Η απεριόριστη αγάπη που τρέφει για το μπάσκετ, το πάθος με το οποίο αντιμετωπίζει κάθε πρόκληση, εντός και εκτός παρκέ, αλλά και τα πολύτιμα εφόδια που αποκόμισε στη διάρκεια των 7 ετών που έζησε και δραστηριοποιήθηκε στην Κομοτηνή, συνθέτουν τα θεμέλια της επιτυχίας που τώρα γεύεται ως προπονητής στη μακρινή Νορβηγία. Ο λόγος για τον 34χρονο Βασίλη Τσερνισώφ, απόφοιτο του Τμήματος ΤΕΦΑΑ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και πρώην παίχτη και προπονητή των ακαδημιών και των εφήβων της ΑΕ Κομοτηνής.

Πριν από 14 χρόνια ο Βασίλης Τσερνισώφ «ανηφόρησε» από την Κατερίνη προς την ακριτική Κομοτηνή, με σκοπό να σπουδάσει στο φημισμένο τμήμα επιστημών φυσικής αγωγής του Πανεπιστημίου μας και με τη φιλοδοξία να προάγει τις επιδόσεις του στο αγαπημένο του άθλημα, το μπάσκετ. Η σχέση…λατρείας με την «πορτοκαλί» μπάλα είχε αρχίσει 10 χρόνια νωρίτερα, στις ακαδημίες του Πιερικού.

Αμέσως μετά την άφιξή του στην Κομοτηνή, εντάχθηκε στο δυναμικό της ΑΕΚ και αγωνίστηκε με την κίτρινη φανέλα, τόσο στην Α’ ΕΚΑΣΑΜΑΘ, όσο και στη Γ’ Εθνική. Από το 2007 ανέλαβε και προπονητής στις ακαδημίες της ομάδας, ενώ την επόμενη σαιζόν παρείχε τις υπηρεσίες του και ως βοηθός προπονητή στην ανδρική και ως προπονητής στην ομάδα εφήβων. Όταν πια ολοκλήρωσε τις σπουδές του, επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κατερίνη, όπου αγωνίστηκε στην Α΄ ΕΚΑΣΚΕΜ με τον ΓΑΣ Κορινού και τον ΓΑΣ ΒΑΦΥΡΑ και ταυτόχρονα ανάλαβε να «κοουτσάρει» τους αθλητές των ακαδημιών τους.

Το μεγάλο βήμα – ή ορθότερα άλμα, αφού προορισμός ήταν η σκανδιναβική χερσόνησος – αποφάσισε να το κάνει το 2016. Μετακομίζοντας στο Tønsberg της Νορβηγίας, υπέγραψε επίσημο συμβόλαιο με τους TNT Towers και ανέλαβε να μυήσει στα μυστικά του μπάσκετ τους αθλητές των ακαδημιών της ομάδας. Δύο χρόνια μετά και συγκεκριμένα το προηγούμενο σαββατοκύριακο, ο Βασίλης Τσερνισώφ έδρεψε τους πρώτους καρπούς της σκληρής δουλειάς του, κατακτώντας σημαντικές διακρίσεις με τους νεαρούς αθλητές της ομάδας.

Υπό την καθοδήγησή του, οι TNT Towers κατάφεραν να αναδειχθούν πρωταθλητές κανονικής περιόδου στο πρωτάθλημα Περιφέρειας Ανατολής Αγοριών U15, καθώς και νικητές των playoff Περιφέρειας Ανατολής & Δύσης Αγοριών U15. Δυο παίκτες από τη συγκεκριμένη ομάδα συμμετείχαν στην «All star Team» των playoff Αγοριών U15, ενώ ο ένας αναδείχθηκε και MVP. Επιπλέον, η ομάδα αγοριών U17 των ΤΝΤ κατέλαβε την 4η θέση στα playoff, ενώ ένας παίχτης της συμμετείχε στην «All star Team».

Είμαστε σίγουροι ότι οι παραπάνω διακρίσεις αποτελούν το πρώτο σκαλοπάτι μιας διαρκώς ανοδικής πορείας, που θα καταγράφει η καριέρα του 34χρονου Έλληνα προπονητή. Εξάλλου, όπως αποκαλύπτει στη σύντομη συνέντευξη που παραχώρησε στο Inkomotini.news, τα πρώτα βήματα για να προαχθεί στο «τιμόνι» της Εθνικής ομάδας αναπτυξιακών ηλικιών της Νορβηγίας έχουνε ήδη γίνει.

Διαβάστε τι μας απάντησε για τη σχέση του με την Κομοτηνή και για τα επόμενα σχέδιά του:

– Όταν ξεκινούσατε την ενασχόληση με το μπάσκετ, φανταζόσασταν ότι ο δρόμος σας θα σας έβγαζε στη μακρινή Νορβηγία;

Η αλήθεια είναι πως όχι, αν και είχα όνειρα να φύγω στο εξωτερικό. Μάλιστα, ένα από τα μέρη που θα ήθελα να ξεκινήσω και το φανταζόμουν, ήταν η Σουηδία. Αλλά ότι θα καταλήξω στην πιο ανεπτυγμένη χώρα της Σκανδιναβίας, τη Νορβηγία, αυτό δεν το φανταζόμουν ποτέ.

– Σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι συνέβαλαν στην πορεία σας οι σπουδές στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής και οι εμπειρίες που αποκομίσατε από τη συμμετοχή σας στο δυναμικό της ΑΕ Κομοτηνής; Παρακολουθείτε την πορεία της πρώην ομάδας σας;

Ο Βασίλης Τσερνισώφ όταν αγωνιζόταν με τη φανέλα της ΑΕ Κομοτηνής

Ο λόγος που επέλεξα να σπουδάσω στα ΤΕΦΑΑ ήταν κυρίως γιατί ήθελα να πάρω εμπειρίες, γνώσεις και παραστάσεις, ώστε μελλοντικά να ασχοληθώ πιο επαγγελματικά με το μπάσκετ. Και η αλήθεια είναι ότι στην Κομοτηνή βρήκα το ιδανικό έδαφος για να προσπαθήσω σε αυτή την κατεύθυνση. Νοιώθω δε τυχερός που  συνάντησα καθηγητές όπως ο Γιώργος Μαυρίδης, ο Ευάγγελος Τσαμουρτζής και ο αείμνηστος Αλέκος Καρυπίδης, ο οποίος μου λείπει πολύ.

Όσο για την ΑΕ Κομοτηνής, ήταν αντικειμενικά ο πρώτος σύλλογος που με έβαλε στον χώρο της προπονητικής. Και φυσικά, από τότε που έφυγα όχι μόνο παρακολουθώ την πορεία τους, αλλά ζω και την κάθε στιγμή τους σα να βρίσκομαι εκεί. Ας μου επιτραπεί να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Νίκο Παπαδόπουλο που μου έδωσε τότε την ευκαιρία να δοκιμαστώ σαν προπονητής και με βοήθησε πολύ, καθώς επίσης τον Μανώλη Δαφτσή και τον Δημήτρη Οικονομίδη από τον Αίαντα Κομοτηνής.

– Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι;

Ένας από τους μελλοντικούς στόχους μου είναι να αναλάβω ως πρώτος προπονητής σε Εθνική ομάδα αναπτυξιακών ηλικιών. Ήδη από πέρσι έχω αναλάβει τον ρόλο του Υπευθύνου Ομοσπονδιακού προπονητή κλιμακίων της Ανατολής στις ηλικίες των U16 και U15 αγοριών, και  έχω συμμετοχή σε αρκετά  National Και Regional Talent camp. Πιστεύω πως με σκληρή δουλειά και αφοσίωση έχω βάσιμες πιθανότητες να το πετύχω.