Μπορεί τα σχολεία να έχουν κλείσει εδώ και δύο εβδομάδες περίπου και οι μαθητές να απολαμβάνουν το καλοκαίρι, όμως οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης παραμένουν στις επάλξεις, αφενός ολοκληρώνοντας και τις τελευταίες υπηρεσιακές υποθέσεις της σχολικής χρονιάς που πέρασε και η οποία τυπικά ολοκληρώνεται στις 31/8, και αφετέρου προετοιμαζόμενες ενόψει της επερχόμενης σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με τους Διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, Μαρίνο Κωνσταντινίδη και Μαριγούλα Κοσμίδου αντιστοίχως, το σχολικό έτος 2017-2018 ολοκληρώθηκε με θετικό πρόσημο.

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Λειτούργησαν συνολικά 146 σχολικές μονάδες και απασχολήθηκαν 800 εκπαιδευτικοί εκ των οποίων οι 160 ως αναπληρωτές. «Η χρονιά κύλησε ομαλά χωρίς κανένα σοβαρό ατύχημα σε μαθητή. Τα σχολεία ολοκλήρωσαν τον προγραμματισμό τους, και εκτός από το διδακτικό έργο συμμετείχαν σε σειρά εκδηλώσεων και προγραμμάτων πολιτιστικών θεμάτων, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, σχολικών αγώνων, αγωγής υγείας», σημειώνει ο κ. Κωνσταντινίδης, συμπληρώνοντας πως «προγραμματίζουμε και η νέα χρονιά να ξεκινήσει ομαλά, κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε τα σχολεία να στελεχωθούν εγκαίρως, εξάλλου σύμφωνα με τις δηλώσεις εκ μέρους του υπουργείου, στις αρχές Σεπτεμβρίου θα γίνουν μαζικές προσλήψεις αναπληρωτών και θεωρώ ότι τα προβλήματα θα ελαχιστοποιηθούν».

Αναφερόμενος ο κ. Κωνσταντινίδης στο πολύ σημαντικό κομμάτι της Ειδικής Αγωγής, επισημαίνει: «Το υπουργείο είναι πολύ πιο ευαίσθητο από άλλες χρονιές. Τα τμήματα ένταξης στελεχώνονται από την αρχή, αν και δεν μπορεί να καλυφθεί πλήρως η παράλληλη στήριξη λόγω των πάρα πολλών αιτημάτων». Την επερχόμενη σχολική χρονιά θα εφαρμοστεί στους Δήμου Ιάσμου και Μαρωνείας-Σαππών η υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση. Όσον αφορά τον Δήμο Κομοτηνής, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη «χρειαζόμαστε 4-5 αίθουσες, είμαστε σε συνεννόηση με τον Δήμο για το σε ποια σχολεία θα γίνουν οι σχετικές παρεμβάσεις, και αν δεν είμαστε έτοιμοι φέτος, θα είμαστε του χρόνου». Όσον αφορά τον Δήμο Αρριανών, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, «λόγω της ιδιομορφίας της περιοχής και επειδή έχουμε μεγάλες και δύσκολες μεταφορές μαθητών, θα λειτουργήσουν νηπιαγωγεία σε αρκετούς οικισμούς έστω και με έως 5 μαθητές». Τέλος, όσον αφορά τα βιβλία της επόμενης χρονιάς, έχουν ήδη διανεμηθεί στα σχολεία σε ποσοστό 80%.

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Λειτούργησαν δύο νέες αυτοτελείς σχολικές μονάδες, το Εσπερινό Γενικό Λύκειο (τρεις απόφοιτοι του οποίου μάλιστα διαγωνίστηκαν και στις πανελλαδικές εξετάσεις), και το Ειδικό Ενιαίο Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο, το οποίο όπως σημειώνει η κ. Κοσμίδου «κάλυψε ένα κενό που υπήρχε στην ειδική εκπαίδευση, ξεκίνησε τη λειτουργία του με 5 μαθητές και ολοκλήρωσε τη χρονιά με 9 μαθητές, επομένως το εγχείρημα αποδεικνύεται ορθό». Ακόμη, υπήρξε ουσιαστικά η ίδρυση και μιας τρίτης σχολικής μονάδας, αφού ολοκληρώθηκε η ίδρυση της Γ΄ Λυκείου στο Γυμνάσιο με ηλικιακές τάξεις της Οργάνης. Συνεχίζουν ωστόσο σύμφωνα με την κ. Κοσμίδου να υπάρχουν «κάποια προβλήματα στεγαστικής φύσεως», με κύριο ζητούμενο να είναι «η δημιουργία κλειστού γυμναστηρίου στο Γυμνάσιο-Λύκειο Ιάσμου», θέμα για το οποίο η ίδια εκτιμά πως «ο Δήμος Ιάσμου πράττει όσα πρέπει για τη δρομολόγηση του έργου».

Αναφορικά με την Ειδική Αγωγή, η κ. Κοσμίδου υπογραμμίζει οτι «λειτούργησε σχετικά γρήγορα, μπορεί να μην καλύφθηκαν οι ανάγκες στο 100%, όμως υπήρξε καλό ποσοστό ειδικών εκπαιδευτικών». Συνολικά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση Ροδόπης απασχολήθηκαν 520 εκπαιδευτικοί και 120 αναπληρωτές με 5 ωρομίσθιους (υπήρξε ένα έλλειμμα στην αγγλική φιλολογία λόγω προβλημάτων υγείας και δεν καλύφθηκε πλήρως μία σχολική μονάδα). Θετικά αποτιμά η κ. Κοσμίδου και την για πρώτη φορά υλοποίηση του προγράμματος παρουσίας ψυχολόγου στα τρία επαγγελματικά σχολεία της Κομοτηνής, «ένας θεσμός που ελπίζουμε να συνεχιστεί και του χρόνου» όπως προσθέτει, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται ανάλογα αιτήματα και από σχολικές μονάδες γενικής παιδείας. Επιπλέον, οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έλαβαν μέρος σε πληθώρα σχολικών δραστηριοτήτων και προγραμμάτων, με την Ομάδα Φυσικής Αγωγής για μια ακόμη χρονιά να κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ συνεχίστηκαν και τα προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού. Τέλος, όσον αφορά τα σχολικά βιβλία της νέας χρονιάς, έχει απομείνει η διανομή τους σε τρεις μόνο σχολικές μονάδες.