Για την ανάγκη προστασίας του ελληνικού τουρισμού από την αναπαραγωγή κλίματος έντασης και ανησυχίας σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, κάλεσε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά τα ελληνικά media, μέσα από συνέντευξή της στην εφημερίδα Real News.

«Το 2018 προδιαγράφεται μια εκπληκτική χρονιά για όλη τη χώρα, παρ’ όλο που οι γειτονικοί προορισμοί ανακάμπτουν τουριστικά. Οι συνεργάτες μας στο εξωτερικό με τους οποίους έχουμε χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης και ισχυρές στρατηγικές συνεργασίες, συγκαταλέγουν την Ελλάδα παγκοσμίως στις κορυφαίες επιλογές προορισμού της χρονιάς. Οι τουρίστες από όλο τον κόσμο απολαμβάνουν ήδη νωρίτερα από ποτέ άλλοτε τις διακοπές τους στη χώρα μας», τόνισε με έμφαση η κ. Κουντουρά, και πρόσθεσε: «Είμαστε σε ετοιμότητα και ειδικά σε αυτή την περίοδο ισχυρής ανάπτυξης του τουρισμού, καλούμαστε με υπευθυνότητα όλοι μαζί να να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια και να αποφεύγεται η αδικαιολόγητη αναπαραγωγή κλίματος έντασης και ανησυχίας που εμπλέκει τον τουρισμό, όπου δεν υπάρχει λόγος. Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση».

Η κ. Κουντουρά αναφέρθηκε στον στόχο της χρόνιας που είναι η επίτευξη τουρισμού 365 ημέρες τον χρόνο. Το 2018 σύμφωνα με τη υπουργό, εξελίσσεται εξαιρετικά. Οι αφίξεις και οι κρατήσεις καταγράφουν διψήφια αύξηση μετά από τρεις χρονιές-ρεκόρ. «Το 2017 φέραμε περισσότερους από 30 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες με την κρουαζιέρα, και αυξήσαμε τα αμιγώς τουριστικά έσοδα κατά 10%. Για το 2018 υπολογίζουμε νέα αύξηση 10% στις διεθνείς αφίξεις και περισσότερες από 3 εκατομμύρια επιπλέον προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό», υπογράμμισε.

Η κ. Κουντουρά επισήμανε την έμπρακτη εμπιστοσύνη που δείχνουν κορυφαίοι διεθνείς τουριστικοί όμιλοι στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του τουρισμού, με τη δρομολόγηση σημαντικών επενδύσεων στον ξενοδοχειακό τομέα τα επόμενα χρόνια. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, από τον Νοέμβριο του 2016 όταν και ανέλαβε καθήκοντα,  περισσότερες από 25.000 νέες κλίνες προστέθηκαν σε πολυτελείς μονάδες 4 και 5 αστέρων άνω των 300 κλινών, και σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε μεγάλες ξενοδοχειακές επενδύσεις “τρέχουν” ήδη μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου.

Τέλος η υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση των φορολογικών επιβαρύνσεων στον τουρισμό όταν οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.