ΣΚΑΚΙΤο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Kasparov, για την εκμάθηση σκακιού σε  δημοτικά  σχολεία της Αλεξανδρούπολης, θα εφαρμόσει το σκακιστικό τμήμα του Εθνικού Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με το Kasparov Chess Foundation Europe, και με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Το πρόγραμμα ξεκίνησε  πιλοτικά την περσινή σχολική περίοδο σε δημοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης, και στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία.

Το να μπει το σκάκι στα σχολεία, είναι ένα παλαιό αίτημα των φίλων του κορυφαίου πνευματικού αθλήματος που προωθείται με τον καιρό.

Μια πρώτη εισαγωγή του σκακιού στο κανονικό σχολικό πρόγραμμα, έγινε μέσω της «ευέλικτης ζώνης», ενώ αρκετές είναι οι περιπτώσεις που το σκάκι έχει διδαχθεί στην πρωινή ζώνη και σε ολοήμερα σχολεία. Χιλιάδες, δε, είναι οι πρωτοβουλίες των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, που στα πολύ σημαντικά προγράμματά τους έχουν εντάξει και το σκάκι.

Σημαντικό βήμα έγινε με το πρόγραμμα «Σκάκι στα σχολεία» που υλοποιήθηκε την περασμένη σχολική χρονιά από την Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το ίδρυμα του αζέρικης καταγωγής, Ρώσου, πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή Γκάρι Κασπάροφ, και με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Συνολικά λειτούργησαν 24 τμήματα σε είκοσι δημόσια σχολεία της Θεσσαλονίκης, στα οποία έγιναν δωρεάν μαθήματα σκακιού σε περίπου πεντακόσια παιδιά Α’ και Β’ Δημοτικού. Το πρόγραμμα έγινε ανάλογα με το σχολείο, είτε στο πλαίσιο του σχολικού ωραρίου είτε μετά το τέλος του σχολικού προγράμματος. Συμμετείχαν παιδιά.

ΣΚΑΚΙ 2Βιβλίο για τα μυστικά του σκακιού

Η σειρά των μαθημάτων βασίζεται στο δίτομο βιβλίο για παιδιά «Ο Ζατρίκης στο Σκακιστικό Δάσος», στο βιβλίο των ασκήσεων που το συνοδεύει, και στο βιβλίο του δασκάλου που προορίζεται για τη διδασκαλία αρχάριων σκακιστών στο εισαγωγικό επίπεδο των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τα βιβλία έχουν γράψει οι Ρώσοι Vladimir Barsky (διεθνής μετρ) και Sergey Abramov, και τη μετάφραση στα ελληνικά έχει κάνει ο γνωστός μετρ και έφορος σχολικού σκακιού της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, Τάκης Δρεπανιώτης. Υπεύθυνος της ελληνικής έκδοσης είναι ο Γιάννης Αντωνιάδης, μέλος της διοίκησης της ΕΣΟ και ψυχή του προγράμματος στη χώρα μας, ενώ την επιμέλεια των βιβλίων έκανε ο γκραν μετρ της Εθνικής μας ομάδας στο σκάκι Δημήτρης Μαστροβασίλης.

Μέσα από τις περιπέτειες του Ζατρίκη, ενός μικρού ξωτικού που ζει στο Σκακιστικό Δάσος, οι μικροί μαθητές μυούνται στα μυστικά του σκακιού.

ΕΘΝΙΚΟΣΟ πρώτος τόμος περιέχει τη στοιχειώδη ύλη και επιτρέπει με ελκυστικό και παιγνιώδη τρόπο στον μαθητή να κάνει κτήμα του το πώς κινούνται τα κομμάτια και τα πιόνια, ποια είναι η απόλυτη και η σχετική αξία τους, αλλά και να αποκτήσει μία αίσθηση για τα χαρακτηριστικά τους στις μάχες μεταξύ τους.

Ο δεύτερος τόμος ασχολείται με την κατανόηση των θεμελιωδών στοιχείων της σκακιστικής παρτίδας, όπως είναι το σαχ, το ματ και το πατ, και εξηγεί τους βασικούς τακτικούς μηχανισμούς και τις αρχές του παιχνιδιού στο άνοιγμα.

Οι δύο τόμοι περιέχουν περί τις 1.000 ασκήσεις διαφόρων βαθμών δυσκολίας.

Η απλή και κατανοητή γλώσσα που χρησιμοποιείται επιτρέπει τη χρήση του όχι μόνο στην Α’ Τάξη του Δημοτικού, αλλά και από τα μεγάλα παιδιά του νηπιαγωγείου, καθώς και για ατομικά μαθήματα που κάνουν σε παιδιά γονείς ή δάσκαλοι.

Στόχος είναι να επεκταθεί το πρόγραμμα σε εκατό τουλάχιστον σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

πηγή: Έθνος / Χρήστος Πιλάλης

επιμέλεια: inkomotini.gr