Μαφιόζικο κύκλωμα με τη συμμετοχή αστυνομικών, διακινούσε ναρκωτικά σε Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο

ΜΑΦΙΑ 4

ΜΑΦΙΑ 4– ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΕΠΤΑ ΗΜΕΔΑΠΟΙ ΚΑΙ ΔΥΟ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ, ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ, ΕΝΩ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ 31 ΑΤΟΜΑ.

Πολυμελής εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη διακίνηση ναρκωτικών στα νησιά της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου, και στην οποία συμμετείχαν και δύο αστυνομικοί (ένας Υπαστυνόμος Β’ και ένας Ανθυπαστυνόμος που υπηρετούν στη Λήμνο), εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά από πολύμηνη, μεθοδική και εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα.

Στο πλαίσιο συντονισμένων αστυνομικών επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Μυτιλήνης, στην Αθήνα και στη Λήμνο, συνελήφθησαν, εκτός από τους αστυνομικούς, ακόμη πέντε ημεδαποί και δύο αλλοδαποί, ενώ επιπλέον αναζητούνται άλλοι πέντε ημεδαποί. Ταυτόχρονα, για συμμετοχή στις παράνομες δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης, κατηγορούνται επιπλέον 31 άτομα.

ΜΑΦΙΑ 2Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεων της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, αντίστασης, υπόθαλψης εγκληματία, κατάχρησης εξουσίας, παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, καθώς και παραβάσεων της νομοθεσίας για τα όπλα.

Ως προς χρονικό της υπόθεσης,  το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Μυτιλήνης, από τον Δεκέμβριο του 2013 διερευνούσε προανακριτικά τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία εισήγαγε στη χώρα ναρκωτικές ουσίες και τις διακινούσε στη Λήμνο.

Από την εξέλιξη της έρευνας προέκυψε η εμπλοκή στην παράνομη δραστηριότητα του κυκλώματος των δύο αστυνομικών, λόγος για τον οποίο με εντολή των αρμόδιων Εισαγγελικών Αρχών, τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.

Εν συνεχεία, διακριβώθηκε και εξιχνιάστηκε πλήρως η εγκληματική δράση του οργανωμένου κυκλώματος, και ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή των αστυνομικών στις παράνομες δραστηριότητες της οργάνωσης.

ΜΑΦΙΑ 1Η χρονική περίοδος δράσης της εγκληματικής οργάνωσης προσδιορίζεται από τις αρχές του 2013, όταν, αρχικά επτά από τους εμπλεκομένους (δύο αλλοδαποί και πέντε ημεδαποί), συγκρότησαν και εντάχθηκαν ως κύρια μέλη, σε δομημένη, με διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένη ιεραρχική δομή εγκληματική ομάδα, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους, μέσω της διακίνησης και πώλησης ναρκωτικών ουσιών στη Λήμνο και στον Άγιο Ευστράτιο. Κατόπιν εντάχθηκαν στην οργάνωση άλλα πέντε άτομα, έχοντας συγκεκριμένο – προκαθορισμένο ρόλο ο καθένας, κυρίως στον τομέα  της πώλησης ή μεταφοράς των ναρκωτικών ουσιών, ενώ σημαντική συνδρομή στο πληροφοριακό σκέλος παρείχαν οι δύο αστυνομικοί. Ηγετικό ρόλο στη συγκρότηση, οργάνωση, διεύθυνση και καθοδήγηση της εγκληματικής οργάνωσης, είχε ημεδαπός, ο οποίος αναζητείται.

Αναφορικά με τη μεθοδολογία δράσης τους, διακριβώθηκε ότι το αρχηγικό μέλος, μαζί με ένα από τα κύρια μέλη της οργάνωσης, προμήθευαν με ποσότητες ηρωίνης άλλα βασικά στελέχη της ομάδας, (δύο αλλοδαπούς και ημεδαπό), οι οποίοι διοχέτευαν τις δόσεις στην «αγορά» της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου.

Μάλιστα, ένας από τους εμπλεκομένους αλλοδαπούς, είχε δημιουργήσει δικό του δίκτυο, κυρίως από χρηστές, οι οποίοι λειτουργούσαν ως «μεσάζοντες» για τη μεταπώληση των ναρκωτικών σε άλλους χρήστες, με αντίτιμο την προσωπική τους «δόση», ενώ παράλληλα προμήθευε ημεδαπό, κάτοικο Αγίου Ευστρατίου, κύριο μέλος της οργάνωσης, με μεγάλες ποσότητες ηρωίνης, προκειμένου να τις διοχετεύει στο νησί.

ΜΑΦΙΑ 5Οι  ποσότητες ηρωίνης μεταφέρονταν είτε ακτοπλοϊκώς, μέσω της γραμμής Λαύριο – Μύρινα, είτε με αποστολή συστημένων δεμάτων από περιοχές της Αθήνας στη Μύρινα Λήμνου, μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών.

Μάλιστα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης κατά την παράνομη δραστηριότητά τους, ενώ χρησιμοποιούσαν και ειδικές μεθόδους απόκρυψης και συγκαλυμμένης μεταφοράς των ναρκωτικών, συνήθως κρυμμένα σε τροφές για σκύλους, που μεταφέρονταν με φορτηγά οχήματα. Επιπλέον χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα, που είχαν ενεργοποιηθεί σε στοιχεία αλλοδαπών (ghostphones), τα οποία άλλαζαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ μιλούσαν με ειδικές συνθηματικές λέξεις και κωδικοποιημένη  ορολογία.

Αναφορικά με την εμπλοκή των δύο αστυνομικών, προέκυψε ότι παρείχαν άμεση συνδρομή σε μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τόσο σε πληροφοριακό επίπεδο (ουσιώδεις πληροφορίες), όσο και στη «συγκάλυψη»  μελών της κατά την δράση τους. Χαρακτηριστική περίπτωση συνδρομής, ήταν όταν ο «αρχηγός» της εγκληματικής οργάνωσης, μαζί με ένα από τα κύρια μέλη της, πυροβόλησε στις 13/9/2014 στη Λήμνο με ανθρωποκτόνο πρόθεση κατά ημεδαπού, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει στο πόδι. Πριν το περιστατικό παρείχαν στον «αρχηγό» πληροφορίες για το υποψήφιο θύμα, ενώ μετά την πράξη, τον ενημέρωναν για τις αστυνομικές περιπολίες και τις δυνάμεις που δραστηριοποιούνταν στο νησί για τον εντοπισμό του, με αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί η σύλληψη του στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Επιπλέον, μεθόδευαν την απόπειρα διαφυγής των δραστών από το νησί, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν, καθώς στις 15-9-2014, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν με εντάλματα σύλληψης του Ανακριτή Μυτιλήνης.

ΜΑΦΙΑ 3

Στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργήθηκαν σε οικίες, οχήματα, διάφορους χώρους αλλά και στην κατοχή των εμπλεκομένων, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

– 581,75 γραμμάρια κάνναβης και 74,67 γραμμάρια ηρωίνης.

– 23 ναρκωτικά δισκία, 5 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, και  σύνεργα για τον διαχωρισμό και συσκευασία των ναρκωτικών ουσιών (ζελατίνες, χαρτάκια, κόφτης, κ.ά.).

– παραστατικά τραπεζικών συναλλαγών ποσού 7.200 ευρώ.

– χρηματικό ποσό 9.690 ευρώ, το οποίο προέρχεται από τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

– 11 μαχαίρια διαφόρων τύπων.

– ένα ξύλινο ρόπαλο.

– 2 μεταλλικοί τρίφτες με υπολείμματα κάνναβης.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης.

Με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Υπαστυνόμος τέθηκε άμεσα σε διαθεσιμότητα, ενώ ο Ανθυπαστυνόμος τελεί ήδη σε διαθεσιμότητα, από τον Μάρτιο του 2013, για άλλη υπόθεση (σχετικό το από 12-03-2013 Δελτίο Τύπου), ενώ παράλληλα διατάχθηκε διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood