– Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Κομοτηνής, έχει δεχτεί μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, 24 αιτήματα ατόμων που έχουν υποστεί κάποια μορφή βίας.

Στο μήνυμά του ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας (8 Μαρτίου), ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Πολιτικών του Δήμου Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, αναφέρει:

«Ημέρα της Γυναίκας. Αγάπη, Δύναμη, Ελπίδα. Κι όμως, υπάρχουν ακόμα γυναίκες που απέχουν από λέξεις όπως ισότητα και δικαιώματα.

Βία σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική, στο σπίτι και στην εργασία, διακρίσεις και άνιση μεταχείριση, αγγίζουν γυναίκες κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης, Ελληνίδες και μετανάστριες, οι οποίες φοβούνται, υπομένουν και ελπίζουν, τις περισσότερες φορές σιωπηρά.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, μία στις τρεις γυναίκες, κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.

Επιπλέον, μία στις πέντε γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού, ενώ 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, και 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.

kadriaΑναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της υποστήριξης των γυναικών θυμάτων βίας, ο Δήμος Κομοτηνής, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, υλοποιεί το Πρόγραμμα Λειτουργίας Ξενώνα Φιλοξενίας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών σε όλες τις μορφές της. Στον Ξενώνα φιλοξενούνται γυναίκες θύματα έμφυλης βίας μαζί με τα παιδιά τους, παρέχοντάς τους ασφαλή διαμονή και ψυχοκοινωνική στήριξη, ώστε να αντιμετωπίσουν τόσο τα προβλήματα που προκύπτουν από την εν λόγω συνθήκη, όσο και τις τραυματικές τους εμπειρίες, με στόχο την ενδυνάμωση και επανένταξή τους στην κοινωνία.

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Κομοτηνής, έχει δεχτεί μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, 24 αιτήματα ατόμων που έχουν υποστεί κάποια μορφή βίας.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας καθώς και η διεύθυνση του Ξενώνα είναι απόρρητα, επομένως μπορεί κανείς να απευθυνθεί είτε στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Κομοτηνής (25310-82063), είτε στο Συμβουλευτικό Κέντρο Κομοτηνής της Γ.Γ.Ι.Φ (25310-33290), είτε στην Πανελλήνια Γραμμή SOS 15900».

Ιωάννης Γκαράνης, Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Πολιτικών Δήμου Κομοτηνής