Περισσότερο αρνητική παρά θετική ήταν η «επίγευση» που άφησε η σύσκεψη φορέων που συγκάλεσε η διοίκηση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με αντικείμενο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ακριτικό ίδρυμα. Και τούτο, διότι η απογοητευτική ανταπόκριση των φορέων της Θράκης, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική εικόνα έβγαλε προς τα έξω.

Με λίγους και με … «ρευστή» ατζέντα, η σύσκεψη στο ΔΠΘΜη αναμενόμενη προσέλευση εκπροσώπων φορέων

Η προσέλευση εκπροσώπων των φορέων στην αίθουσα συνεδριάσεων της πρυτανείας δεν ήταν η αναμενόμενη. Πέρα από μέλη της διοίκησης του πανεπιστημίου και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, στη σύσκεψη συμμετείχαν λιγοστοί εκπρόσωποι της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας και των παραγωγικών και επιστημονικών φορέων του τόπου. Αντίθετα, σχεδόν σύσσωμη έδωσε το «παρών» η θρησκευτική ηγεσία της Θράκης, δια των μητροπολιτών Αλεξανδρουπόλεως, Κομοτηνής και Ξάνθης, αλλά και του μουφτή Ξάνθης.

Σε επίπεδο πολιτικής εκπροσώπησης, καταγράφηκαν όλα κι όλα…4,5 «παρών». Συγκεκριμένα, από τους βουλευτές της Θράκης ο μόνος που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση – αλλά κι αυτός δια εκπροσώπου – ήταν ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης. Από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ παρέστη μόνο ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, ενώ από τους μόλις τρεις Δήμους που ανταποκρίθηκαν, οι δύο εκπροσωπήθηκαν από αιρετούς, και ένας από… υπάλληλο (!). Συγκεκριμένα, τον Δήμο Κομοτηνής εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος οικονομικών, τον Δήμο Αλεξανδρούπολης ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, και τον Δήμο Ιάσμου μια υπάλληλός του – απόφοιτη του ΔΠΘ.

Στο επίπεδο των φορέων, καταγράφηκαν μόνο δύο παρουσίες, εκείνες του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Νίκου Αγγελίδη, και του προέδρου του ΤΕΕ Θράκης κ. Αργύρη Πλέσσια. Παρών, δε, κατά ένα μέρος της σύσκεψης, ήταν και ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης ΑΜ-Θ, κ. Παναγιώτης Κεραμάρης.

Με λίγους και με … «ρευστή» ατζέντα, η σύσκεψη στο ΔΠΘΗ ιστορία και το έργο του ΔΠΘ από το 1974

Αρχικά ο πρύτανης του ΔΠΘ, Καθηγητής Αθανάσιος Καραμπίνης – προβάλλοντας διαφάνειες – έκανε μια αναδρομή στην ιστορία του ιδρύματος από την ίδρυσή του το 1974, σημειώνοντας πως σήμερα σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, διαθέτει οκτώ σχολές, δεκαοκτώ προπτυχιακά και πενήντα οκτώ μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (τα τριάντα έξι εκ των τελευταίων, από τον Σεπτέμβριο του 2014). Επισήμανε πως το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της ιατρικής σχολής Αλεξανδρούπολης έχει τριάντα μία κλινικές, ενώ υπογράμμισε πως ο συνολικός αριθμός των φοιτητών του ανέρχεται στις 30.000 – με τους «λιμνάζοντες» φοιτητές να αποτελούν μετά βίας το 10% την ώρα που σε άλλα πανεπιστήμια αυτό το ποσοστό ξεπερνά το 40%. Εμφατικά αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση ύψους 43 εκ. ευρώ που ενέκρινε η ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων για έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων και των υποδομών του πανειστημίου, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει και την κατασκευή από την πολυτεχνική σχολή Ξάνθης του «Duth Sat», του πρώτου ελληνικού δορυφόρου, που θα εκτοξευτεί στο διάστημα από τη NASA. Τέλος, αναφέρθηκε στις δεκάδες επιστημονικές και αθλητικές διακρίσεις των φοιτητών του ΔΠΘ, στις κοινωνικές-περιβαλλοντικές-πολιτισμικές δράσεις του πανεπιστημίου, στις διεθνείς του συνεργασίες, αλλά και στην καινοτόμα υπηρεσία της 24ωρης ψυχολογικής υποστήριξης των φοιτητών.

Με λίγους και με … «ρευστή» ατζέντα, η σύσκεψη στο ΔΠΘΤα προβλήματα του ΔΠΘ

Όσον αφορά στα προβλήματα του πανεπιστημίου, ο πρύτανης τα έθεσε προς συζήτηση χωρίζοντάς τα σε τρεις διακριτές ενότητες.

Στην πρώτη ενέταξε εκείνα που έχουν διαχρονικό χαρακτήρα και οξύνθηκαν στα χρόνια της κρίσης. Ενδεικτικά, περιέγραψε την ελεύθερη πτώση που καταγράφεται στην κρατική χρηματοδότηση προς το ΔΠΘ, αλλά και την υποστελέχωσή του, ως εξής: «Έχουμε πρόβλημα κάλυψης των αναγκών μας στη φύλαξη, στην καθαριότητα, στη συντήρηση. Το 2007 τα κονδύλια της κεντρικής διοίκησης προς το ΔΠΘ ήταν 12 εκ. ευρώ, το 2011 ήταν 14 εκ. ευρώ, το 2016 έπεσαν στα 5 εκ. ευρώ, και το 2017 στα 5,5 εκ. ευρώ. Από 668 ευρώ ανά φοιτητή, λειτουργούμε πλέον με 200 ευρώ. Το υπουργείο ενώ μας ζητάει να σιτίσουμε 4.000 φοιτητές, μας δίνει χρήματα για 3.000. Το σιτηρέσιο για κάθε φοιτητή μας κοστίζει 1,80 ευρώ, ενώ για τους μετανάστες – δεν έχω τίποτα με τους μετανάστες – 7,30 ευρώ. Από τις τετρακόσιες οργανικές θέσεις διοικητικού προσωπικού, έχουμε 254 κενά. Έχουμε την παγκόσμια αρνητική πρωτιά να αντιστοιχούν 128 φοιτητές ανά διοικητικό υπάλληλο – στο ΕΚΠΑ η αντιστοιχία είναι σαράντα φοιτητές ανά υπάλληλο. Ανάλογη είναι η κατάστασή μας και στο διδακτικό προσωπικό».

Με λίγους και με … «ρευστή» ατζέντα, η σύσκεψη στο ΔΠΘΣτη δεύτερη ενότητα ο κ. Καραμπίνης κατέταξε μια σειρά από προβλήματα που δημιουργούνται, κατά τον ίδιο, από την αρνητική στάση της πολιτείας. Έβαλλε μάλιστα ευθέως κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την για μια σειρά από ενέργειες:

-«Είκοσι πέντε άνθρωποι περιμένουν μετατάξεις στο ΔΠΘ αλλά δεν υπογράφονται, δεν ξέρω για ποιους λόγους. Αντίθετα, για έναν οδηγό μας, εν ριπή οφθαλμού υπογράφηκε κι έφυγε».

-«Ιδρύσαμε τμήμα ελληνικών σπουδών στα αγγλικά αλλά δεν έχει λειτουργήσει ακόμα από αγκυλώσεις, δεν εκδίδεται το Π.Δ., και ενώ υπάρχει ενδιαφέρον από Κίνα, Ιαπωνία, Ρωσία, ΗΠΑ, Ελβετία».

-«Θέλουμε να υλοποιήσουμε πρόγραμμα σύγχρονης on line εξ αποστάσεως τηλε-εκπαίδευσης, ξεκινώντας με ομογενείς, δεν υπάρχει όμως καμία απόκριση από την Πολιτεία».

-«Ζητήσαμε την αυτοδιαχείριση του δασικού χωριού Ελατιάς σε συνδυασμό με το Διεθνές Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που λειτουργούμε εκεί, ωστόσο το θέμα έχει κολλήσει εδώ και έξι μήνες».

-«Ενώ ιδρύσαμε τέσσερα ινστιτούτα με νόμο από τη Βουλή – ποιοτικού ελέγχου, φυσικών καταστροφών, ενεργειακών ροών, χάους και πολυπλοκότητας – και θέλουμε να κάνουμε και ένα για έρευνα της τοπικής οικονομίας, ξαφνικά καταργήθηκαν. Κάποιοι τα φρενάρουν, μεγάλο ερωτηματικό».

-«Τα λεφτά που βγάζουμε από ερευνητικά προγράμματα, έρχεται το κράτος πριν δύο μήνες και λέει ανήκουν στο γενικό λογιστήριο του κράτους ώστε να μπορέσει να μειωθεί η φαινομενική διαφορά ανάμεσα στο έλλειμμα του κράτους και σε αυτά τα λεφτά που χρειάζονται λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων. Δηλαδή εμφανίζει το δικό μας αποθεματικό από την έρευνα ως δικό του κεντρικό αποθεματικό για να μειώνεται η διαφορά που χρειάζεται. Δεν έχουμε πρόβλημα στο να το εμφανίσει, όμως μας βάζει σε διαδικασίες που να μην μπορεί να λειτουργήσει η έρευνα…άρα δεν θα γίνεται έρευνα. Από αυτά τα λεφτά τροφοδοτούμε κεντρικές λειτουργίες μας – συντήρηση, φύλαξη, καθαριότητα, φοιτητική μέριμνα. Αυτά είναι τα έσοδά μας. Μη έχοντας έσοδα, κάποια στιγμή θα σταματήσει η λειτουργία του πανεπιστημίου».

Με λίγους και με … «ρευστή» ατζέντα, η σύσκεψη στο ΔΠΘ-Ειδική αναφορά έκανε και στο ζήτημα της ίδρυσης Τομέα Μειονοτικής Εκπαίδευσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και όχι στο Δημοκρίτειο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπήρξε πολιτική μεθόδευση και φωτογραφίζοντας τον βουλευτή Ξάνθης κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ. Στη σχετική αναφορά του ο κ. Καραμπίνης τόνισε: «Ξεκινήσαμε το Διδασκαλείο Μειονοτικής Εκπαίδευσης που ιδρύθηκε με τον Ν. 4310/14, ώστε όσοι απευθύνονται στη μουσουλμανική μειονότητα να εκπαιδεύονται σε ό,τι αφορά τις ιδιαιτερότητες, καθώς και  να εξομοιώνουμε την επιστημονική επάρκεια των αποφοίτων της ΕΠΑΘ. Λόγω όλης αυτής της δραστηριότητας, δεν ξέρω ποίοι ενοχλήθηκαν, και ούτε το ένα ούτε το άλλο μπορέσαμε να κάνουμε. Μάλιστα, ο «θάνατος» του Διδασκαλείου είχε αναγγελθεί από μειονοτικό βουλευτή. Και ξαφνικά τον Δεκέμβριο με υπογραφή υπουργού ιδρύεται κατεύθυνση μουσουλμανικών σπουδών στο ΑΠΘ και περνάει όλη η μειονοτική εκπαίδευση κατ’ εξαίρεση στο ΑΠΘ. Δεν έχω τίποτα με τους συναδέλφους του  ΑΠΘ, αλλά με προβληματίζουν οι ενέργειες της  Πολιτείας γιατί ξαφνικά χωρίς διάλογο φεύγουν από τη Θράκη και πάνε στη Θεσσαλονίκη. Αν δεν υπάρχει Τμήμα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στη Θράκη, μια κατεξοχήν πολυπολιτισμική περιοχή, τότε που θα υπάρχει;».

Η υπόθεση της σίτισης

Με λίγους και με … «ρευστή» ατζέντα, η σύσκεψη στο ΔΠΘΙδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η εκτενής αναφορά του πρύτανη στο θέμα της παραπομπής του για την υπόθεση της σίτισης των φοιτητών μετά από έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Ο κ. Καραμπίνης συμπεριέλαβε ατυχώς τη συγκεκριμένη υπόθεση στην ατζέντα με τα γενικότερα προβλήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, με εμφανή κίνδυνο να δημιουργηθεί μια θολή εικόνα για το ακριτικό μας ίδρυμα.  Επιχειρώντας να απαντήσει από του βήματος της σύσκεψης σε όσα του αποδίδονται για την υπόθεση, δημιούργησε την αίσθηση ότι στο Δημοκρίτειο «κάνουν παρέλαση»  ελεγκτές και δικαστές. Παρέθεσε ατάκτως μια σειρά από αποφάσεις και γεγονότα που κατά τον ίδιο στοιχειοθετούν το αβάσιμο όσων του αποδίδονται, τα οποία όμως άπτονται εξειδικευμένων νομικών διαδικασιών αλλά και ορολογίας, με συνέπεια ο ακροατής να μην είναι σε θέση να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα, και βεβαίως να μένουν ερωτηματικά και καχυποψία για το τι πραγματικά συμβαίνει μέσα στο ακαδημαϊκό ίδρυμα. Παραθέτουμε αυτούσιο το σχετικό απόσπασμα της τοποθέτησης του πρύτανη:  «Το Σύνταγμα λέει: ο δημοσιονομικός έλεγχος γίνεται από το μοναδικό αρμόδιο όργανο, το Ελεγκτικό Συνέδριο, και ο ποινικός έλεγχος γίνεται από τα ποινικά δικαστήρια και τον Άρειο Πάγο. Μας καταλογίζουν μια ιστορία σίτισης που ξεκίνησε από το 2005. Γιατί; Επειδή υλοποιήσαμε απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και κάναμε δημόσιο διεθνή διαγωνισμό και δεν αναθέσαμε… Γίνανε όλοι οι προληπτικοί έλεγχοι, βγήκαν αποτελέσματα αμετάκλητα από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και από τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι όλα γίνανε καλά. Παρ’ όλ’ αυτά, στην πορεία, μας τα ανακατεύουν ξανά. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά επειδή μερικοί φοιτητές λένε ότι έχουμε κάνει διπλές συμβάσεις, προσφύγαμε στα δικαστήρια: το πολυμελές πρωτοδικείο Αθηνών αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχουν διπλές συμβάσεις. Και το εφετείο το ίδιο. Αναγκάστηκε λοιπόν και ο φοιτητής που με «έχτισε» με τους άλλους, να ζητήσει συγγνώμη στο δικαστήριο και απέσυρα τη μήνυση. Το 2011 που δεν ήμουν πρύτανης, ξανά έλεγχος. Απαντάει ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στον τότε πρύτανη κ. Ρέμελη: «σχετικά με το ερώτημά σας ως προς την έκβαση του διαχειριστικού ελέγχου που αφορά στη διαχείριση 1.7, έχω να σας γνωρίσω ότι δεν προέκυψαν παραβάσεις», και πήγε στο αρχείο. Ο εισαγγελέας εφετών. Από το 2011 ως το 2014 δεν ήμουν εγώ πρύτανης. Δυστυχώς γινόταν συνεχείς διαπραγματεύσεις με τον ίδιο εργολάβο και έπαιρνε τη σίτιση χωρίς διαγωνισμό. Όταν ανέλαβα μου είπε το Ελεγκτικό Συνέδριο «δεν πρέπει να υπογράψεις αυτή τη σύμβαση». Κρίνει ότι κατά παράβαση κ.λπ. κ.λπ., κωλύεται η υπογραφή της σύμβασης, μια σύμβαση 3,5 εκ. ευρώ. Για πέστε μου ποιος θα την υπέγραφε, όταν το αρμόδιο συνταγματικό δικαστήριο λέει «έχει πρόβλημα μην την υπογράψεις». Κι εγώ και η σύγκλητος δεν την υπογράψαμε. Αυτό όμως ενόχλησε τα συμφέροντα. Εκείνοι που θα έπαιρναν τη δουλειά, είχαν – εκτός από την προφορική συνέντευξη, που ακούστηκε σε σίτιση προφορική συνέντευξη – είχαν εμπειρία να σιτίζουν 180 άτομα τη μέρα ενώ εμείς θέλαμε 3.000. Και αρχίζει η λάσπη με τα δημοσιεύματα για τον «διαχρονικό εργολάβο σίτισης του ΔΠΘ». Λες και φταίω εγώ. Στο ΕΚΠΑ ο ίδιος εργολάβος έχει τη σίτιση 32 χρόνια αλλά δεν είδα την ίδια ευαισθησία από τον κ. Ζαφειρόπουλο (σ.σ. συντάκτης της «Εφημερίδας των Συντακτών»). Τα επιμελητήρια ήταν στον διαγωνισμό που χάθηκε, ο κ. Τοψίδης που υπογράφει, με καταγγέλλουν εμένα ότι φωτογραφίζω, μα δεν ήμουν εγώ από το 2011 έως το 1014 – προς τιμήν του ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ροδόπης αναγνώρισε με επιστολή του ότι με αδίκησαν και τον  ευχαριστώ. Δεν φοβάμαι τίποτα. Όλα τα δημοσιεύματα τα πήγα στον εισαγγελέα και λέω ψάξτε με  ψάξτε με. Ψάξτε αν υπάρχει ποινική ευθύνη της παρούσας διοίκησης. Πήγα στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών, στον εισαγγελέα εφετών, στον πρόεδρο εφετών, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, και λέω «λένε ότι τα έπιασα, ελάτε να με ελέγξετε». Ο εισαγγελέας διατάσσει το αρμόδιο όργανο δημοσιονομικού ελέγχου να διενεργήσει έλεγχο και ψάχνει τα πάντα για τη σίτιση. Εγώ δεν ήξερα το αποτέλεσμα του πορίσματος, κάποιοι όμως φαίνεται μάθανε. Κατατέθηκε τον Ιούνιο του 2016. Ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ο κ. Κασσαβέτης, επίκουρος καθηγητής νομικής του ΔΠΘ που είναι και στον ίδιο τομέα με τον προηγούμενο πρύτανη ο ποίος ήταν σε όλες τις διαδικασίες εκλογής και αναβάθμισής του, ξανανοίγει τον έλεγχο αναρμοδίως, και κατά παράβαση του καθήκοντός του μετά τον έλεγχο που είχε διατάξει τα Ελεγκτικό Συνέδριο, δηλαδή το ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο. Και αρχίζει. Στη αρχή αναθέτει  τον έλεγχο στη Θεσσαλονίκη, μας ψάχνουν έναν χρόνο, δεν βρίσκουν τίποτα. Δίνει τον έλεγχο στην Αθήνα, απαντάμε ότι έχουμε ελεγχθεί και κοινοποιώ και στον εισαγγελέα, τίποτα. Μας ξαναστέλνουν. Στέλνω στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στον εισαγγελέα εφετών Θράκης, στον εισαγγελέα διαφοράς, στη επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης. Στο τέλος, επειδή υπήρχε ΕΔΕ εις βάρος του, αναμέναμε να μας στοχοποιήσει όπως και έγινε. Απευθύνθηκα στι 23/2 και στον υπουργό Δικαιοσύνης τον κ. Κοντονή, ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Αναγκάζεται η σύγκλητος να πάρει θέση δημόσια με ψήφισμα, και βγάζουν ένα κατάπτυστο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που μου καταλογίζει ότι: η σύζυγός μου το 2007 είχε αγοράσει μερικές μετοχές εταιρείας που ήταν μέτοχος ο προηγούμενος πρύτανης κ. Σιμόπουλος, όμως επειδή ο κ. Σιμόπουλος ήταν μέτοχος και σε μια άλλη εταιρία που ήταν μέτοχος εκείνος που κάποτε σίτιζε, φταίω εγώ και ζητείται η παραπομπή μου στο πειθαρχικό συμβούλιο. Και κάποιοι παγίδευσαν τον υπουργό παιδείας κ. Γαβρόγλου και λέει ότι θα προχωρήσει σε κυρώσεις στο ΔΠΘ. Αν θέλει να προβεί σε κυρώσεις, να το κάνει στον Καραμπίνη. Όχι στο ΔΠΘ».

Η υπόθεση της αντιπαράθεσης με τον Καθηγητή Βασίλη Τσαουσίδη

Με λίγους και με … «ρευστή» ατζέντα, η σύσκεψη στο ΔΠΘΑίσθηση επίσης προκάλεσε – καθώς αναφέρθηκε και στον Πρωθυπουργό –  η τοποθέτησή του για την κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη διοίκηση του ΔΠΘ και τους Καθηγητές Βασίλη Τσαουσίδη και Σπύρο Ραψομανίκη με εκατέρωθεν βαρύτατες κατηγορίες. Ο κ. Καραμπίνης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το ΔΠΘ αντιμετωπίζει στοχευμένες επιθέσεις από άτομα τα οποία έχουν πρόσβαση στους κυβερνητικούς κύκλους και που παραπληροφορούν τους κυβερνητικούς κύκλους για δήθεν μη σύννομη συμπεριφορά του πανεπιστημίου, ενώ η δική τους συμπεριφορά είναι μη σύννομη. Υπήρχε καταγγελία από τον Πρωθυπουργό ότι είχαν φαγωθεί λεφτά, και συγκεκριμένα από τον κ. Τσαουσίδη. Την ελέγξαμε και τη στείλαμε στον εισαγγελέα που άσκησε ποινική δίωξη για κακούργημα υπεξαίρεσης πάνω από 2 εκ. ευρώ. Φταίει ο πρύτανης; Δεν έπρεπε να τη στείλω στον εισαγγελέα; Δηλαδή μπορεί κάποιος να έφαγε 2 εκ. ευρώ που θα πληρώσει το ΔΠΘ κι εμείς να σφυρίζουμε κλέφτικα; Κι ο Γιούνγκερ το ίδιο μου είπε: «στην ελληνική δικαιοσύνη». Δηλαδή να βάλουμε το πανεπιστήμιό μας σε μαύρη λίστα ευρωπαϊκή επειδή κάποιοι που είναι φίλα προσκείμενοι κάποιων βουλευτών δεν θέλουν να τους στείλουμε στη δικαιοσύνη; Και τα έχω στείλει και στο υπουργείο εδώ και οκτώ μήνες ζητώντας να τεθούν σε διαθεσιμότητα, και δεν τους βάζει. Και έρχεται ευτυχώς το ανώτατο πειθαρχικό στο οποίο προεδρεύσει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, και τους θέτει σε διαθεσιμότητα, γιατί εν τω μεταξύ από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα το ποσό από 2 εκ. ευρώ έγινε 2,8 εκ. ευρώ, για ανύπαρκτες εταιρείες. Είναι αυτοί οι δύο που επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός στο ερευνητικό κέντρο Αθηνά. Δεν μπορώ να καταλάβω ποιοι παγίδευσαν τον  Πρωθυπουργό, και ενώ ήταν δίπλα στις εγκαταστάσεις όπου δημιουργήθηκε ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος που θα στείλει στο διάστημα η NASA, και όπου κάνουμε τους τεχνητούς σεισμούς, τον πήγαν στο ερευνητικό κέντρο Αθηνά».

Καταληκτικά ο κ. Καραμπίνης σημείωσε: «Το να λέει κανείς ξαφνικά ότι «εμείς που μεγαλώνουμε στη Θράκη τα παιδιά μας, δεν είμαστε στην εσχατιά της Ελλάδας αλλά στο κέντρο των επερχόμενων εξελίξεων της ευρύτερης περιοχής και των αναπτυξιακών προοπτικών του ΔΠΘ, δεν ξέρω γιατί ενοχλεί αλλά σίγουρα ενοχλεί. Υπέβαλλα δύο παραίτηση στη σύγκλητο με το σκεπτικό ότι αν είμαι πρόβλημα για το πανεπιστήμιο φεύγω, όμως η σύγκλητος μου είπε «μη διανοηθείς» και δεν την έκανε δεκτή. Μέχρι τις 30/3 δεν υπήρχε σε βάρος μου καμία δικονομική ή πειθαρχική διαδικασία, καμία δίωξη».

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των φορέων τόνισαν ομόθυμα τον πρωτεύοντα ρόλο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου στην ακριτική Θράκη, στην πλειοψηφία τους απέφυγαν να σχολιάσουν το ζήτημα του ελέγχου της τωρινής και προηγούμενων διοικήσεων του ιδρύματος αναφορικά με τους χειρισμούς τους στις υποθέσεις της σίτισης και της αντιπαράθεσης με τους Καθηγητές Τσαουσίδη και Ραψομανίκη, ωστόσο συνυπέγραψαν το ψήφισμα με το οποίο ουσιαστικά παρέχεται κάλυψη στις όποιες ενέργειες της διοίκησης η οποία ταυτίζεται με το πανεπιστήμιο και αυτό με τη σειρά του με τη Θράκη.

Με λίγους και με … «ρευστή» ατζέντα, η σύσκεψη στο ΔΠΘΤο Ψήφισμα

«Σήμερα, 3 Απριλίου 2017, στην Κομοτηνή, στο πλαίσιο της ανοιχτής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τα μέλη της Συγκλήτου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, οι φορείς της Θράκης ενημερωθήκαμε για τις ποικίλες και σημαντικές δράσεις του πανεπιστημίου, ιδίως κατά την τελευταία τριετία. Οι δράσεις αυτές, πολλές από τις οποίες αναπτύχθηκαν μέσω αγαστής συνεργασίας πανεπιστημίου και φορέων του τόπου μας, υπηρέτησαν και υπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εθνική και αναπτυξιακή στρατηγική της Περιφέρειας μας. Ως εκ τούτου, αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά το πανεπιστήμιο, ως τον σημαντικότερο παράγοντα ανάπτυξης της κοινωνίας, της οικονομίας και του πολιτισμού της περιοχής μας, όπως άλλωστε επισημαίνεται στην πρόσφατη έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης του ιδρύματος.

Με ανησυχία πληροφορηθήκαμε περί μιας, εθνικά και κοινωνικά επικίνδυνης προσπάθειας απαξίωσης και υπονόμευσης, ειδικά αυτών των δράσεων του ιδρύματος. Η προσπάθεια αυτή έχει μέχρι στιγμής ως αποτέλεσμα να διακοπούν ή να μεταφερθούν αλλού σημαντικές για την περιοχή και την κοινωνία μας δράσεις, που είχαν αρχικά ανατεθεί στο ΔΠΘ από την ελληνική Πολιτεία, όπως το Διδασκαλείο Εκπαιδευτικών Μειονοτικού Προγράμματος και το ξενόγλωσσο Τμήμα Ελληνικών Σπουδών. Παράλληλα, το πανεπιστήμιο, ο Πρύτανης, και το σύνολο της Διοίκησης, κατηγορούνται για ενέργειες του παρελθόντος που έχουν κριθεί αμετάκλητα από τη Δικαιοσύνη.

Διαπιστώνουμε ότι για ακόμη μια φορά υιοθετούνται αβασάνιστα θέσεις και απόψεις ορισμένων, οι οποίοι βάλλουν κατά του πανεπιστημίου. Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση και με τον πλέον αποφασιστικό τρόπο, ότι το ΔΠΘ είναι το πανεπιστήμιό μας. Ως εκ τούτου, κάθε ατεκμηρίωτη και αδικαιολόγητη ενέργεια εναντίον της Διοίκησης και των μελών του πανεπιστημίου μας, εκλαμβάνεται και θα αντιμετωπίζεται ως ενέργεια ενάντια στην παιδεία, τον πολιτισμό, την οικονομία και την κοινωνία μας. Εν τέλει, ενάντια στη Θράκη».

Δείτε αναλυτικά ολόκληρη την τοποθέτηση του κ. Καραμπίνη, εδώ.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ