Πρόβα στην αυλή του Ι.Ν. Κωνσταντίνου και Ελένης Σαπών.

Γράφει ο Δον Σάντσο Βουλτσίδης  

Συνασπίσθηκαν οι τσουκνίδες για να πνίξουν τα τριαντάφυλλα, μα τα τριαντάφυλλα  – παρ’ όλη την ανομβρία –  διαθέτουν και αντοχές και αγκάθια. Για πάνω από τρεις μήνες, ο “ΜΙΚΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ”, διαπαιδαγωγεί, σκηνοθετεί  τους θιάσους – με δικές τους δυνάμεις – που θα παρουσιάσουν για τρίτη χρονιά φέτος αρχαίο δράμα. Για “τεχνικούς λόγους” φέτος η παράσταση θα γίνει στο υπαίθριο θέατρο Σαπών  την Κυριακή 14 Ιουνίου στις 8 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο.Την εκδήλωση, που παρήγαγε εξ’ ολοκλήρου ο “Μικρός Διάκοσμος”, φιλοξενεί ο σύλλογος “Δρω” των Σαπών.

Πρόβα στο Παιδαγωγικό Αλεξ/πολης του ΔΠΘ.
Πρόβα στο Παιδαγωγικό Αλεξ/πολης του ΔΠΘ.

Το πρόγραμμα φέτος περιλαμβάνει και το μουσικό τμήμα του Δημοκρίτειου  Πανεπιστημίου Θράκης (Παιδαγωγικό Τμήμα Αλεξανδρούπολης), με δουλειά πάνω σε στίχους του Αβδηρίτη Ανακρέοντα – που μετέφρασε για τον Γιάννη Βουλτσίδη  ο φίλος του ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος – και μελοποίησε ο ίδιος. Το τμήμα  αυτό το επιμελείται ο καθηγητής Σίμος Παπαδόπουλος, η Ευαγγελία Κοψαλίδου και  η Παναγιώτα Τηγανούρια, που θα παρουσιάσει και η ίδια με το σαντούρι της δείγματα αρχαίας Ελληνικής μουσικής. Επίσης συμμετέχουν με Ευριπίδη – Ιφιγένεια εν Αυλίδι – και Αριστοφάνη – Ιππείς –το Λύκειο Ξυλαγανής και το Λύκειο και Γυμνάσιο Σαπών. Και θα υπάρξει και μια ευχάριστη έκπληξη, με “Καβαδία”, της ομάδας μουσικής του Λυκείου Ξυλαγανής, υπό τη διεύθυνση της φιλολόγου-μουσικού, Ελεάνας Γουγούση. Δεν μένουμε όμως εδώ, το εκπαιδευτήριο “ΑΞΙΟΝ” της Ξάνθης θα παρουσιάσει ένα χορολυρικό δρώμενο πάνω σε ποίηση Ανακρέοντα.

Πρόβα στην αυλή του Ι.Ν. Κωνσταντίνου και Ελένης Σαπών.
Πρόβα στην αυλή του Ι.Ν. Κωνσταντίνου και Ελένης Σαπών.

Όπως αντιλαμβάνεσθε, φέτος γίνεται η συντήρηση της φλόγας για δυναμική επιστροφή του χρόνου, στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας. Φέτος ο “Μικρός Διάκοσμος” έμεινε μόνος, αλλά για του χρόνου ήδη έγινε  συμφωνία, η Αντιπεριφέρεια Ροδόπης να ηγείται αυτού του σημαντικού θεσμού, σε  συνεργασία με το ΔΠΘ, την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σε συνεργασία με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Π.  Κεραμάρη, την ΕΛΜΕ Ροδόπης, και φυσικά δεν αποκλείεται ο Δήμος Μαρώνειας-Σαπών, αν επιθυμήσει, να συνεργασθεί, γιατί φέτος στην πρότασή μας ήταν  αρνητικοί.

Με το πέρας των εκδηλώσεων θα γίνει μια κοινή σύσκεψη όλων αυτών των φορέων  και προσώπων, υπό την αιγίδα της Αντιπεριφέρειας Ροδόπης, ώστε να μπουν  καινούργιοι στόχοι, καινούργιες ιδέες, ώστε ο θεσμός να φέρει κόσμο στην περιοχή  μας απ’ όλη την Ελλάδα, και γιατί όχι από το εξωτερικό.