Για ένατη συνεχόμενη χρονιά η Κίνηση Δημοτών Έδεσσας “Ίων Δραγούμης” φιλοξένησε στην Ελλάδα σαράντα μέλη και φίλους του Συλλόγου Φιλίας και Συνεργασίας “Δουρίοπες” ο οποίος εδρεύει στην πόλη του Περλεπέ της πΓΔΜ (Prilep FYROM) και του οποίου από τις βασικές δραστηριότητες του είναι η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε παιδιά και ενήλικες με ελληνική ή μη καταγωγή.

Ο σύλλογός “Ίων Δραγούμης” στηρίζει τον σύλλογο “Δουρίοπες” με βιβλία και γραφική ύλη, ενώ τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί για μία ημέρα κάθε φορά, μαθητές, συνοδούς και δασκάλους του παραπάνω συλλόγου και τους ξεναγεί στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας.

Το 2010, το 2013 και το 2016, τους ξενάγησε στο μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας, το 2011, το 2014 και το 2017 στους αντίστοιχους χώρους της Βεργίνας, και το 2012 και το 2015 στο Δίον.

Οι επισκέψεις τα τελευταία έξι χρόνια πραγματοποιούνται με την  οικονομική στήριξη της Συντονίστριας των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, Νίνας Γκατζούλη, και του πρώην Αντιπροέδρου της Ανωτάτης Αρχής του Διεθνούς Ιδρύματος «Μεγάλου Αλεξάνδρου», Παναγιώτη Μπαλτατζή.

Φέτος η φιλοξενία ξεκίνησε με επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου όπου οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους δρόμους και στα ιερά των αρχαίων Μακεδόνων – μια πρωτόγνωρη εμπειρία που τους εντυπωσίασε. Η ξενάγηση συνεχίστηκε στο αρχαιολογικό μουσείο του Δίου όπου ήχησαν χαρακτηριστικά επιφωνήματα έκπληξης όλων όταν μπαίνοντας στην κεντρική αίθουσα του αντίκρισαν την πληθώρα των αυθεντικών αγαλμάτων. Η ξεναγός – την οποία ο Σύλλογος “Ίων Δραγούμης” ευχαριστεί για την προσφορά της – φρόντισε να γίνει κατανοητή η σημασία του κάθε εκθέματος και απάντησε αναλυτικά στις πολλές ερωτήσεις τους.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, οτι οι φιλοξενούμενοι, όπως οι ίδιοι ανέφεραν, δεν είχαν ποτέ πριν επισκεφθεί ελληνικό μουσείο…

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με επίσκεψη αναψυχής στην παραλία της Κατερίνης.

Ικανοποιημένοι οι φιλοξενούμενοι από την άψογη οργάνωση και φιλοξενία, ευχαρίστησαν τους χορηγούς της δράσης και τον υπεύθυνο οργάνωσης της επίσκεψης, Δ. Γιουματζίδη, γραμματέα της Κίνησης Δημοτών Έδεσσας “Ίων Δραγούμης”, δίνοντας ραντεβού για του χρόνου.