Μαυρόγυπας βρέθηκε νεκρός από ηλεκτροπληξία στην ορεινή Ροδόπη

Προσέκρουσε σε καλώδια του δικτύου ηλεκτρισμού στην περιοχή στην περιοχή της Χαράδρας του Δήμου Αρριανών
maurogupas

Ένα δυσάρεστο γεγονός κλήθηκε να αντιμετωπίσει την περασμένη Τρίτη ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, όταν βρέθηκε νεκρός ένας Μαυρόγυπας.

Ο δορυφορικός πομπός με τον οποίον ήταν εφοδιασμένο το πουλί έδινε το ίδιο στίγμα για δύο ημέρες.

Η συλλογή του πουλιού πραγματοποιήθηκε από στελέχη του WWF Ελλάς που το εντόπισαν νεκρό στην περιοχή της Χαράδρας του Δήμου Αρριανών, στον νομό Ροδόπης και το μετέφεραν στις εγκαταστάσεις του Φορέα Διαχείρισης στη Δαδιά για τη διατήρηση του νεκρού ζώου σε καταψύκτη για περαιτέρω αναλύσεις.

Μέσα στο ράμφος του υπήρχε αίμα, οι άκρες των φτερούγων του ήταν καμένες, είχε ένα μεγάλο τραύμα με απώλεια φτερών στο δεξί πόδι και ένα πιο μικρό στο λαιμό. Το σημείο εύρεσης και τα τραύματα συνδέουν την αιτία θανάτου με ηλεκτροπληξία από το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος μέσης τάσης.

Ο Μαυρόγυπας ήταν δακτυλιωμένος με πλαστικό και μεταλλικό δακτυλίδι στα πόδια και με ταμπέλα σήμανσης φτερού. Είχε γεννηθεί το 2017 στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου και την ίδια χρονιά δακτυλιώθηκε από εξειδικευμένο προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης.

Συνολικά 28 δορυφορικοί πομποί έχουν τοποθετηθεί σε Μαυρόγυπες από το Φορέα Διαχείρισης τα τελευταία δύο χρόνια, με σκοπό την ακριβή παρακολούθηση των μετακινήσεων των πουλιών, την καταγραφή των κύριων περιοχών που χρησιμοποιούν και την διερεύνηση των αιτιών θανάτου τους. Οι 8 έχουν τοποθετηθεί στο πλαίσιο του ΕΠΠΕΡΑΑ (ΈΣΠΑ 2007-2013), βασικού προγράμματος χρηματοδότησης του Φορέα Διαχείρισης, και οι άλλοι 20 στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE (LIFE RE-VULTURES), στο οποίο ο Φορέας Διαχείρισης συμμετέχει ως εξωτερικός συνεργάτης.

Σε ανακοίνωση του Φ.Δ. Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, τονίζεται: «Το παραπάνω γεγονός επιβεβαιώνει τις πολλές και ποικίλες απειλές που υπάρχουν για αυτό το σπάνιο και «κινδυνεύον» είδος της ελληνικής πανίδας, αλλά και για τα υπόλοιπα είδη αρπακτικών πουλιών. Οι απειλές αυτές δεν περιορίζονται μόνο στην παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, αλλά σχετίζονται επίσης με την έλλειψη τροφής λόγω της αλλαγής των πρακτικών κτηνοτροφίας, με την κατασκευή αιολικών πάρκων λόγω πρόσκρουσης πουλιών στις ανεμογεννήτριες και, όπως διαπιστώσαμε δυστυχώς πρόσφατα, με την ηλεκτροπληξία από το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος μέσης τάσης».

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood