Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18/3 στην Ξάνθη, η ημερίδα γεωπολιτικής με τίτλο «Γεωπολιτικές Αναταράξεις και Κίνδυνοι στη σύγχρονη Ελλάδα και την Κύπρο», που διοργάνωσε ομάδα πολιτών της Θράκης σε συνεργασία με τους Συλλόγους Κυπρίων και Ποντίων Ξάνθης.

ΗΞ2Στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου «Νατάσσα», επί τέσσερις και πλέον ώρες, οι ομιλητές «βομβάρδισαν» με σειρά πρωτοεμφανιζόμενων πληροφοριών, γεγονότων αλλά και προτάσεων, καθηλώνοντας όσους επέλεξαν να συμμετάσχουν σε μια σπουδαία ημερίδα που έγινε για πρώτη φορά στη Θράκη.

Ο Πρέσβυς ε.τ. και πρώην Διοικητής της ΕΥΠ Ιωάννης Κοραντής, η Καθηγήτρια Οικονομικών και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, ο Καθηγητής Γεωπολιτικής Κωνσταντίνος Γρίβας, ο Δρ. Ιστορίας Νεκτάριος Δαπέργολας, ο Δρ. Πολιτικών Επιστημών και Πρόεδρος του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Μελετών Ιωάννης Νομικός, ο ερευνητής-δημοσιογράφος και δημιουργός του «Greek American News Agency» Αλέξανδρος Στεφανόπουλος, και η γνωστή ποινικολόγος Ειρήνη Μαρούπα, καθήλωσαν με τις ομιλίες τους και κατόρθωσαν να σκιαγραφήσουν τη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα, καταθέτοντας αναλύσεις αλλά και προτάσεις και λύσεις επί των ελληνοτουρκικών θεμάτων καθώς και για τη θέση της Ελλάδας (όπως θα έπρεπε να είναι ή να γίνει), τόσο στα Βαλκάνια όσο και στον ευρύτερο γεωπολιτικό χώρο, για τον τρόπο λειτουργίας αποφάσεων των ΗΠΑ τόσο για την Ανατολική Μεσόγειο (φυσικά και την Κύπρο), όσο και για τις γεωστρατηγικές σκοπιμότητες και κινήσεις που αναμένονται στην περιοχή. Τον συντονισμό της ημερίδας έκανε η νομικός – αρθρογράφος Μαρία Σταματιάδου.

Ιδιαίτερης σπουδαιότητας ήταν οι πληροφορίες σχετικά με τις «δεξαμενές σκέψης» των ΗΠΑ, την ελληνική ομογένεια, αλλά φυσικά και τον τρόπο λειτουργίας των ελληνικών κυβερνήσεων που αρνούνται να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα μέσω μιας υπερεθνικής πολιτικής και ενός εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά ως προς τους εθνικούς κινδύνους, ενώ ταυτόχρονα θα λειτουργήσει και προς την κατεύθυνση μιας πορείας διεξόδου από τα σημερινά αδιέξοδα που επιβάλλουν στη χώρα μας εξωγενείς παράγοντες μέσω οικονομικών και άλλων πιέσεων.

Ο καθαρός λόγος των ομιλητών επιβεβαίωσε την αναγκαιότητα της δημιουργίας μιας «ελληνικής οδού», η οποία χειροκροτήθηκε από τους παρισταμένους και απέστειλε ένα σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις: «Οι πολίτες της Θράκης, οι Έλληνες όλης της Ελλάδας, σκέφτονται, ανησυχούν, και προβληματίζονται, αλλά και κατανοούν πως τελικά οι “επαγγελματίες διασώστες” δεν προσφέρουν λύσεις αλλά μεγιστοποιούν κινδύνους, τα αποτελέσματα των οποίων δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν με συμβατικές και αναίμακτες μεθόδους, ενώ οι περιβάλλοντες κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και απαιτείται η άμεση αντιμετώπισή τους».

Χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν το περιοδικό «Επίκαιρα», το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Greek American News Agency» και η εφημερίδα της Ελληνικής ομογένειας «Η Νέα Πρωινή της Νέας Υόρκης».

Ελπίζουμε τέτοιου είδους ημερίδες και ενέργειες να συνεχιστούν, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας τον κόσμο υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων που βρίσκονται σε πολύ κρίσιμη φάση…

Οι εισηγητές ανέπτυξαν τα θέματα:

  • Ιωάννης Κοραντής, Πρέσβης ε.τ. και πρώην Διευθυντής της ΕΥΠ: «Τουρκία: Στρατηγικό βάθος και τακτική επιφάνεια».
  • Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, Οικονομολόγος και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας: «Οι βασικές κατευθύνσεις της νέας διεθνούς οικονομικής τάξης».
  • Κωνσταντίνος Γρίβας, Καθηγητής Γεωπολιτικής: «Η Τουρκία, η Ελλάδα και η Κύπρος, στο νέο πολυπολικό σύστημα».
  • Ιωάννης Νομικός, Διεθνολόγος: «Οι αμφιταλαντεύσεις του Ερντογάν και η νευρικότητα που προκαλούν στη γύρω περιοχή».
  • Νεκτάριος Δαπέργολας, Καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας: «Η Ελλάδα στα σύγχρονα Βαλκάνια».
  • Αλέξανδρος Στεφανόπουλος, Δημοσιογράφος, ερευνητής, δημιουργός του «GreekAmericanNewsAgency»: «Η Ελλάδα υπό το πρίσμα των διεθνών πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη και ο αμερικανικός παράγων με φόντο το νέο θρησκευτικό-πολιτικό δόγμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».
  • Ειρήνη Μαρούπα, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω: «Το μέν εύδαιμον το ελεύθερον, το δε ελεύθερον το εύψυχον».