Επτά έως δέκα λεπτά είναι αρκετά για να πνιγεί ένα άτομο στη θάλασσα ή στο ποτάμι.

Με το τρίπτυχο «Αυτοπροστασία – Υποστήριξη Ομάδας – Τεχνικές Διάσωσης στο υγρό στοιχείο», συνεχίστηκε το πρόγραμμα του Βασικού Σχολείου Διασωστών που διοργανώνει η ΕΟΔ Ροδόπης.

Οι εκκολαπτόμενοι εθελοντές διασώστες κλήθηκαν να μπουν στα…βαθιά νερά της πρόληψης των κινδύνων, αλλά και στην αντιμετώπιση των σταδίων που απαιτούνται μέχρι να επέλθει ο πνιγμός.

Επτά έως δέκα λεπτά είναι αρκετά για να πνιγεί ένα άτομο στη θάλασσα ή στο ποτάμι. Ο Στυλιανός Ηλιόπουλος, ενεργό μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης από το 2009, και ναυαγοσώστης ανοιχτής θαλάσσης με μεγάλη εμπειρία, υπογράμμισε ότι τα πρώτα στάδια, τότε δηλαδή που υπάρχουν αισθήσεις ακόμα, είναι τα πιο κρίσιμα. Επίσης, τόνισε, ότι η καλύτερη διάσωση είναι η προληπτική. «Πρέπει να βλέπουμε κάποια σημάδια, να προβλέπουμε στην ουσία τι πρόκειται να συμβεί», σχολίασε.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΕΟΔ Ροδόπης Στάθης Γκεβρέκης, παρουσίασε τους Βασικούς Κανόνες που ακολουθούνται στο πλαίσιο της διάσωσης σε ορμητικά νερά, από την πλευρά του θύματος, του παρατηρητή, αλλά και της οργανωμένης Ομάδας.

Παράλληλα οι μαθητές πήραν μια πρώτη γεύση από τους βασικούς κόμπους που απαιτούνται σε μια επιχείρηση διάσωσης σε ορμητικά νερά – και όχι μόνο: οκτάρι μονό, διπλό, και σε σταθερό εμπόδιο, απασχόλησε αρκετά και με μεγάλη επιτυχία τους εν δυνάμει εθελοντές, οι οποίοι όπως φάνηκε ανυπομονούν για τη συνέχεια.

Στα φαινόμενα που δημιουργούνται μέσα σε ένα ποτάμι, αναφέρθηκε στη συνέχεια, ο Στάθης Γκεβρέκης: «Έντι», «Στόπερ», «Μαξιλάρι», «Χύτρα», «Σουρωτήρι ή σιφόνι», είναι μερικά από τα σημάδια που μπορεί να αναγνωρίσει κάποιος που βρίσκεται μέσα στο νερό, που είτε τον βοηθούν είτε είναι επικίνδυνα για την ασφάλειά του. «Κοιτάμε την προσωπική μας ασφάλεια, δεν ενεργούμε εάν κινδυνεύουμε από κάτι, ενώ προέχει και η ασφάλεια της ομάδας. Πάντα πρέπει να ενεργούμε με τους κανόνες που μαθαίνουμε και με τον κατάλληλο εξοπλισμό».

Την Τετάρτη 22 Μαρτίου το Βασικό Σχολείο θα συνεχιστεί με θέματα «Βασική Μετεωρολογία / Κεραυνοί – Αεροδιάσωση», με εισηγητή τον Γενικό Διευθυντή Εκπαίδευσης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Ζαφείρη Τρόμπακα.