Επέστρεψε από το διεθνές φολκλορικό φεστιβάλ VITOSHA 2018 της Σόφιας Βουλγαρίας ο Πολιτιστικός-Χορευτικός Σύλλογος Θρακών Κομοτηνής.

Το φεστιβάλ ήταν ενταγμένο στο σύνολο των εκδηλώσεων ενόψει της λήξης της προεδρίας της Βουλγαρίας στην Ε.Ε.

Οι καιρικές συνθήκες ανάγκασαν τους διοργανωτές να τροποποιήσουν το πρόγραμμα που ήταν πλούσιο και γεμάτο με πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Έτσι, όσον αφορά το φεστιβάλ χορού, δημιουργήθηκαν δύο ομάδες που παρουσιάστηκαν σε δύο διαφορετικές σκηνές. Ο Σύλλογος Θρακών Κομοτηνής εκπροσωπώντας την Ελλάδα εντάχθηκε σε μια ομάδα από χώρες των Βαλκανίων με μεγάλη παράδοση στο φολκλόρ, σε ένα φεστιβάλ που είχε διαγωνιστικό χαρακτήρα. Η ομάδα αποτελούνταν από τους εκπροσώπους της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, των Σκοπίων, του Κοσσόβου, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Τουρκίας, της Φινλανδίας και φυσικά της Ελλάδας, δηλαδή τον Σύλλογο Θρακών Κομοτηνής.

Υπήρχαν έντεκα κριτές από όλη την Ευρώπη, ανάμεσα τους και ο Αυστριακός Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Λαϊκής Τέχνης  / IOV WORLD, όλοι  διακεκριμένοι χορογράφοι. Ο Σύλλογος από την Κομοτηνή διακρίθηκε με βραβείο για την ποικιλία των παραδοσιακών φορεσιών και για την αυθεντική παρουσίαση χορών και δρωμένων με πολλά θετικά σχόλια.

«Ως εκ τούτου είχαμε προτάσεις για συμμετοχή σε φεστιβάλ για τον επόμενο χρόνο από την εκπρόσωπο κριτή της Ιταλίας για διαγωνιστικό φεστιβάλ με χρηματικό έπαθλο στη Γένοβα το επόμενο καλοκαίρι, και σε φεστιβάλ στο Μιλάνο τον Απρίλιο, καθώς και πρόταση από τον εκπρόσωπο κριτή των Σκοπίων για το διεθνές φεστιβάλ της Οχρίδας», ενημερώνει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θρακών Κομοτηνής, Χρήστος Τζερνικούδης.

Το ταξίδι περιλάμβανε και επισκέψεις στην ευρύτερη περιοχή της Σόφιας και στο μοναστήρι  Ρίλα, το μεγαλύτερο της Βουλγαρίας και διεθνή προορισμό θρησκευτικού τουρισμού. Περιλάμβανε και μουσικοχορευτική βραδιά για όλες τις αποστολές που έλαβε χώρα σε ντισκοτέκ όπου συνδυάστηκε το μοντέρνο με το παραδοσιακό χορευτικό πρόγραμμα.

Η ελληνική αποστολή γλέντησε σε ελληνική ταβέρνα στη Σόφια με τη συνοδεία της ορχήστρας της και της λαϊκής ορχήστρας του μαγαζιού. Στην ελληνική βραδιά βρέθηκαν και πολλοί  Έλληνες, κυρίως επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη Σόφια. Το παρών έδωσε και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ VITOSHA ο κ. Νεστόρωφ.

Επίσης ο σύλλογος της Κομοτηνής είχε  επαφές και ανταλλαγή δώρων με τη Δήμαρχο της Σόφιας, τον Δήμαρχο της Βίτοσα και τον Γ.Γ. του Υπουργείου Πολισμού της Βουλγαρίας.

Το φεστιβάλ διοργανώθηκε από τη FIDAF, δηλαδή τον Διεθνή Οργανισμό Φεστιβάλ Χορού, και έχει συγκεκριμένο τελετουργικό με κοινό χορό για όλες τις αποστολές που παρουσιάζεται μετά από πρόβες συντονισμένα. Είναι μια χορογραφία, διαφορετική κάθε χρόνο, που παρουσιάζεται σε όλα τα φεστιβάλ που γίνονται υπό την αιγίδα της FIDAF.

«Με την επιστροφή μας συνεχίζουμε το πρόγραμμά μας με τη συμμετοχή μας σε εκδηλώσεις εντός και εκτός νομού. Θερμές ευχαριστίες εκφράζουμε στον Δήμο Κομοτηνής, στην Περιφέρεια ΑΜΘ, και στην Ποτοποιία Οινοποιία Θράκης. Ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης στα μέλη και στους χορευτές του Συλλόγου μας για την προσπάθεια, τον χαρακτήρα και το πνεύμα εθελοντισμού, τόσο κατά την προετοιμασία όσο και κατά την υλοποίηση αυτού του ταξιδιού. Επιστρέψαμε με πολλές νέες εμπειρίες, εικόνες, εντυπώσεις, διακρίσεις και προτάσεις», αναφέρουν ο Πρόεδρος και ο Αρχιχοροδιδάσκαλος του συλλόγου, Χρήστος Τζερνικούδης και Γιάννης Τζερνικούδης αντιστοίχως.