Σε πολιτικό του κείμενο, εξ αφορμής και της δεύτερης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Θράκη (βλ. εδώ, εδώ και εδώ), ο υποψήφιος Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης (Τάκης) Χαρίτου, καταθέτει έναν “οδικό χάρτη” ανάκαμψης της περιοχής, βάσει των ήδη εφαρμοζόμενων κεντρικών κυβερνητικών πολιτικών, που όπως εκτιμά έχουν φέρει πιο κοντά για πρώτη φορά την έξοδο από την πολύχρονη κρίση, και με γνώμονα όπως χαρακτηριστικά τονίζει, “να προχωρήσει ο τόπος και όλη η κοινωνία μας ΜΠΡΟΣΤΑ”.

Το κείμενο του κ. Χαρίτου:

“Σε μια εποχή αυξανόμενης αβεβαιότητας και αστάθειας, που οι εστίες έντασης πληθαίνουν και πολλές είναι κοντά μας, η ανάγκη να βγει η χώρα μας το ταχύτερο δυνατόν από την καταιγίδα της οικονομικής κρίσης που βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια, με την κοινωνία όρθια, είναι επείγουσα όσο ποτέ για να μη βρεθούμε προ απρόβλεπτων εξελίξεων.

ΧΑΡΙΤΟΥ 4Είναι εύκολο; Προφανώς και όχι! Υπάρχει ακόμη δρόμος και μάλιστα ανηφορικός. Όμως για πρώτη φορά φαίνεται πιο καθαρά η έξοδος από την πολύχρονη κρίση. Υπάρχουν πραγματικοί δείκτες που δείχνουν σταθεροποίηση της οικονομίας, σπάσιμο του φαύλου κύκλου της ύφεσης, στοιχεία δυναμικής ανάκαμψης της οικονομίας, μια πραγματικότητα που διαψεύδει την ασταμάτητη καταστροφολογία.

Κυρίως όμως υπάρχει σχέδιο, ταυτόχρονα με την εφαρμογή μιας δύσκολης συμφωνίας, να υλοποιούνται μέτρα οικονομικής στήριξης των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.

Αναμφίβολα η βελτίωση ορισμένων οικονομικών μεγεθών, οι αλλαγές που έχουν επιτευχθεί, δεν είναι ούτε επαρκείς ούτε βιώσιμες, διότι έγιναν με βαρύ κοινωνικό κόστος. Μπορούν όμως να καταστούν διατηρήσιμες και να αποβούν σε όφελος της κοινωνίας, αρκεί να ενταχθούν σε ένα σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας, σε μια νέα παραγωγική βάση.

Η ολοκλήρωση της Β’ αξιολόγησης δεν είναι μακρυά. Το ίδιο και η πορεία της χώρας στην κανονικότητα. Να σκεφτούμε αν είμαστε και πόσο έτοιμοι ως περιοχή για μια πορεία δυναμικής επανεκκίνησης. Οι πυκνές επισκέψεις του πρωθυπουργού στη Θράκη, έθεσαν πάνω στο τραπέζι της συζήτησης και την αναζήτηση λύσεων σε ζωτικά ζητήματα για το μέλλον της περιοχής. Δεν αναφέρομαι μόνο στα ενεργειακά και τη δυνατότητα πρόσβασης της πόλης Κομοτηνής στο φυσικό αέριο. Ή στις συνδυασμένες μεταφορές, που αποτελούν μόνο ένα μέρος της αναπτυξιακής μας ταυτότητας.

ΧΑΡΙΤΟΥΣτο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε η αναζήτηση βιώσιμων λύσεων για σχολάζουσες βιομηχανικές μονάδες όπως η ΕΝΚΛΩ, η ΣΕΛΜΑΝ, κ.ά.,που μπορούν να στηρίξουν την απασχόληση. Αναφέρομαι στην αξιοποίηση ισχυρών χρηματοδοτικών εργαλείων όπως του ΕΣΠΑ, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) που ένα σημαντικό μέρος τους κατευθύνεται στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα. Ενός ενισχυμένου τοπικού LEADER που μπορεί να συμβάλει στην ανάδειξη της παραγωγικής ταυτότητας του τόπου. Ενώ σημαντικά προγράμματα ήδη ξεκινούν, όπως για τους νέους αγρότες, τα σχέδια βελτίωσης στον αγροτικό τομέα κ.ά., με ιδιαίτερα αυξημένους πόρους, που για πρώτη φορά θα διαχειριστεί η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
Αναφέρομαι ακόμη στην ανάγκη ολοκλήρωσης των υποδομών στην παραλιακή ζώνη, ήδη προχωράει ο βιολογικός του Φαναρίου, υποδομές που είναι αναγκαία συνθήκη για να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον και κατ’ επέκταση τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή. Αναφέρομαι στο σταμάτημα της κατάρρευσης και την ανάκαμψη του Νοσοκομείου Κομοτηνής λόγω της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής στον χώρο της υγείας, ενώ η δυνατότητα ανέγερσης του νέου νοσοκομείου είναι σήμερα πιο ρεαλιστική από κάθε άλλη φορά. Στην ουσιαστική στήριξη του ΔΠΘ για την ολοκλήρωση των  ανολοκλήρωτων κτιριακών υποδομών.

Υπάρχουν  και αλλά σημαντικά θέματα για την περιοχή; Ασφαλώς!

Σ’ αυτή τη συζήτηση όμως, και στην αναζήτησή λύσεων, οφείλουμε να συνεισφέρουμε όλοι με μοναδικό γνώμονα να προχωρήσει, μέσα από τις  σημερινές δυσκολίες, ο τόπος και όλη η κοινωνία ΜΠΡΟΣΤΑ”.