Στη Διεθνή Διάσκεψη για τον «Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, προσκλήθηκαν και συμμετείχαν, οι Μουφτήδες Κομοτηνής και Διδυμοτείχου κ.κ. Μέτσο Τζεμαλί και Μεχμέτ Σερίφ Δαμάδογλου αντιστοίχως, οι οποίοι είχαν εγκάρδιες συναντήσεις, μεταξύ άλλων με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά, και την πρώην Υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Αμφότεροι, αναφέρθηκαν στη υποδειγματική συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτή η ειρηνική συνύπαρξη θα συνεχίσει να υφίσταται αδιασάλευτη, διότι αυτό επιβάλλεται από τις αρχές του ανθρωπισμού, και επειδή ως γεγονός συνιστά θεμελιώδη συνθήκη για την πρόοδο και την ανάπτυξη της περιοχής.

Η Διεθνής Διάσκεψη για τον «Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», φιλοξενήθηκε στην Αθήνα με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών, και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ύπατης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικών και άμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Την έναρξη των εργασιών της κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε πως «ουδεμία ορθόδοξη συνείδηση μπορεί να κοιμάται ήσυχη με όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή», και κάνοντας λόγο για «άφατη τραγωδία», επισήμανε την ανάγκη «να μην αλλοιωθεί ο εξ ορισμού πολυπολιτισμικός και πολυθρησκευτικός χαρακτήρας της λεκάνης της Μεσογείου».

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς, εξέφρασε την πρόθεση της δημιουργίας διεθνούς παρατηρητηρίου στην Αθήνα, μέσω του οποίου θα καταγράφονται τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και της μνήμης στη Μέση Ανατολή, με στόχο την αποτροπή νέων εγκλημάτων σε βάρος θρησκειών και πολιτισμών.

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, επισκέφθηκε και τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, στον οποίο ευχήθηκε «να δικαιώσει τις προσδοκίες και τις ελπίδες των Ελλήνων».

Στη Διάσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ.Ιωάννης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, εκπρόσωποι των μονοθεϊστικών θρησκειών της περιοχής όπως ο Μέγας Μουφτής της Αιγύπτου Αμπντέλ-Καρίμ Αλάμ και ο Aρχιραββίνος δρ Ντέιβιντ Ρόζεν, καθώς και διπλωμάτες και ακαδημαϊκοί από πενήντα πέντε χώρες.

Πάντως, υπάρχει και άλλη … ανάγνωση της Διάσκεψης. Χαρακτηριστικά, η ιστοσελίδα 902.gr γράφει:

«Σε ευθυγράμμιση με τις ΗΠΑ, η κυβέρνηση στήνει άλλοθι επεμβάσεων.

Διεθνή Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή» διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα, σε άλλη μια προσπάθεια γεωστρατηγικής αναβάθμισης του εγχώριου κεφαλαίου στην ευρύτερη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου, μέσα από την περιλάλητη «ενεργητική» και «πολυδιάστατη» εξωτερική πολιτική της.

Η ίδια η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, αναδεικνύει την πρεμούρα της συγκυβέρνησης της … «δεύτερη φορά Αριστεράς», να αναλάβει έναν όσο γίνεται πιο ενεργό ρόλο στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε. στην περιοχή, προσδοκώντας ανταλλάγματα που θα ενισχύσουν τη θέση της ελληνικής αστικής τάξης στους ανταγωνισμούς της με άλλα κεφάλαια της περιοχής: «Η Ελλάδα, διατηρώντας ιστορικούς και παραδοσιακά άριστους δεσμούς με τις χώρες και του λαούς της περιοχής, επιθυμεί να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες και τη διαμεσολάβησή της για την εξεύρεση επωφελών λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικές και θρησκευτικές κοινότητες της περιοχής», σημειώνει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Η ίδια η Διάσκεψη μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάλλιστα ως άλλοθι για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή. Πρόσχημα, τώρα, η αποτρόπαιη δράση των τζιχαντιστών, που προηγούμενα τα ίδια ιμπεριαλιστικά κέντρα στήριξαν ποικιλότροπα, πάντα προς προώθηση των μονοπωλιακών τους συμφερόντων, και πλέον πάνε πάλι να αξιοποιήσουν για να ξαναπατήσουν τα άρβυλά τους στην περιοχή.

Άλλωστε, ακόμα και στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, αφήνεται ουσιαστικά ανοικτό κάθε ενδεχόμενο για ανάληψη της όποιας μορφής «δράσης»: «Η Διεθνής Διάσκεψη συγκαλείται υπό τη σκιά των δραματικών εξελίξεων και συνεχιζόμενων συγκρούσεων σε διάφορες περιοχές της Μέσης Ανατολής, οι οποίες προκάλεσαν συμφορές και είχαν σοβαρές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες. Η Διάσκεψη θα επικεντρωθεί στη θεώρηση όλων των διαστάσεων και πτυχών του κρίσιμου αυτού ζητήματος και στην επεξεργασία των προσφορότερων τρόπων προστασίας των δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών των διαφόρων θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με γνώμονα την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης, σε συνθήκες αξιοπρέπειας και αμοιβαίας κατανόησης».

Τι θέλει να βγάλει η κυβέρνηση από τη Διάσκεψη; «Το πρώτο λοιπόν μήνυμα της Διεθνούς Διάσκεψης, είναι: Προστασία πολιτισμού, θρησκείας, ανθρώπινης ζωής, αλληλεγγύης, κατανόηση του τι πραγματικά γίνεται στη Μέση Ανατολή. Και το δεύτερο είναι ότι θέλουμε να φτιάξουμε ένα διεθνές παρατηρητήριο εδώ στην Αθήνα, το οποίο θα παρακολουθεί σταθερά τα πολιτισμικά και τα θρησκευτικά δικαιώματα», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Κοτζιάς, διεκδικώντας ρόλο … «επιτηρητή» στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, με εργαλεία τύπου «διεθνών παρατηρητηρίων» που μπορούν να παρέχουν προσχήματα για ανάληψη ακόμα πιο ανοιχτής στρατιωτικής δράσης στη Μέση Ανατολή, για να επιτευχθεί και η … «προστασία» που θέτει ως στόχο.

Διόλου τυχαία, στη Διάσκεψη συμμετείχε και η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Σχέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, προετοιμάζοντας έτσι και την επίσκεψη στην Αθήνα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, καθώς πλέον η ευθεία διασύνδεση της κυβέρνησης της «πρώτη φορά Αριστεράς» με την Ουάσιγκτον, δεν κρύβεται…».