“Εθνικισμός είναι να σχεδιάζεις “μεγάλους χάρτες” πολέμων και κατακτήσεων που θα καταστρέψουν και άλλες ζωές στα Βαλκάνια”.

Παρούσα στο σημερινό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην Αθήνα, και η Υφυπουργός Εσωτερικών / Μακεδονίας-Θράκης, κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, δηλώνοντας:

“Το να είσαι παρών για την πατρίδα σου, για την ταυτότητά σου, για την ειρήνη, δεν είναι “εθνικισμός”, ούτε κάποιου είδους “ακρότητα”.

Εθνικισμός και ακρότητα είναι να “εξαγιάζεις” τον αλυτρωτισμό. Να επιτρέπεις τη συνέχιση πονηρών σχεδιασμών που βασίζονται στο ψέμα και στην προπαγάνδα. Να βλέπεις τους λαούς ως εργαλεία για να σχεδιάζεις “μεγάλους χάρτες” πολέμων και κατακτήσεων που θα καταστρέψουν και άλλες ζωές στα Βαλκάνια.

Το σημερινό συλλαλητήριο, όπως και εκείνο της 21ης Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη, έχει ως βάση τη γνήσια έκφραση των συνανθρώπων μας που καταγγέλλουν έναν ολοφάνερο επεκτατικό σχεδιασμό που ξεκίνησε χρόνια πριν σε βάρος της ειρήνης στα Βαλκάνια.

Είναι η ιερή απαίτηση των συμπολιτών μας για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων μας, και η δήλωση ότι είμαστε παρόντες για να προστατεύσουμε το μέλλον των οικογενειών και των συνανθρώπων μας.

Όπως είχε γράψει και ο Αλμπέρ Καμύ, “αγαπάμε πολύ την πατρίδα μας για να είμαστε εθνικιστές”. Την αγαπάμε πολύ για να επιτρέψουμε να χρησιμοποιήσουν κάποιοι την έκφραση των συμπολιτών μας για ακραία, πολιτικά και κομματικά συμφέροντα.

Για αυτό και ξεκαθαρίζουμε ότι οι προσπάθειες κάποιων να το μετατρέψουν σε έκφραση ακραίων και παραπολιτικών πεποιθήσεων, δεν εκφράζουν ούτε εμάς ούτε το σύνολο των συμπολιτών μας.

Με την ευθύνη της θέσης μου ως Υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης, και ως Ελληνίδα, δηλώνω ακόμη μια φορά:

Παρούσα στο σημερινό συλλαλητήριο.
Παρούσα στην απαίτηση της Δικαιοσύνης και της Ειρήνης.
Παρούσα στον αγώνα κατά του αλυτρωτισμού.
Παρούσα για να δηλώσω ακόμη μια φορά την απλή αλήθεια με τα μεγάλα νοήματα:
Ότι η Μακεδονία είναι Ελλάδα και η Ελλάδα είναι Μακεδονία”.