αποτέλεσε την έναρξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων και ο αγροτικός.

«Η αγορά είναι τεράστια, υπάρχει χώρος για όλους», τόνισε ο κ. Καμπαερίδης, επισημαίνοντας ότι στόχος του είναι να φέρει κοντά τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, τον αγροτικό τομέα και το επιχειρείν γενικότερα, «προς όφελος και των δύο πλευρών».

Παράλληλα σημείωσε ότι η ρωσική αγορά ενδιαφέρεται για όλα τα αγροτικά προϊόντα που βρίσκονται εκτός της λίστας του εμπάργκο, προσθέτοντας ωστόσο, ότι είναι πολύ πιθανόν αυτό να αναιρεθεί το επόμενο διάστημα, με δεδομένο ότι οι σχέσεις Ρωσίας και Ευρώπης βρίσκονται πια σε πολύ καλό επίπεδο.

Η πολιτική συγκυρία ευνοεί την κάλυψη των κενών στη ρωσική αγορά που προκαλούνται από την παύση των διμερών σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας, και από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ σε ό,τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα.

Άλλωστε, το ρωσικό υπουργικό συμβούλιο έχει ήδη καθορίσει τον κατάλογο με τα τουρκικά γεωργικά προϊόντα των οποίων η είσοδος απαγορεύεται στη Ρωσία από τη 1/1/2016 – η Τουρκία κατείχε έως τώρα την αγορά της Ρωσίας σε κάποια προϊόντα σε ποσοστό που έφτανε και το 70%.

Οι κύριοι Κ. Καμπαερίδης (αριστερά) και Κ. Παπάζογλου.
Οι κύριοι Κ. Καμπαερίδης (αριστερά) και Κ. Παπάζογλου.

Το επόμενο διάστημα ο Αγροτικός Σύλλογος Κομοτηνής θα καταρτίσει τη λίστα των προϊόντων που η Περιφέρεια μπορεί να διαθέσει. Ο Διοικητικός Διαχειριστής του Αγροτικού Συλλόγου κ. Κώστας Παπάζογλου, σημείωσε: «Εμείς θα επικεντρωθούμε ώστε να ενσωματωθούν σε αυτή τη λίστα και κάποιες εναλλακτικές καλλιέργειες εάν αυτό είναι δυνατόν, καλλιέργειες που ήδη υπάρχουν στην περιοχή μας, παρ΄ όλ΄ αυτά δεν θα μπορούσαν να διεκδικήσουν περιθώρια αγοράς λόγω των μικρών συγκριτικά ποσοτήτων. Μέσω των συνεργασιών που πλέον έχει επιτύχει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σπάρτακος με συνεταιρισμούς της περιφέρειάς μας, μπορούμε πλέον να διεκδικήσουμε νέες αγορές με ωφέλειες μέχρι και για τους μεμονωμένους παραγωγούς μας. Μέσα στον Ιανουάριο θα ετοιμάσουμε τον φάκελο με τα διατιθέμενα αγροτικά προϊόντα του Δικτύου, και σε περιπτώσεις που υπάρχουν τυποποιημένα προϊόντα θα συμπεριλάβουμε φωτογραφίες, πιστοποιήσεις και όλα τα συνοδευτικά που απαιτούνται».

Τέλος, υπογράμμισε ότι επιδίωξη του Αγροτικού Συλλόγου αλλά και του νεοϊδρυθέντος Αγροτικού Συνεταιρισμού, είναι η επαφή με Ρώσους επιχειρηματίες που κινούνται είτε στο κομμάτι της λιανικής είτε της χονδρικής, για να εξεταστούν και να επιτευχθούν τελικές συνεργασίες.