Μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Πομάκων Γλαύκης ενόψει της γιορτής του Ραμαζάν Μπαϊράμ, η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, επισκέφθηκε χωριά του Δήμου Μύκης στον νομό Ξάνθης.

ΚΠ 5Η Υφυπουργός συνάντησε τον σοφολογιότατο Μουφτή Ξάνθης κ. Μεχμέτ Εμίν Σινικόγλου, με τον οποίο συμφώνησαν μεταξύ των άλλων, ότι οι θρησκευτικοί φανατισμοί οδηγούν σε ακραίες πράξεις κατά της Ανθρωπότητας.

Στη συνέχεια η Υφυπουργός επισκέφθηκε το χωριό Γλαύκη του Δήμου Μύκης, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του τοπικού Συλλόγου Πομάκων, κ. Κεμάλ Φαρζλή, και παρέδωσε βιβλία με θέματα ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού. Στη Μύκη επίσης η Υφυπουργός παραβρέθηκε στον Εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής, παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος, προς τιμήν των απόστρατων αστυνομικών της περιοχής, που με τη σειρά τους τίμησαν την Υφυπουργό. Με το πέρας του Εσπερινού, η κ. Κόλλια-Τσαρουχά, παραβρέθηκε σε γιορτή των παιδιών της Μύκης, επισκέφτηκε την Παιδική Βιβλιοθήκη και χαιρέτησε και ευχήθηκε Χρόνια Πολλά στους κατοίκους.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το χωριό Μάνταινα, όπου την υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη θερμότητα γυναίκες με παραδοσιακές φορεσιές των Πομάκων και της πρόσφεραν τοπικά εδέσματα. Συζήτησε με τους κατοίκους για τα ιδιαίτερα θέματα της περιοχής, για τα προβλήματα του τοπικού οδικού δικτύου και τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ειδική μνεία έγινε στα θέματα πολιτισμού και εκδηλώσεων, ειδικά από τη νεολαία, που αναζητά περισσότερες ευκαιρίες διασύνδεσης με την υπόλοιπη Ελλάδα. Η Υφυπουργός τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω επαφές και κοινή δράση με τους κατοίκους της περιοχής.

Μετά το τέλος της επίσκεψής της, η Υφυπουργός δήλωσε: «Η Θράκη είναι ένας ευλογημένος τόπος στον οποίο δύο θρησκείες συνυπάρχουν ειρηνικά και εποικοδομητικά, με αλληλοσεβασμό και με αγάπη για την πατρίδα, και έτσι θα συνεχίσουμε, ενωμένοι σαν μια γροθιά. Από την όμορφη Γλαύκη, εύχομαι σε όλους τους Έλληνες  Μουσουλμάνους της Θράκης τα Χρόνια μου Πολλά, Υγεία, Αγάπη και Ευημερία στις οικογένειες τους. Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και ολόκληρη η Κυβέρνηση, σας ακούμε προσεκτικά, χωρίς να ξεχωρίζουμε κανέναν, και είμαστε δίπλα σας».