Συνολικά και επισήμως τα κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ροδόπης, μετρώνται πενήντα πέντε, αλλά σύμφωνα με τον σύλλογο δασκάλων-νηπιαγωγών “Οι Τρεις Ιεράρχες”, αυτά ουσιαστικά είναι περί τα εκατό.

IMG 20161024 143955
Ο κ. Στέφανος Μακρυγιάννης.

Σε σχετική του δήλωση ο πρόεδρος του συλλόγου Στέφανος Μκρυγιάννης, αναφέρει:

«Εκ μέρους του Συλλόγου μας εύχομαι δημιουργική σχολική χρονιά σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες και τις οικογένειές τους. Οι εκπαιδευτικοί πασχίζουμε η ώρα στο σχολείο να είναι ώρα χαράς, ώστε το δημόσιο σχολείο να αναιρεί σε κάποιο βαθμό τις συνέπειες της κρίσης για τα παιδιά της εργαζόμενης πλειοψηφίας μέρος της οποίας είμαστε.

Ωστόσο αυτό δεν είναι εύκολο:

Οι μαζικές προσλήψεις αναπληρωτών πριν την έναρξη των μαθημάτων χρησιμοποιήθηκαν επικοινωνιακά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για να «πείσουν» πως το σχολείο θα ξεκινήσει πλήρες και χωρίς προβλήματα. Αυτό δυστυχώς δεν είναι αλήθεια: 17000 περίπου οι προσλήψεις, 24000 περίπου τα κενά!  Στην Α βάθμια εκπαίδευση παραμένουν περίπου 4000 κενά ειδικά σε θέσεις εργασίας υποστηρικτικών και αντισταθμιστικών δομών.

Αυτό είναι το σχολείο της ΕΕ του ΟΟΣΑ και του κεφαλαίου: Στον καιάδα ρίχνονται οι παράλληλες στηρίξεις μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, τα τμήματα υποδοχής, τα ολοήμερα. Δημιουργείται σε αρκετά σχολεία μια πρωινή ζώνη χυλός όπου οι υπάρχοντες καλύπτουν εκ των ενόντων όπως όπως τα κενά. Το μήνυμα είναι σαφές: γονείς πληρώστε από την τσέπη σας για παράλληλη στήριξη, γονείς στείλτε τα παιδιά σας φροντιστήριο αφού ΤΥ ΖΕΠ για ενίσχυση της ελληνομάθειας, ολοήμερο και ενισχυτικές θα υπολειτουργούν ή και δε θα λειτουργούν καθόλου.

Να είμαι σαφής: Τα παραπάνω δεν είναι φετινό φαινόμενο. Συνοδεύουν το σχολείο των μνημονίων εξ αρχής ωστόσο η κατάσταση επιδεινώνεται κάθε χρόνο καθώς εξακολουθεί το πάγωμα των μόνιμων διορισμών που είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των παραπάνω κενών.

Τα στοιχεία της περιοχής μας τεκμηριώνουν την περικοπή θέσεων εργασίας:

Μόλις 13 από 39 ΠΕ71 (δασκάλων ειδικής αγωγής και Π61 νηπιαγωγών ειδικής αγωγής) έχουν προσληφθεί για τις αναγκαίες και με αξιολόγηση παράλληλες στηρίξεις.  Υπάρχουν ελλείψεις 3 ΠΕ71 για Τμήματα Ένταξης, μόλις 7 από 16 αναγκαίες θέσεις ΠΕ70 δασκάλων για τμήματα υποδοχής ΖΕΠ έχουν εγκριθεί χωρίς να έχουν προσληφθεί ακόμα. Επιπλέον υπάρχουν 10 περίπου κενά ειδικοτήτων συνολικά (μουσικών, αγγλικών, φυσικής αγωγής, εικαστικών θεατρολόγων πληροφορικής). Το σύνολο συνεπώς των «επίσημων» κενών (υπό την έννοια πως αυτά τα κενά παραδέχεται και η Διεύθυνση) είναι 55.

Αλλά σωστά το εκπαιδευτικό κίνημα προσμετρά επιπλέον τα κενά βάσει των θέσεων του κλάδου και βάσει των πρακτικών των Συλλόγων Διδασκόντων που αποτυπώνουν τις πραγματικές ανάγκες. Τέτοιες είναι οι θέσεις ΠΕ70 (δασκάλων) υπεύθυνων ολοήμερου (οι θέσεις καταργήθηκαν με την περσινή ΥΑ Φίλη που ενσωματώθηκε τώρα στο νέο ΠΔ 79) οι θέσεις ΠΕ70 για ολιγοθέσια μειονοτικά που λειτουργούν ως διθέσια αντί για τριτμήματα όπως χρειάζεται,  οι θέσεις ΠΕ70 για ολοήμερα μειονοτικά που δε λειτουργούν ενώ έχουν υπερβεί το όριο των εγγραφών και περίπου επιπλέον θέσεις ΠΕ70 για ενισχυτική διδασκαλία. Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε ακόμα (6-8) ΠΕ60 νηπιαγωγών ώστε να λειτουργήσουν όλα τα αναγκαία δημόσια νηπιαγωγεία και παραρτήματα νηπιαγωγείων. Το σύνολο των θέσεων αυτών κυμαίνεται περίπου στις 40 (+/- κάθε χρονιά ανάλογα με μικροδιαφοροποιήσεις).

Συμπέρασμα: θέλουμε συνολικά σχεδόν 100 εκπαιδευτικούς περισσότερους/ες για να λειτουργήσει η Α/βάθμια Ροδόπης βάσει των αναγκών όπως καταγράφονται από το εκπαιδευτικό κίνημα σήμερα».