Την παγκόσμια μοναδικότητα του πεπονιού “χρυσή κεφαλή” που παράγεται στο Τυχερό Έβρου, όσον αφορά κάποιες από τις ιδιότητές του, απέδειξαν έλεγχοι του εργαστηρίου Agrpo Lab της Αθήνας.

 

Το γεγονός δημοσιοποίησε ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου, Πασχάλης Παπαδάκης, του οποίου τις αρχικές εκτιμήσεις επιβεβαίωσαν οι εργαστηριακοί έλεγχοι.

Ο Δ/ντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Έβρου, κ. Πασχάλης Παπαδάκης.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, επιβεβαιώθηκε οτι τα πεπόνια “χρυσή κεφαλή” Τυχερού Έβρου “περιέχουν ένα είδος εστέρων οι οποίοι δεν βρέθηκαν σε καμιά άλλη μελέτη άλλης ποικιλίας πεπονιών, και οι οποίοι λειτουργούν σαν συντηρητικό και γι’ αυτό τα συγκεκριμένα πεπόνια έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Επίσης, τα εν λόγω πεπόνια έχουν δύο μοναδικές ειδικές αλκοόλες οι οποίες τα κάνουν άτρωτα έναντι διάφορων ιών όπως της αγγουριάς και του καπνού. Και τέλος, έχουν σε μεγάλες ποσότητες λινολεϊκό οξύ το οποίο είναι ένα ωμέγα-6 πολυακόρεστο οξύ το οποίο είναι απαραίτητο στον ανθρώπινο οργανισμό. Εκτός βέβαια τις άλλες ουσίες όπως μεγαλοστοιχεία, ασβέστιο κ.λπ. και κάλιο, απαραίτητο για την καρδιά”.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται ανάλογη διαδικασία ελέγχου του προϊόντος και αναγνώρισής του ως ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Τι μένει λοιπόν; Να καταναλώνουμε πολλά πεπόνια “χρυσή κεφαλή” από το Τυχερό Έβρου!