Σε τοποθέτησή της η Λαϊκή Ενότητα για τη συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών για τους πλειστηριασμούς και τα κόκκινα δάνεια, αναφέρει:

«Η “επίπονη διαπραγμάτευση” έκανε πάλι το θαύμα της: Η προστασία της πρώτης κατοικίας θα περιοριστεί σε όσους έχουν ατομικό εισόδημα 8.180 ευρώ (που κλιμακώνεται ως τα 20.639 ευρώ για τετραμελή οικογένεια), και ακίνητα αντικειμενικής αξίας μέχρι 170.000 ευρώ. Η ρύθμιση αυτή αφορά μόλις το 25% των δανειοληπτών, ενώ για τους υπόλοιπους η προστασία θα εξαρτάται από την ικανότητα τους να αποπληρώνουν την καθορισθείσα δόση δανείου. Καμία προστασία δεν θα υπάρχει για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 13.906 ευρώ (ατομικό) ή άνω των 35.086 ευρώ (για τετραμελή οικογένεια), ή ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 230.000 ευρώ!

Ταυτόχρονα, τον Δεκέμβριο, αναμένεται νομοσχέδιο για την εκχώρηση των κόκκινων δανείων σε κερδοσκοπικά funds.

Χειρότερα από την Κύπρο, όπου τα εισοδηματικά όρια καθορίστηκαν σε ποσά που κυμαίνονται από 13.000 ευρώ για τον άγαμο, μέχρι 26.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια, ενώ και η αξία των ακινήτων κλιμακώνεται ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας μέχρι και τα 220.000 ευρώ.

Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι ακόμα και αυτή η διαπραγμάτευση, δεν αφορούσε παρά μόνο το τελευταίο κομμάτι του παζλ. Ήδη έχει ξηλωθεί το προστατευτικό πλαίσιο ενάντια στους πλειστηριασμούς με τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών, την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ενώ αναμένεται και η επί τα χείρω τροποποίηση του νόμου Κατσέλη.

Η ΛΑ.Ε. για μια ακόμα φορά επισημαίνει ότι για τη χιονοστιβάδα των κόκκινων δανείων δεν ευθύνονται οι λαϊκές οικογένειες που πήραν στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια, ούτε οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και μικροεπιχειρηματίες που έλαβαν επιχειρηματικά δάνεια. Ευθύνεται από τη μια μεριά η τοκογλυφική πολιτική των τραπεζών με τις τεράστιες ψαλίδες μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και επιτοκίων χορηγήσεων (ιδίως για τα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες), τις παράνομες ρήτρες με τις οποίες φόρτωναν έξοδα στον δανειολήπτη, την πολιτική προώθησης επισφαλών προϊόντων (όπως τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο), και από την άλλη, η πολιτική των μνημονίων που στραγγάλισε με την ύφεση κάθε δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων

Η Λαϊκή Ενότητα θα αγωνιστεί, για:

  • Κατάργηση των μνημονιακών νομοθετικών ρυθμίσεων που διευκολύνουν το ξεπούλημα της λαϊκής κατοικίας προς όφελος των τραπεζών (Κώδικας Δεοντολογίας, Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας κ.λπ.).
  • Ανάπτυξη λαϊκού κινήματος αντίστασης και ανυπακοής για την αποτροπή των πλειστηριασμών και των εξώσεων, με στόχο την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής.
  • Αναστολή πλειστηριασμών για χρέη λαϊκών νοικοκυριών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αγροτών προς Τράπεζες, Δημόσιο, Ασφαλιστικούς Οργανισμούς και ΔΕΚΟ.
  • Πλήρη προστασία πρώτης κατοικίας. Η πρώτη κατοικία να κατοχυρωθεί ως ακατάσχετη.
  • Απαγόρευση μεταβίβασης των δανείων σε κερδοσκοπικά funds.
  • Ρύθμιση δανείων με λογική γενναίας σεισάχθειας:
  1. Πλήρη διαγραφή χρεών των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
  2. Γενναία διαγραφή χρεών και αναπροσαρμογή των δόσεων των δανείων ανάλογα με τη δυνατότητα του οφειλέτη. Περίοδος χάριτος με πάγωμα οφειλών και εκλογίκευση επιτοκίων. Διαγραφή τόκων. Συσχετισμός τρέχουσας αξίας ακινήτων με το αρχικό ποσό του δανείου, το υπάρχον υπόλοιπο και το εισόδημα.
  • Αναδρομική κατάργηση ρητρών ξένου συναλλάγματος, με διατήρηση των τυχόν ευνοϊκών επιτοκίων για τα στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια.
  • Δημιουργία, με πυρήνα το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, δημόσιου φορέα στεγαστικής πίστης, για την κάλυψη της λαϊκής κατοικίας. Ανασυγκρότηση στα πλαίσια αυτά του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Καταγραφή του οικιστικού αποθέματος (άδεια σπίτια και διαμερίσματα), για εξασφάλιση σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, κατοικίας σε αστέγους και οικογένειες που διαβιούν σε άθλιες οικιστικές συνθήκες.

Το πλαίσιο αυτό που μπορεί να λύσει ριζικά το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους και της λαϊκής κατοικίας, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός της μνημονιακής πολιτικής. Προϋποθέτει έναν άλλο δρόμο, με πυρήνα την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και την ανάκτηση εθνικού νομίσματος.