ΑΣΤΥΤη λήψη αυξημένων μέτρων αστυνόμευσης και επιτήρησης, με στόχο την ασφάλεια των σχολικών συγκροτημάτων και την προστασία της μαθητικής κοινότητας, αποφάσισε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Σε όλες τις αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες της χώρας, έχουν δοθεί εντολές και οδηγίες, με σκοπό:

– την πρόληψη και αποτροπή κάθε έκνομης ενέργειας, μέσω συνεχών και ουσιαστικών επιτηρήσεων των σχολικών συγκροτημάτων ή μεμονωμένων σχολείων, από πεζές και εποχούμενες περιπολίες Τάξης, Άμεσης Δράσης και Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.), όλο το 24ωρο, και κυρίως κατά τις νυκτερινές ώρες καθώς και τις ημέρες που δεν λειτουργούν.

– τη διενέργεια συστηματικών αστυνομικών ελέγχων και προσαγωγών ύποπτων ατόμων και οχημάτων, σε σημεία και περιοχές πλησίον σχολικών συγκροτημάτων.

– την ασφάλεια και προστασία των μαθητών, με την επιτήρηση πλατειών, αθλητικών εγκαταστάσεων, πάρκων, και λοιπών χώρων όπου αυτοί κινούνται, καθώς και με προληπτικούς ελέγχους ύποπτων ατόμων.

– την προστασία της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών, μέσω εντατικών ελέγχων στα κυλικεία των σχολείων και αυστηρής εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας, με έμφαση στις παραβάσεις που σχετίζονται με τη νομιμότητα λειτουργίας τους, την πώληση των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία ειδών, την ύπαρξη βιβλιαρίων υγείας, κ.λπ.

– τη διενέργεια ελέγχων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν πλησίον ή πέριξ των σχολείων (καφετέριες, μπαρ, αναψυκτήρια, internet cafe, κ.ά.), καθώς επίσης σε καντίνες ή πλανόδιους μικροπωλητές που βρίσκονται ή δραστηριοποιούνται κοντά σε αυτά.

– τη διενέργεια ανάλογων ελέγχων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν σε τόπους προορισμού σχολικών εκδρομών, δίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη βεβαίωση παραβάσεων που αφορούν την είσοδο και παραμονή σε αυτά, καθώς επίσης και την κατανάλωση αλκοόλ από τους μαθητές.

– την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών προς τους μαθητές και εξασφάλιση συνθηκών ασφαλούς διαμονής τους, μέσω αυστηρών ελέγχων των τουριστικών καταλυμάτων και λοιπών επιχειρήσεων στους ανωτέρω προορισμούς.