«Οι μικρομεσαίοι αγρότες, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, που για σαράντα μερόνυχτα είμαστε στα μπλόκα παλεύοντας ενάντια στα εξοντωτικά μέτρα και σχέδια της κυβέρνησης και της Ε.Ε., συνεχίζουμε τον αγώνα αφού ο πυρήνας της κυβερνητικής πολιτικής που μας έβγαλε στα μπλόκα και στους δρόμους παραμένει ο ίδιος. Είναι αγώνας για την  επιβίωσή μας.

Το πλαίσιο διεκδικήσεων που προβάλλουμε εκφράζει τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών στη χώρα μας. Είναι αιτήματα άμεσα και ζωτικής σημασίας, η ικανοποίηση των οποίων μπορεί να δώσει μια ανάσα ζωής στους μικρομεσαίους αγρότες, που εξαιτίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής της Ε.Ε. και της κυβέρνησης, βλέπουμε το εισόδημά μας να συρρικνώνεται και απειλούμαστε με ολοκληρωτική χρεοκοπία και μαζικό ξεκλήρισμα. Δεν έχουν σχέση αυτά τα αιτήματα με τις επιδιώξεις των μεγαλοαγροτών, των μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων, των μεγαλεμπόρων, των μονοπωλιακών ομίλων, που θέλουν να φύγουν από τη μέση οι μικρομεσαίοι αγρότες για να περάσει ολοκληρωτικά στα χέρια τους η γη, η παραγωγή, η εμπορία των αγροτικών προϊόντων, για να αυξήσουν κι άλλο τα κέρδη τους.

Αυτές οι επιδιώξεις εκφράστηκαν σε μεγάλο βαθμό μέσα από το πλαίσιο αιτημάτων  που πρόβαλλαν άλλες δυνάμεις – πανελλαδικά και τοπικά κλαδικά “αγροτοσυνδικαλιστά σχήματα” – που δραστηριοποιούνται μέσα σε άλλα μπλόκα, όπως για παράδειγμα το αίτημα της θέσπισης του «κατά κύριο επάγγελμα αγρότη», διαχωρισμός που αποτελεί ένα από τα εργαλεία ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Είναι φανερό ότι και σε τούτη την αγροτική κινητοποίηση, όπως στις προηγούμενες των τελευταίων ετών, λειτούργησαν οι δύο γραμμές που υπάρχουν και δρουν μέσα στο αγροτικό κίνημα, εκφράζοντας κι εκπροσωπώντας τη διαστρωμάτωση και τα διαφορετικά συμφέροντα που υπάρχουν  μέσα στην αγροτιά.

Το πλαίσιο των αιτημάτων που συναποφασίσαμε στην πανελλαδική σύσκεψη των 68 μπλόκων στις 7 Φλεβάρη, θέσαμε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητώντας συγκεκριμένη απάντηση για κάθε αίτημα.  Με τη δική μας επιμονή κι αποφασιστικότητα, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στη συνάντηση.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για:

– Ατομικό αφορολόγητο 9.500 ευρώ, ενώ δεν θα φορολογούνται η συνδεδεμένη και εξισωτική ενίσχυση, καθώς και οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ (να σημειώσουμε ότι πριν ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις και στηθούν τα μπλόκα, από την κυβέρνηση δεν γινόταν κουβέντα για αφορολόγητο όριο). Εξακολουθεί να παραμένει αδιευκρίνιστος ο τρόπος εφαρμογής του «κατά κύριο επάγγελμα αγρότης», που αποτελεί ένα από τα εργαλεία ξεκληρίσματός μας.

– Προσπάθεια να μη γίνουν κατασχέσεις κατοικιών και χωραφιών αγροτών για τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια».

– Παρέμβαση στη Βουλή για να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία».

– Απέρριψε τα αιτήματά μας για το κόστος παραγωγής (αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής αγροτικού ρεύματος, κατάργηση ΦΠΑ), και αναφέρθηκε στην κάρτα του αγρότη. Αντιπροτείναμε μηδενικό επιτόκιο αφού τα δάνεια είναι εξασφαλισμένα, και δήλωσε ότι θα επιδιώξει να ελαχιστοποιηθεί το επιτόκιο που σήμερα είναι στο 6,95%.

Η κυβέρνηση κάτω από τις κινητοποιήσεις μας, της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, δεν έχει φέρει ακόμη στη Βουλή το ασφαλιστικό σχέδιο – λαιμητόμο, όπως είχε δεσμευτεί στους συνεταίρους. Επιμένει όμως στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών όπως έχει δεσμευτεί επικαλούμενη τα τεράστια ελλείμματα για τα οποία δεν ευθύνεται ο λαός για την κρίση που είναι δικό τους δημιούργημα, κυβερνήσεων και επιχειρηματικών ομίλων,  ως συνέπεια της κερδοσκοπικής λειτουργίας της οικονομίας.

Οι όποιες υποσχέσεις για βελτίωση δεν αλλάζουν την ουσία, που είναι η ληστεία του εισοδήματος του φτωχού αγρότη. Η κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι όποτε και να έρθουν αυτά τα σχέδια στη Βουλή, θα επιδιώξουμε μαζί με τους δικούς μας συμμάχους, τους εργατοϋπάλληλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, να μην ψηφιστούν. Με την αύξηση του χρόνου μεταβατικότητας, στοχεύει στο να κερδίσει χρόνο και να καλλιεργεί τον κοινωνικό αυτοματισμό απέναντί μας, να διασπάσει τον κοινό αγώνα για απόσυρση του σχεδίου  λαιμητόμου. Δεν έχουμε την αυταπάτη ότι με μια κινητοποίηση – όσο  μαζική και δυναμική κι αν είναι κι όσες μέρες κι αν διαρκέσει – θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. που μας ξεκληρίζει. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ακολουθώντας το “ντορό” των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζει με συνέπεια την ΚΑΠ της Ε.Ε. και δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «η παραγωγή είναι ίσως η μοναδική δυνατότητα να αυξήσουμε τον εθνικό μας πλούτο». Το ζήτημα είναι σε αυτήν την παραγωγή να υπάρχουμε μέχρι τότε κι εμείς. Γιατί απέναντί μας έχουμε τον ανελέητο ανταγωνισμό για την εξασφάλιση κέρδους που βιώνουμε από τους προμηθευτές μέσων και εφοδίων, τους εμπόρους, τις εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, τους εξαγωγείς, μεταποιητές, διακινητές των προϊόντων μας, και τα αιτήματά μας είναι ανάσες επιβίωσης. Ο οργανωμένος αγώνας που δίνουμε όλες αυτές τις μέρες, το πλαίσιο αιτημάτων που καθορίσαμε, η ενότητα και ο πανελλαδικός συντονισμός στον αγώνα που πετύχαμε τα 69 μπλόκα από όλη τη χώρα, αποτελούν παρακαταθήκη για τα αιτήματά μας αλλά και για τη συνέχεια του ίδιου του κινήματος. Δεν είναι αγώνας μια κι έξω, ούτε συγκυριακός, αλλά  μακρύς και δύσκολος. Ταυτόχρονα είναι ανάγκη να εντείνουμε τις προσπάθειες για το δυνάμωμα του οργανωμένου κινήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, με τη μαζικοποίηση και την ενίσχυση των αγροτικών συλλόγων και ομοσπονδιών που υπάρχουν, και τη δημιουργία νέων που στην πράξη αποδείχτηκε ότι είναι το μοναδικό εργαλείο για οργανωμένη και αποτελεσματική αγωνιστική  διεκδίκηση. Η πείρα από τούτη τη μεγάλη κινητοποίηση μάς έδειξε ακόμη ότι η κοινή αγωνιστική δράση της μικρομεσαίας αγροτιάς με τους εργατοϋπαλλήλους, τους αυτοαπασχολούμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, δίνει στον αγώνα πολλαπλάσια δύναμη και προοπτική. Το οργανωμένο κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς θα συνεχίσει να παλεύει ενάντια σ’ αυτή την πολιτική.  Με τα μπλόκα και με όσες άλλες μορφές πάλης θα είναι κάθε φορά οι κατάλληλες. Δεν έχουμε, άλλωστε άλλη επιλογή.

Αν δεν παλέψουμε θα χαθούμε. Παραμένουμε σε  αγωνιστική επιφυλακή και ετοιμότητα για τη συνέχιση του αγώνα ανάλογα με το τι θα προβλέπουν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, απαιτώντας να γίνουν πράξη οι κυβερνητικές δεσμεύσεις. Πολύ περισσότερο που οι κυβερνητικές υποσχέσεις μπορεί να είναι υπό την αίρεση των δανειστών.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ – ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ».