agr2Στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, με θέμα «Καινοτομία και γνώση στον πρωτογενή τομέα: Απελευθερώνοντας τη δυναμική των αγροτικών περιοχών», το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Θεσ/νίκη, μίλησε η Υφυπουργός Εσωτερικών / Μακεδονίας-Θράκης, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε:

«Να σας πω λοιπόν, όσα δεν θα προωθήσουν τα ΜΜΕ: Καινοτομία χωρίς νέους ανθρώπους δεν γίνεται. Τα προηγούμενα χρόνια η κρίση δεν επέτρεψε τους αγρότες μας να αξιοποιήσουν την επιστημονική γνώση και τις νέες τεχνολογίες. Kαι δεν θα σχολιάσω εδώ πως οι υπεύθυνοι προσπαθούν σήμερα να εμφανιστούν ως εκσυγχρονιστές. Εμείς, για να βοηθήσουμε στην ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού:

 • Πριν μερικές ημέρες ανακοινώσαμε τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα “Κοπέρνικος”. Μέσα από αυτό, ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός, που κάποιοι λοιδορούσαν πριν λίγο καιρό, θα οργανώσει το συντονισμό πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, επιχειρήσεων και δημοσίου, για τον τριπλασιασμό των εκτάσεων “γεωργίας ακριβείας” εντός του 2018, που σήμερα είναι περίπου 200.000 στρέμματα. Η χρήση τέτοιων υπηρεσιών, θα μειώσει το κόστος του Έλληνα αγρότη, εντός των επόμενων δύο ετών, αφού θα επιτρέψει τη χρήση ενός μεγάλου πλήθους εφαρμογών και νέων μεθόδων, που θα βελτιστοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή, θα επιτρέψουν την επιτήρηση των καλλιεργειών, θα επιτρέπουν τη γρηγορότερη παρέμβαση όπου χρειάζεται, καθώς θα αναλύονται μέσω δορυφόρου οι κατά τόπους καλλιέργειες και θα προτείνονται άμεσα οι βέλτιστες λύσεις άρδευσης, χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.
 • Οι αγρότες, με την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών στις αγροτικές περιοχές, θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ισότιμα στις νέες τεχνολογίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ηλεκτρονικού εμπορίου, τηλε-εκπαίδευσης, τηλε-ιατρικής κλπ.
 • Δημιουργήσαμε υποδομές όπως η «κάρτα του αγρότη» που κινητοποιεί πόρους στην ύπαιθρο, εξασφαλίζει επιχειρήσεις, και στηρίζει αγροτικά εισοδήματα και καλλιέργειες.
 • Απλοποιήσαμε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ύψους 4,7 δις κοινοτικής συμμετοχής, που μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή θα φτάσει στα 6 δις ευρώ, με την εισαγωγή minimum βαθμολογίας, ως προαπαιτούμενο του υποψήφιου επενδυτή-νέου αγρότη.
 • Μειώσαμε τη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία των υποψήφιων επενδυτών-νέων αγροτών και αποκεντρώσαμε τις διαδικασίες, μεταφέροντάς τες στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και στις αιρετές περιφέρειες από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις.
 • Πριν μερικές μέρες, ανακοινώθηκε, μέτρο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ, που θα προκηρυχθεί στις αρχές του 2018, και με το οποίο θα ενισχυθεί η παροχή γεωργικών συμβουλών προς τους αγρότες μας. Προτεραιότητα θα έχουν οι νέοι γεωργοί ως 40 ετών, οι νεοεισερχόμενοι και τα μέλη των συλλογικών επαγγελματικών σχημάτων, συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγής κλπ.

Είναι προφανές, ότι με αυτές και με άλλες παρεμβάσεις μας, ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή πολλών νέων μας στους τόπους καταγωγής τους και την ουσιαστική αποκέντρωση, η οποία θα δώσει νέο αίμα στον αγροτικό μας κόσμο και θα δημιουργήσει νέες παραγωγικές αντιλήψεις. Το σημαντικότερο, όμως, κυρίες και κύριοι, είναι ότι η κυβέρνησή μας επέτρεψε στον νέο αγρότη να έχει ξανά “όραμα”.

AGR1Το Μακεδονίας-Θράκης, όπως και η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, της οποίας το ΥΜΑΘ είναι επιβλέποντας φορέας, έχουμε ως σκοπό να βοηθήσουμε να γίνει πραγματικότητα η παραγωγή προϊόντων στα οποία η Ελλάδα εμφανίζει συγκριτικό πλεονέκτημα, με αυξημένη προστιθέμενη αξία, με έμφαση στην πιστοποίηση τους, προωθώντας και ενισχύοντας δομές δικτύωσης και ανάπτυξης συνεργατικών σχηματισμών. Βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε αξιόλογη και καινοτόμα πρόταση, και θα συνεργαστούμε με κάθε σχετικό φορέα, για να βοηθήσουμε στην αξιοποίηση και στην προώθηση της».

Ολόκληρη η ομιλία της Υφυπουργού:

«Καλωσορίζω τους ομιλητές, τους επιχειρηματίες και τους εκπροσώπους φορέων αγροτικής επιχειρηματικότητας που συμμετέχουν στο σημερινό συνέδριο. Χαιρετώ τους παλιούς, αλλά και τους νέους, που θα μας οδηγήσουν στο μέλλον.

Η σημερινή κυβέρνηση θεωρεί κεντρική ευθύνη της την ώθηση του Αγροτικού Τομέα προς το μέλλον, ένα μέλλον καλύτερο και πιο οργανωμένο. Ο εκσυγχρονισμός της παραγωγής και η εφαρμογή νέων μεθόδων και τεχνολογιών στον τόπο της παραγωγής, ήταν εξάλλου, και θα είναι πάντοτε, η καλύτερη απάντηση σε κάθε οικονομική κρίση.

Δυστυχώς, τα προηγούμενα χρόνια η οικονομική κρίση δεν επέτρεψε τους αγρότες μας να αξιοποιήσουν την επιστημονική γνώση και τις νέες τεχνολογίες που σε άλλα σημεία του κόσμου οδήγησαν σε αποτελεσματική βελτιστοποίηση της παραγωγής. Αντίθετα, είχαν να αντιμετωπίσουν την αρνητική νοοτροπία που δημιούργησε το εξαιρετικά στρεβλό μοντέλο αντιλήψεων και πολιτικών, που ζημίωσε τις προηγούμενες δεκαετίες συνολικά τη χώρα μας.

Δεν θέλω να σχολιάσω, εδώ, ότι οι υπεύθυνοι για αυτή τη νοοτροπία, προσπαθούν σήμερα να εμφανιστούν ως εκσυγχρονιστές.  Θα υπενθυμίσω απλώς ότι, όπως αποκαλύπτουν οι οικονομικοί δείκτες των προηγούμενων ετών, δείκτες που τους γνωρίζουμε καλά όλοι εμείς που προερχόμαστε από αγροτικές περιοχές, όπως και η κυρία Τομεάρχης Αγροτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, είχαμε φτάσει στο σημείο, ενώ 12% του ενεργού πληθυσμού της Ελλάδας να ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα, στο ΑΕΠ να συμμετέχει μόλις το 2,9%. Και το 80% των κοινοτικών ενισχύσεων να φτάνει σε μόλις 20% του αγροτικού πληθυσμού. Αυτά τα νούμερα αποκαλύπτουν τον οικονομικό και υπαρξιακό αποκλεισμό του μεγαλύτερου μέρους των αγροτών μας.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, προσπαθήσαμε εν μέσω τεράστιων εμποδίων, να παραδώσουμε και να εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας.

Κάναμε αρχικά τα αυτονόητα:

 • Αποφύγαμε και γλιτώσαμε για την αγροτική Ελλάδα καταλογισμούς (δηλαδή πρόστιμα)
 • «Κλείσαμε» παλιές εκκρεμότητες ενισχύσεων (ακόμα και από το 2008)
 • Και είμαστε σήμερα στο σημείο ο Έλληνας αγρότης να εισπράττει μεσοσταθμικά περίπου τα διπλάσια ποσά επιδότησης ανά στρέμμα από το μέσο Ευρωπαίο αγρότη.

Το σημαντικότερο όμως κυρίες και κύριοι, είναι ότι η νέα Κυβέρνηση επέτρεψε τον νέο αγρότη να έχει ξανά «όραμα».

Ως παράδειγμα, κυρίες και κύριοι, πριν μερικές ημέρες ανακοινώθηκε η συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα «Κοπέρνικος». Μέσα από αυτό, ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός, που κάποιοι λοιδορούσαν πριν λίγο καιρό, θα οργανώσει το συντονισμό πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, επιχειρήσεων και δημοσίου, για τον τριπλασιασμό των εκτάσεων “γεωργίας ακριβείας” εντός του 2018, που σήμερα είναι περίπου 200.000 στρέμματα. Η χρήση τέτοιων υπηρεσιών, αναμένεται ότι θα μειώσει το κόστος του Έλληνα αγρότη, εντός των επόμενων δύο ετών.

Το σημαντικότερο είναι όμως ότι θα επιτρέψει τη χρήση ενός μεγάλου πλήθους εφαρμογών και νέων μεθόδων, που θα βελτιστοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή, αφού:

 • θα επιτρέψουν την επιτήρηση των καλλιεργειών,
 • θα επιτρέπουν τη γρηγορότερη παρέμβαση όπου χρειάζεται, καθώς θα αναλύονται μέσω δορυφόρου οι κατά τόπους καλλιέργειες,
 • και θα προτείνονται άμεσα οι βέλτιστες λύσεις άρδευσης, χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.

Επίσης, οι αγρότες, με την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών στις αγροτικές περιοχές, θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ισότιμα στις νέες τεχνολογίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ηλεκτρονικού εμπορίου, τηλε-εκπαίδευσης, τηλε-ιατρικής κλπ.

Αθροιστικά στα προηγούμενα, δημιουργήσαμε υποδομές όπως η «κάρτα του αγρότη» που κινητοποιεί πόρους στην ύπαιθρο, εξασφαλίζει επιχειρήσεις, και στηρίζει αγροτικά εισοδήματα και καλλιέργειες.

Στόχος μας είναι να εξαπλώσουμε υποδομές, εφαρμογές και τεχνολογίες με ίσους όρους σε όλη την ελληνική επικράτεια. Κανένας πολίτης, είτε ζει στην μεγαλύτερη πόλη, είτε στο πιο απομακρυσμένο χωριό, δεν θα είναι αποκλεισμένος, επειδή διάλεξε να ζει μέσα από κάποιο συγκεκριμένο επάγγελμα.

Καινοτομία, όμως, χωρίς νέους ανθρώπους, κυρίες και κύριοι, όλοι μας γνωρίζουμε ότι δεν γίνεται. Και για αυτό, για να βοηθήσουμε στην ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού:

 • Απλοποιήσαμε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ύψους 4,7 δις κοινοτικής συμμετοχής, που μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή θα φτάσει στα 6 δις ευρώ, με την εισαγωγή minimum βαθμολογίας, ως προαπαιτούμενο του υποψήφιου επενδυτή-νέου αγρότη.
 • Μειώσαμε τη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία των υποψήφιων επενδυτών-νέων αγροτών και αποκεντρώσαμε τις διαδικασίες, μεταφέροντάς τες στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και στις αιρετές περιφέρειες από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις.
 • Πριν μερικές μέρες, ανακοινώθηκε, επίσης, μέτρο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ, που θα προκηρυχθεί στις αρχές του 2018, και με το οποίο θα ενισχυθεί η παροχή γεωργικών συμβουλών προς τους αγρότες μας. Προτεραιότητα θα έχουν οι νέοι γεωργοί ως 40 ετών, οι νεοεισερχόμενοι, και τα μέλη των συλλογικών επαγγελματικών σχημάτων (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγής κλπ).

Είναι προφανές, ότι με αυτές και με άλλες παρεμβάσεις μας, ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή πολλών νέων μας, στους τόπους καταγωγής τους, και την ουσιαστική αποκέντρωση, η οποία θα δώσει νέο αίμα στον αγροτικό μας κόσμο και θα δημιουργήσει νέες παραγωγικές αντιλήψεις.

Χαίρομαι επίσης που το μεγαλύτερο μέρος του συνεδρίου σας είναι αφιερωμένο και θα ασχοληθεί με «όρους μέλλοντος» με τη γεωργία μας: με την καινοτομία και την ευφυή γεωργία. Απαραίτητες πλέον επιλογές διαδρομής για την αύξηση της παραγωγικότητας, χρησιμοποιώντας λιγότερους πόρους, προστατεύοντας και το περιβάλλον μας.

Αντιλαμβάνομαι ότι έχω μονοπωλήσει το χρόνο σας, αλλά πιστεύω ότι είναι μια καλή ευκαιρία όλα αυτά να ακουστούν, γιατί τα ΜΜΕ δεν τα προωθούν όσο πρέπει.

Θα μου επιτρέψετε, πριν κλείσω, να αναφέρω ότι, προσωπικά, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα το Μακεδονίας-Θράκης, κάλεσα σε στενότερη συνεργασία των ακαδημαϊκών φορέων και του επαγγελματικού και επιχειρηματικού κόσμου. Και έχω φέρει σε επαφή πολλά στελέχη αυτών των δύο διαφορετικών κόσμων, που ωφελήθηκαν από τη συνεργασία.

Το Μακεδονίας-Θράκης, όπως και η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, της οποίας το ΥΜΑΘ είναι επιβλέποντας φορέας, έχουμε ως σκοπό να βοηθήσουμε να γίνει πραγματικότητα η παραγωγή προϊόντων στα όποια η Ελλάδα εμφανίζει συγκριτικό πλεονέκτημα, με αυξημένη προστιθέμενη αξία, με έμφαση στην πιστοποίηση τους, προωθώντας και ενισχύοντας δομές δικτύωσης και ανάπτυξης συνεργατικών σχηματισμών.

Το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης βρίσκεται δίπλα σε κάθε αξιόλογη και καινοτόμα πρόταση, και θα συνεργαστεί με κάθε σχετικό φορέα, για να βοηθήσει στην αξιολόγηση και στην προώθηση της. Σας διαβεβαιώνω ότι οι προτάσεις και τα έργα που θα παρουσιαστούν στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο, θα αντιμετωπιστούν με τη δέουσα προσοχή από εμάς και τους υπόλοιπους φορείς. Σας καλώ λοιπόν να μας τα κοινοποιήσετε, το συντομότερο δυνατόν.

Εύχομαι το συνέδριο να αποτελέσει τόπο γόνιμων επαφών και ανταλλαγών, και την αρχή μια διευρυμένης συνεργασίας φορέων και επιχειρηματιών, για τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής μας παραγωγής. Δεν έχουμε εξάλλου άλλη ευκαιρία, παρά να προχωρήσουμε θαρραλέα, αγκαλιάζοντας την Έρευνα και την Καινοτομία.

Εύχομαι σε όλους τους παρευρισκόμενους, να έχουν μια καλή διαμονή στην πόλη μας, και όλα τα οράματά τους, με τα συνακόλουθα θετικά αποτελέσματα, να γίνουν σύντομα πράξη».