Το ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο Κύπρου ήταν ο τελευταίος σταθμός της περιοδεύουσας παρουσίασης του βιβλίου του πρώην βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στυλιανίδη, “Θράκη: το επόμενο βήμα”, παρουσία εκπροσώπων κυπριακών αρχών και κομμάτων, του Έλληνα πρέσβη στη μεγαλόνησο, καθηγητών και φοιτητών.

“Εργαλείο ενημέρωσης της διεθνούς κοινότητας και του ελληνισμού για τη Θράκη”, χαρακτήρισε το βιβλίο ο πρόεδρος της βουλής των αντιπροσώπων της μεγαλονήσου κ. Δημήτρης Συλλούρης, ενώ με πατριωτικά μίλησε ο επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος μεταφέροντας χαιρετισμό του αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσοστόμου. Με επαινετικά λόγια αναφέρθηκε στον συγγραφέα ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων του ευρωπαϊκού πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής κ. Μακρής, σημειώνοντας: “Είμαστε υπερήφανοι που ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ανήκει στο επιστημονικό δυναμικό μας”. Στο περιεχόμενο του βιβλίου αναφέρθηκε ο κοσμήτορας της νομικής σχολής του πανεπιστημίου, καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιμάρας, υπογραμμίζοντας τη σημασία του “για την ενημέρωση όχι μόνο στα θέματα Θράκης αλλά και στα ζητήματα σεβασμού των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων”. Ο διευθυντής των εκδόσεων ΜΙΝΩΑΣ κ. Γ. Κωνστανταρόπουλος, ενημέρωσε ότι το βιβλίο εξαντλεί ήδη τη δεύτερη έκδοσή του και από το καλοκαίρι θα κυκλοφορήσει διεθνώς και στην αγγλική γλώσσα (τη μετάφραση χρηματοδοτεί ο εφοπλιστής Αθ. Μαρτίνος).

Παρών και ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ως “καλεσμένος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου” σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, μεταφέροντας στην Κύπρο την αγάπη και την αλληλεγγύη του θρακικού ελληνισμού.

Στην ομιλία του ο κ. Στυλιανίδης παραλλήλισε την Κύπρο με τη Θράκη “που γεωγραφικά είναι τόσο μακριά, ψυχικά όμως τόσο κοντά“, και τόνισε μεταξύ άλλων: “Στη Θράκη και στην Κύπρο οι εποχές δεν διαδέχονται η μία την άλλη αλλά συνυπάρχουν προσδιορίζοντας το παρόν και το μέλλον του ελληνισμού. Η συνύπαρξη διαφορετικών θρησκειών, γλωσσών, πολιτισμών, και η μεγάλη γεωπολιτική σημασία των δύο περιοχών, συχνά τις καθιστούν στόχο ισχυρών διεθνών συμφερόντων“.